kartoffeltårn – festlig servering af bagte/grillede rodfrugter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
hvad serverer man for uventede gæster?
Ja, ifølge en kendt reklame er det en kop kaffe. Men kan en kop kaffe ikke helt dække dit behov for gæstfrihed, kan du kigge i grøntsagsskuffen og tage, hvad du har. Der vil sikkert ofte være kartofler, løg og gulerødder – og har du også lidt svampe, har du råvarerne til en hurtig, lækker og smuk gæsteret. Det er let sommermad uden for mange dikkedarer.
Svampesæsonen er skudt i gang, så måske har du oven købet været ude og samle kantareller eller rørhatte.
.
bagte eller grillede rodfrugter
Helt almindelige råvarer får masser af smag, når de bages eller grilles og serveres med en sovs med endnu flere smagsnuancer.
.
lag på lag på lag …
Denne lille stabel er et eksempel på, hvad servering betyder for en ret. Når du stabler i højden, går helt almindelige kartoffel- og gulerodsskiver fra at være hverdagsmad til imponerende gæstemad.
Hvis du bare lægger skiverne på et fad, er det en helt anden ret. Stadig velsmagende en ikke særlig festlig!
.
husk sovsen
Skal du tilberede maden lynhurtigt, kan du lave en lækker sovs af plantefløde eller havrefraiche smagt til med sennep – eller med knust hvidløg, tamari og krydderurter.
Du kan også smage mayo til på samme måde.
Har du tid, kan gomasovsen ovenfor af sesamfrø anbefales.
.
kartoffeltårn – festlig servering af bagte/grillede rodfrugter
(4 personer)
4 bagekartofler eller andre store kartofler
4 tykke gulerødder (eller andre rodfrugter)
olivenolie
200 g løg
4-6 fed hvidløg
200 g champignon, portobellosvampe eller vilde svampe
1 økologisk citron
2 dl havrefløde
salt, friskkværnet peber
tallerkensmækker, ærteskud eller ramsløg
Skær kartofler og gulerødder i ca. 3 mm tykke skiver. Læg dem i ét lag på en bageplade. Penl med olie og drys med lidt salt og peber.
Bag skiverne gyldne i en 200 grader varm ovn. Vend skiverne og bag dem gyldne på den anden side.
Eller grill både kartoffel- og gulerodsskiver på en grillpande.
Skær løgene i ringe. Skær hvidløg og svampe i skiver.
Svits de to slags løg i 2 spsk olie. Tilsæt svampene og en spsk citronsaft. Svits løg og svampe et par minutter.
Tilsæt fløden og kog den lidt ind.
Smag godt til med citronsaft, salt, peber og reven citronskal.
Lav en sovs, se ovenfor.
Servér retten portionsvis: læg de bagte/grillede kartoffel- og gulerodsskiver sammen med løg og svampe imellem lagene – og dryp med den valgte sovs.
Pynt med ramsløg, ærteskud eller blade/blomster af tallerkensmækker.
.
.
Pragtfuldt! det skal jeg lave 🙂 knus Mikala
Det glæder mig Mikala. Jeg håber, det bliver en succes! Jeg håber også, at du har fundet dig til rette i dit gamle/nye fædreland.
Knus fra Kirsten
Ser så appetitvækkende ud ! Som altid gode opskrifter som er en fornøjelse at tilberede efter og nyde bagefter. Alene eller med gæster 😉
Lene Bodekær Herler
Mange tak, Lene. Det glæder mig, at du kan bruge mine “opfindelser”. Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med denne også.
Kh Kirsten