kartoffellasagne med ramsløgpesto
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
hvad skal jeg dog lave med alle de gamle kartofler?
Denne mand på markedet i Samarkand i Uzbekistan grubler garanteret over, hvordan han får lavet en lækker ret med alle de gamle kartofler.
Vi er jo så langt henne på foråret, at kartoflens liv nærmest skal forlænges med brædder. Det har jeg så faktisk en god idé til her.
.
kartoffellasagne med ramsløgpesto
Kartoflerne har mistet en hel del C-vitaminer her hen på foråret. Til gengæld indeholder ramsløg store mængder C-vitamin, så ved at lægge kartoffelskiver sammen med en pesto af ramsløg, får du en både lækker og sund ret. Og så er den tilmed billig og hurtig at lave.
Du kan tilføje andre grøntsager, fx skiver af squash, tomater, peberfrugter etc., og du kan skifte valnødderne ud med mandelflager. Har du en rest kogt quinoa, giver den også god mening i retten. I det hele taget kan du tilføje proteiner som kikærter, bønner, smuldret tofu etc.
.
ny yndlingsret?
Faktisk har jeg en anbefaling af retten, som jeg tidligere har fået fra Anette, en af bloggens følgere:
“Den bedste kartoffelret min mand nogensinde har smagt. Og jeg selv er også begejstret. Skal helt sikkert i skoven efter flere ramsløg, så jeg kan nå at lave den en gang til.”
.
hjææælp … der er gift i min mad!
Billedet af kartoffelkonerne er fra længe før, det blev moderne at forgifte vores mad.
Mærkeligt nok er vi forbavsende få, der synes, det er en dårlig idé helt frivilligt at spise gift. Salget af økologiske varer er stadig faldende, til trods for, at vi i Danmark er et af de lande i den rige del af verden, der bruger færrest penge på madvarer. Måske kunne vi slippe et par ekstra kroner for at få fx kartofler uden gift?
Giftstofferne, bl.a. Roundup, (stadig tilladt for landmænd og gartnere) slår ikke blot de såkaldte skadedyr ihjel. De dræber også alle andre smådyr, især er det kritisk med bierne. Vi kan nemlig slet ikke leve her på jorden, hvis vi ikke har bierne til at bestøve vores planter. Desuden er Roundup mistænkt for at være kræftfremkaldende for mennesker, og for at være en faktor i udviklingen af Parkinsons sygdom. Giften er også hormonforstyrrende, og især skadelig for børn.
Giften er i de planter, vi spiser, den er i jorden, og den er i grundvandet. Måske skulle vi overveje at investere de par ekstra kroner, som økologiske fødevarer koster.
Vil – eller kan – man ikke gå all ind for økologi, er det en god idé i al fald at vælge kartofler og korn (brød) økologisk. Det er to af de fødevarer, vi spiser mest af – og samtidig to af de produkter, der er meget belastede af sprøjtegifte.
Korn behandles med bl.a. stråforkorter, som menes at skade mænds sædkvalitet. Svampemidler ser ud til at være hormonforstyrrende.
Kartofler sprøjtes med bl.a. Reglone, der kan give skader i hjernen, og er forbudt i EU. I Danmark gives dispensation. Det gives også for midlet Diquat (en nervegift), der får kartoffeltoppen til at visne (desværre får det også toppen på mennesker til at visne). Dette middel er også forbudt i EU, men bruges indtil videre i Danmark. Også Diquat sættes i forbindelse med Parkinsons. Hvis du vil læse mere om Parkinson og sprøjtegifte, så læs Ugeskrift for læger.
Men hvorfor bliver Danmark ved med at give dispensation? Det er såmænd, fordi alternativerne er for dyre.
Nu da Finansministeriet har introduceret en helt ny grøn regnemodel, der viser, hvordan klima og miljø kan tænkes ind i den økonomiske politik, kan jeg anbefale dem at regne på, hvad landbrugets brug af giftstoffer koster i sygdomsudgifter og menneskelige lidelser. Jeg har en meget kær veninde, der har Parkinsons. Jeg skulle hilse og sige, at det IKKE er nogen dans på roser!
Summa-summarum: hvis du ikke vil have landbruget til at skrumpe din hjerne, så brug den, mens du kan: vælg ØKOLOGISK!
kartoffellasagne med ramsløgpesto
(4 personer)
1 kg bagekartofler
2 hele hvidløg
1-2 dl ramsløgpesto, se opskrift nedenfor
50 g valnødder eller mandelflager
2 dl havrefløde eller anden fløde
3 spsk gærflager
2-3 spsk olivenolie
salt, friskkværnet peber
Skær kartoflerne i meget tynde skiver – gerne på et mandolinjern. Bevar helst skrællen.
Skær hvidløgsfeddene i tynde skiver. Læg kartoffelskiverne lagvis med hvidløg, pesto og mandler eller valnødder i et lavt ovnfast fad. Læg evt. et lag bagepapir i bunden.
Drys med salt og friskkværnet peber mellem lagene.
Pres kartoflerne godt sammen, og sæt lasagnen i en 190 grader varm ovn. Bag den 20 minutter.
Rør gærflagerne i fløden, smag til med lidt salt og peber og hæld den over kartoflerne. Dryp med lidt olie og bag lasagnen endnu ca. 25 minutter, til den er gennembagt og gylden.
tip
Du kan bruge andre slags pesto mellem lagene, fx basilikumpesto (laves som pestoen med ramsløg) eller tomatpesto.
.
grøn pesto
ramsløgpesto
50 g solsikkefrø, valnødder, hasselnødder, græskarkerner eller pinjekerner
100 g ramsløg (evt. med lidt skvalderkål) – kan erstattes af basilikum eller rucola
4 fed hvidløg
ca. 1 dl olivenolie
evt. 80 g tør planteost
citronsaft, salt, friskkværnet peber
Knus de valgte frø eller kerner i blenderen eller brug en stavblender.
Snit ramsløg og hvidløg og tilsæt dem sammen med olien. Blend, indtil pestoen er glat.
Riv osten og rør den i.
Smag pestoen til med citronsaft, salt og peber.
Pestoen kan holde sig i et glas i køleskabet en god uges tid.
Pestoen er lækker til kartoffelretten ovenfor eller som dip til mange slags grøntsager, som pastasovs eller som tilbehør til en suppe.
.
.
tak for gode, sunde og velsmagende opskrifter på mad.. det er mig så ubegribeligt, at ikke alle mennesker vægter deres krop og helbred højere.. hvis de tvivler, så lad i det mindste tvivlen komme dem selv til gode..
Kære Annmarie,
Selv tak. Det er dejligt at høre. Tusind tak.
Og ja, den mangel på forståelse, deler vi!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
En suveræn kartoffel lasagne. Tak for den.
Mange hilsner
Jytte Saugmann
Kær Jytte,
Selv tak. Hvor det glæder mig, at lasagnen er faldet i smag. Tusind tak!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Skønt med denne lækre kartoffel lasagne med ramsløg pesto , som jeg havde fra Årstiderne.
Jeg har nu spist den i 2 dage og laver ofte mange af dine kreative og innovative samsatte retter, fra alverdens lande ❤️
Kære Anne,
Godt du kunne lide lasagnen. Men du skriver, at du har opskriften fra Aarstiderne. Så det var måske ikke min, du afprøvede?
Det glæder mig, at du har glæde af mine opskrifter. Tusind tak.
Kh Kirsten
Gik i skoven til morgen og plukkede (flere) ramsløg. Jeg plukker altid så meget, at jeg kan lave det, jeg har lyst til og fryse mere ned til vinteren. I dag har jeg lavet din kartoffellasagne, og DAMN, den er god!!! Jeg brugte dog kun 1 helt hvidløg til lagene, og det er rigeligt, selvom jeg elsker hvidløg.
Kære Stine,
Hvor ER det dejligt at høre, at du kunne lide lasagnen. Tusind tak. Og ja, man kan heldigvis bruge de antal hvidløg, man synes om.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg fik nok formuleret mig klodset 😊 Det er ramsløg jeg havde fra Årstiderne.
Den er god nok.
Det er din opskrift.
Hi Anne,
Så er jeg mere rolig! Tak for info.
Kh Kirsten
Åh tak, kære Kirsten. Jeg kender dig ikke personligt, er bare så glad for at der findes ildsjæle som dig.
Du formulerer pointerne så fint. Hvis en politiker eller to skulle komme til at læse med, vil det være godt for fremtidsudsigterne. Jeg har også haft en veninde, der døde alt for ung af Parkinsons. Hvem ved, hvor meget alle de sprøjtemidler ikke også spiller ind i de mange diagnoser, vores børn og børnebørn får i disse år, samt fertilitetsproblemer?
Samtidig udvikler du de lækreste opskrifter, som du deler med alle os andre, der gerne vil spise sundt og bæredygtigt👏De har inspireret mig så meget.
Tusind tak for dig❤️🌞
Køre Mariann,
Hjertelig tak for din dejlige hilsen. Den lyser op i min dag, og glæder mig rigtig meget.
Jeg er glad for, at du kan bruge mine madideer. Det er meget motiverende med dine smukke kommentarer.
Rigtig hjertelig TAK!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy