hash browns – amerikanske kartoffelfrikadeller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
hash browns – amerikanske kartoffelfrikadeller
amerikansk livret
Enhver amerikaner med respekt for sig selv har denne ret med kartofler på morgenbordet – eller i det mindste på brunchbordet.
Hash browns laves af revne kartofler og kan steges på forskellige måder. Nogle steger ”hashen” som en rösti eller som en lidt tykkere kartoffelpandekage. Andre steger kartoffelmassen som frikadeller. Jeg har valgt sidstnævnte måde og serverer kartoffelfrikadellerne som en hovedret med en mættende salat til. Det kan fx være en salat med quinoa.
Lav evt. dobbelt portion. Frikadellerne får hurtigt ben at gå på!
400 g bagekartofler
50 g skalotteløg
evt. chili
2 spsk hvedemel
1 æg (kan udelades)
olie til stegning
Riv kartoflerne groft. Drys lidt salt på og lad dem dryppe af i en sigte en halv times tid. Pres så meget væde ud af kartoflerne som muligt.
Hak løgene og evt. lidt chili.
Rør kartoflerne med løg, mel og æg. Tilsæt en drys salt (men pas på, kartoflerne er allerede lidt salte fra afdrypningen) og peber.
Steg frikadellerne gyldne i godt varm olie på en pande. Skru ned for varmen og steg frikadellerne gyldne på begge sider.
Denne portion giver ca. 8 frikadeller. Hvis du vil bruge frkadellerne som hovedret, så lav evt. dobbelt portion. Frikadellerne ryger som sagt hurtigt fra fadet!
Hvis du laver dobbelt portion, så har du – måske – også til madpakken.
tip
Det er altid praktisk at kunne fryse frikadeller, postejer etc. Men det er lidt vanskeligt med kartofler. Nu er der dog en af bloggens læsere, Mariane, der har lavet forsøget. Mariane fortæller, at de friske frikadeller er de bedste, men at man absolut også kan fryse dem, hvis de blot varmes op på en pande eller i ovnen.
Hej!
Hvorfor bagekartofler? Er det bare for nemhedens skyld eller er der noget med “kødet”?
Kære Trine,
Der er valgt bagekartofler, fordi de er mere melede end mange andre “almindelige” kartofler. Men du kan sagtens bruge alle slags kartofler.
Kh Kirsten