masala dosa – indiske pandekager
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
masala dosa
dosaer
er lækre, indiske papirtynde pandekager, som bages af forskellig slags dej.
Som oftest er der knuste linser i dejen, og da jeg for nylig var i indien fik jeg to helt nye opskrifter på ”fuldkorns”-dosaer, hvor der både var fuldkornsmel og knuste linser og ris i. Inderne er nemlig også begyndt at tænke på fibre og sundhed.
Jeg afprøvede straks de noget tunge opskrifter hjemme i mit eget køkken, men de fungerede slet ikke på min pande.
Derfor bruger jeg den gode gamle opskrift, som jeg tidligere har bragt her på bloggen. Hvis du vil have lidt mere ”gods” i pandekagerne, kan du tilsætte frø som sesamfrø og hørfrø og evt. lidt havregryn, men pandekagerne bliver så lidt mere bastante.
pandekager:
3 dl kikærtemel (købes i indvandrerbutikker)
1 dl rismel
2-3 dl vand
evt. ½ dl havregryn
evt. 2 spsk sesamfrø
evt. 2 spsk hørfrø
olie til stegning
fyld:
½ kg kartofler (evt. en rest fra dagen før)
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili
3 peberfrugter (rød, grøn og gul)
1 spsk sorte sennepsfrø
1 spsk spidskommenfrø
3 spsk rapsolie
2 spsk hakket ingefær
2 tsk gurkemeje
ca. ½ spsk garam masala
evt. lidt grøntsagsbouillon
Rør de to slags mel ud i vandet og lad dejen stå tildækket nogle timer – eller helst til dagen efter.
Tilsæt et drys salt og – hvis du vil have havregryn og frø i – så rør dem i også.
Lav fyldet: kog kartoflerne møre og skær dem i skiver.
Hak løg og chili (fjern kernerne fra chilien). Skær peberfrugterne i terninger (fjern kerner og frøstole).
Rist sennepsfrøene på en tør pande (hold øje med frøene. Når de er varme, ”springer” de).
Hæld olien på panden og varm den op. Svits løg og chili, til løgene er klare. Tilsæt kartoflerne og mos dem let.
Kom peberfrugter, et drys salt, ingefær, gurkemeje og garam masala på panden.
Tilsæt evt. ½-1 dl bouillon
Svits blandingen til peberfrugterne er let stegte.
Smag til med salt og evt. flere krydderier.
Vurdér dejen: den skal være temmelig tynd.
Bag fire store, tynde pandekager af dejen. Vend ikke pandekagerne før der er bobler på overfladen og du kan få en spatel ind under dejen.
Fordel fyldet på pandekagerne og fold eller rul dem sammen.
Giv to slags dip til pandekagerne.
kokosdip
Rør 4 spsk fintreven, frisk kokos (eller kokosmel), 2 spsk hakket koriander og finthakket ingefær efter smag i 1 ½ dl soja quisine (eller afdryppet yoghurt) og smag til med salt, sukker og citronsaft.
myntedip
Rør 4-5 spsk hakket mynte i 1 ½ dl soja quisine (eller afdryppet yoghurt) og smag til med salt, sukker og chiliflager.
Se mere om dosaer her.
.
dosaer på indisk:
Den unge mand her bager dosaer i et åbent gadekøkken i Varanasi i Indien.
I Indien er dosaer ofte morgenmad, men jeg synes, de lækre pandekager kan nydes på alle tider af dagen.
Kære Kirsten,
Jeg har nu rigtig mange gange prøvet at lave dosaer, både fra din opskrift i Med Vinger til Solens Køkken og din opskrift her på siden. Jeg kan bare ikke få det til at fungere. Dejen bliver mega tyk og sætter sig fast på panderne ( har prøvet både støbejernspande og alm teflon pander) . Har prøvet både med og uden olie. Har også prøvet at fortynde dejen med vand . Ligemeget hvad ender det uden hele doser. Sørger for at panderne er godt varme. Har du et tip hvad jeg kan gøre?
Tusind tak for din indsats med at udbrede kendskabet til lækker vegetarmad. Jeg har fler af dine skønne kogebøger. Ville ønske du kunne komme i fjernsynet og vise hvor lækker mad du laver. Jeg er så træt af alle de madprogrammer a la nak og æd ! Keep up the good work. Kh Hanna
Kære Hanna,
Jeg kan simpelt hen ikke forstå, hvorfor du ikke lykkes med dine dosa’er. Jeg har desværre ikke flere tricks i ærmet, end dem der står i opskrifterne.
Det eneste jeg kunne tænke mig er, at dejen måske ikke har den rette konsistens? Den skal være nogenlunde som almindelig pandekagedej. Og lad i al fald dejen stå natten (eller dagen) over. Og så skal du ikke vende dosa’erne, før der er små bobler på oversiden. Hvis du sætter dem på en godt varm pande, så skru lidt ned, når dejen er på panden. Jeg håber, det lykkes for dig, for dosa’er er en skøn spise!
Og så vil jeg da bare sige hjertelig selv tak. Det er altid glædeligt at høre, når andre har glæde af mine “opfindelser”. Jeg tror, jeg har overskredet sidste salgsdato for at optræde med mad på TV, men jeg vil gerne tilslutte mig din bedrøvelse over et program som “Nak & æd”. At man overhovedet kan omtale dyr på den måde viser en dyb disrespekt for levende væsener!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for dit hurtige svar. Jeg tror jeg har fundet ud af hvorfor jeg ikke kunne få det til at lykkes med dosaérne. Jeg har brugt alt for lidt fedtstof! Mit problem var at de altid hang i og gik i stykker . Nu har jeg prøvet igen og denne gang med en del mere fedtstof – og nu lykkes det 🙂 Kh. Hanna Maria
Kære Hanna,
Det er dejligt at høre. Det er ikke til at leve uden dosaer!
Kh Kirsten
Kære Kirsten også tak for dine dejlige opskrifter. Jeg ville stemme på dig som tvvært frem for både nak og æd folkene og brødrene PriceARIANE. Der er da ingen af dem ,som ikke har overskredet sidste salgsdato mere end dig.
TA
MARIANEK
Kære Mariane,
Selv tak. Det er meget smigrende, at du tror, jeg kan udrette noget på TV. Det ville bestemt være fantastisk med et madprogram med plantebaseret, klimavenlig mad. Men det tror jeg slet ikke man tænker på, selv om jeg egentlig synes det er en national opgave. Men rent faktisk ER jeg ingen linselus, så det skulle være en anden, og heldigvis findes der rigtig mange dygtige unge mennesker, der kunne lave fine programmer.
Kh Kirsten
Hej hvordan laver du kyllingefyldet til dosaer. Jeg har smagt på streetfood og det var små stykker kylling i en pragtfuld curry.
Ville gerne lære det.
Tak for dine opskrifter.
Vh Nina
Kære Nina,
Det klassiske fyld i dosaer er kartofler. Jeg ved ikke, om du mener rigtig kylling – eller plantebaseret “kylling”? Jeg udarbejder udelukkende veganske opskrifter, og hvis det er det, du efterspørger, så prøv af lave plantebaseret kylling af strimlede, stegte østershatte eller jackfruit (købes i dåse i orientalske butikker).
Kh Kirsten
Mener du alvorligt 100 løg? Et enkelt virker mere rimeligt!
Kære Peter,
Når man skal overdrive, kan man jo lige så godt gøre det grundigt!
Og jeg tror, du HAR gættet, at det drejer sig om 100 g løg!
Rigtig glædelig jul – og tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy