linsepandekager med asparges og wasabimayo eller ærtecreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
proteinrige pandekager med krydderurter
Fremtidens proteiner kommer fra planter.
Vi skal til at vænne os til, at bælgfrugter er et af fremtidens svar på de store klimaudfordringer. Og det er på alle måder klogt, hvis vi tænker på klodens tilstand.
Det anbefales, at vi hver især spiser 100 gram bælgfrugter om dagen + de sikkert allerede indarbejdede 600 gram frugt og grøntsager. Jeg lover: de 700 gram plantemad er en ren fest for både omgivelserne og for livet blandt de 2 kg tarmbakterier i vores mave. At gøre noget godt både for omgivelserne og én selv er jo total optur!
.
2 gram bønner om dagen redder ikke klimaet
Men vi halter en hel del bagefter med de 100 g bælgfrugter. I øjeblikket spiser vi i gennemsnit 2 gram om dagen!!! Der er altså god plads til forbedring.
Men mange mangler kendskab til de grønne proteiner. I øjeblikket arbejdes der både i landbruget og i industrien med at udvikle, dyrke og forarbejde dansk dyrkede bælgfrugter som linser, ærter, lupin og hestebønner. Men selv om alle ved, at vi skal skære ned på kødet, er det stadig den animalske produktion, der støttes med enorme pengebeløb, mens udviklingen af de plantebaserede produkter må nøjes med “dråber i havet”.
Der skal sættes meget mere turbo på de bælgplanter: børnene skal undervises i skolen i, hvordan man laver lækker mad med bønner, supermarkederne skal lægge dem frem på forreste hylde sammen med opskrifter, politikerne skal støtte udviklingen. Institutioner og hospitaler skal have bælgfrugter på menuen hver dag. Og vi selv skal invitere venner og familie til en mættende spansk bønnesuppe, et stykke smørrebrød med en lækker linsepostej — eller en middag med marokkansk bønnetagine.
.
tænk bælg ind i mange opskrifter
Vi skal også til at vænne os til at bruge mel af bælgfrugterne i mange retter, hvor vi før udelukkende har brugt hvedemel. Et eksempel er disse linsepandekager med purerede linser, men også linsemel, bønnemel og ærtemel kan tilføres utallige retter, også brød, kager og desserter. På den måde kan man smugle sunde proteiner ind i mange slags mad, og dermed få mange med på vognen, som måske er skeptiske over for bønnerne.
.
nyd den korte aspargessæson
Linsepandekagerne kan nydes med al slags fyld. Jeg har valgt asparges, fordi de kun er hos os indtil Sct. Hans. Jeg har serveret en wasabimayo til retten, men du kan også med fordel fylde pandekagerne med en stuvning af auberginer, løg og tomater. Eller du kan vælge en svampecreme, måske tilsat små nye kartofler. Mulighederne for fyld i pandekager er mangfoldige.
I stedet for mayoen, kan du også med fordel vælge en ærtecreme, se opskriften nederst i indlægget.
Jeg har lagt friske krydderurter ned i pandekagedejen, inden jeg har vendt pandekagerne. Krydderurterne er mest til pynt og kan udelades.
.
linsepandekager med asparges og wasabimayo
(4 personer)
150 g røde linser
4 dl vand
50 g kikærtemel
2 spsk olivenolie + ekstra til stegning
salt, friskkværnet peber
evt. krydderurter
wasabimayo:
wasabipulver eller -pasta (kan erstattes af reven peberrod)
eller:
1 portion ærtecreme, se nedenfor
1/2 kg asparges
Sæt linserne i blød i rigeligt vand, gerne mindst 8 timer.
Afdryp linserne og blend dem med 4 dl vand, kikærtemel, olie og et lille drys salt og peber.
Blend til dejen er helt glat.
Lad dejen hvile nogle timer, gerne til næste dag.
Vurdér tykkelsen på dejen. Den skal være lidt tyndere end en almindelig pandekagedej. Hvis den er for flydende, så tilsæt lidt mere kikærtemel.
Bag ca. 8 pandekager af dejen. Olien skal være godt varm, når du sætter dejen på panden. Vend pandekagerne, når overfladen er fuld af små bobler.
Du kan sætte en dekorativ krydderurt på dejen, inden du vender den på panden. Jeg har brugt kørvel.
Lav mayoen (eller andet fyld). Smag mayoen til med wasabi eller peberrod – eller du kan vælge tamari, presset hvidløg og hakkede krydderurter.
Eller vælg æretcremen, se nedenfor.
Skræl hvide asparges og kog dem 3-4 minutter afhængig af tykkelsen.
.
lækker creme
ærtecreme
50 g mandler
200 g bælgede ærter
1-2 tsk miso (kan udelades)
3 spsk olivenolie
1/2 dl plantefløde
1-2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, tamari
smagsgivere:
reven peberrod
mynteblade
Findel mandlerne i en food processor. Tilsæt ærterne og purér dem.
Rør cremen med miso, olie og fløde. Tilsæt kun så meget fløde, at cremen bliver tilpas lind.
Smag godt til med citronsaft, salt, peber og evt. lidt tamari.
Desuden kan du smage til med reven peberrod eller hakkede mynteblade.
Pynt med ærteskud eller mynteblade.
.
Linser, asparges, ærter, urter – det er meget inspirerende.
TAK
Kære Susse,
Det er rigtig dejligt at høre. Tusind tak – jeg håber du bliver glad for pandekagerne!
Kh Kirsten
Super inspirerende opskrifter og skriv , mange tak for det🙏🏻❤️
Vh
Susanne
Kære Susanne,
Hjertelig tak for din søde hilsen. Den glæder mig rigtig meget.
Kh Kirsten
Lavede disse i dag til aften, de smagte dejligt,men havde store problemer med stegning. De brændte fast og gik ret meget i smadder
Kære Kirsten,
Det er pokkers ærgerligt, når noget hænger fast i panden.
Med disse pandekager kan det skyldes, enten af dejen har været for tynd eller at panden ikke har været varm nok, da du hældte dejen på.
Jeg håber, det vil lykkes for dig at lave fine pandekager, hvis du tør kaste dig ud i endnu et forsøg.
Kh Kirsten
Er det mon muligt at give linserne et kort opkog, i stedet for at sætte dem i blød?
(det kan man vist ikke gøre med kikærter i opskrifter, men hvordan er det her?).
Tak for din enorme indsats i så mange årtier.
Du er fantastisk!
Kære Lars,
Mange tak for din hilsen. Jeg har ikke forsøgt med at koge linserne, så jeg tør ikke sige, hvordan dejen i så fald vil opføre sig. Du bliver nok nødt til at lave et lille forsøg.
Og så siger jeg selv tak – og stor og hjertelig TAK for dine smukke ord. De glæder mig meget.
Kh Kirsten
Det er da det mindste. Du bliver jo betragtet som The Grand Old Lady af os sundhedsfanatikere, og dine bøger og ikke mindst gratis (!) opskrifter her har kultstatus. Så det er snarere dig, der glæder os. Nå, nok om det:-)
Kære Lars,
Hjertelig tak for den smukke titel. Jeg soler mig i den!
Glæden ved at arbejde med den grønne mad, ER min drivkraft, og kan andre bruge mine ideer, er jeg ekstra glad. Det grønne arbejde bærer lønnen i sig selv.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy