marokkansk tagine m “brændt” aubergine
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
en marokkansk klassiker
Her er en klassisk marokkansk opskrift. Lergryderne med det koniske låg – taginerne – står og simrer over kulbækkener eller gasblus i timevis overalt i Marokko, men så længe behøver det ikke at tage at lave denne ret.
Når auberginerne grilles lidt hårdt under grillen eller på et gasblus, får de en dejlig ”røget” smag.
Taginen her er langt hurtigere at tilberede end det måske ser ud til. Mens auberginer og tomater er under grillen, forberedes de øvrige ingredienser, og så skal retten blot simre 15-20 minutter.
marokkansk tagine m “brændt” aubergine
250 g løg
¾ kg auberginer
300 g tomater
1 spsk tørret mynte
4 fed hvidløg
råsukker, salt, peber
olivenolie
1 spsk spidskommenfrø
4 tsk stødt kanel
1 tørret chili
300 g kogte kikærter, evt. fra dåse
1 økologisk citron
3-4 dl vand
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
frisk koriander
Skær løgene i tynde både.
Skær auberginerne i små terninger. Læg dem på en bageplade og vend dem i lidt olivenolie. Drys med lidt salt.
Skær tomaterne igennem og fjern kernerne. Sæt tomaterne på bagepladen og drys med mynte, presset hvidløg, sukker, salt og peber. Dryp med lidt olivenolie.
Sæt pladen under grillen og grill grøntsagerne til de er godt gyldne, gerne en smule brændt i kanterne. Vend rundt i auberginerne et par gange.
Hvis du ikke griller auberginerne i ovnen, kan du lægge dem
på et gasblus, til de er lidt forkullede som her i Marokko.
Kom imens spidskommenfrøene i en tør gryde og rist dem, til de begynder at dufte. Hæld 3 spsk olivenolie i gryden og tilsæt løgene sammen med kanel og smuldret chili efter smag.
Svits løgene til de er gyldne. Kom de grillede grøntsager i gryden og hæld 3 dl vand ved. Læg låg på gryden og lad taginen simre 10 minutter.
Tilsæt kikærterne og evt. mere væde, hvis taginen er for tør. Kom også ca. 2 tsk reven citronskal i retten.
Varm kikærterne igennem og smag til med salt, peber, sukker og citronsaft.
Smag yoghurten til med lidt citronsaft, salt, peber og evt. et nip sukker.
Drys med frisk koriander og lidt reven citronskal.
Servér gerne couscous eller løse ris til taginen.
Hej Kirsten, jeg skal til Marrakech her i februar. Har du nogle gode tips til butikker, hvor man kan købe de smukke keramikskåle uden at blive påtvunget alt muligt af vrede handlende? Jeg har hørt, at det ikke altid er så sjovt at gå rundt i den store basar, man får ikke lov at kikke.
Et spørgsmål mere: Ved du, om de glasurer, man bruger til de farvestrålende taginer kan tåle varmen? Er der ikke forskel på madlavnings-taginer i ufarvet lertøj og så pynte/serverings-taginer i farver?
Fra en glad bruger af dine utallige, dejlige opskrifter, og også din gamle kogebog, Vegetarisk Køkken som jeg anskaffede mig i ´89:-)
Hi Ulla,
Den tur kan du godt glæde dig til. Desværre har jeg ingen gode tip angående indkøb, for det meste foregår i souk’en, og her skal man holde ørerne stive. Hvis du er i Marrakech, kan jeg dog anbefale dig at gå en tur i souk’en, bare for at orientere dig. Det er desværre sådan, at har man blot kastet et blik på et fad eller en skål, så er sælgeren på nakken af dig. Så kig bare i første omgang og tag evt. ud i den nye bydel, området udenom centrum. Her ligger almindelige isenkræmmerbutikker, og jeg tror, de har faste priser.
HVIS du handler i souk’en skal du forhandle hårdt. Ofte skal man blot betale 1/4 af den pris, sælgeren starter med. Jeg synes det er træls at handle på den måde, men det er sådan man stadig gør her.
Jeg ville ikke selv sætte en farvet, glaseret tagine over gasblusset eller i ovnen. Men du kan evt. servere en ret i den, fordi det er festligt.
Hvis du vil have en tagine, der holder til høj varme, vil jeg anbefale de brune glaserede taginer, som du ser overalt i Marokko. De er solide og kan tåle høj varme i mange timer.
Rigtig god fornøjelse med Marokko. Hvis der er andet, jeg kan hjælpe med, så sig endelig til.
Kh Kirsten
Vi fik det her til aften og det var virkelig lækkert.
-Dog lavede jeg et par små ændringer: Jeg tilføjede en rød peberfrugt i tern og en håndfuld sorte oliven. Og så erstattede vi kanel med et par tsk. garam masala.
Kære Christian,
Det glæder mig rigtig meget at høre, at retten faldt i smag!
Tak for de gode fif til at ændre på opskriften. Har man lidt erfaring, er det heldigvis nemt at sætte sit eget præg på en opskrift. Og gode ideer er altid velkomne!
Kh Kirsten
I dag lavede jeg denne ret, af bl.a. de sidste auberginer fra haven. Den smagte helt fantastisk. Jeg lavede blomkålscouscous til.
Kære Karen,
Hvor er det dejligt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Tusind tak!
Kh Kirsten