grønkålslasagne med tomatsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
. –
grønkål er en gevaldig gavnlig gave til kroppen
Her er en rigtig vinterlasagne kun med grøntsager: grønkål, squash og svampe. Dvs lasagnen er glutenfri, men spiser du gluten, kan du tilføje lasagneplader.
naturens egne vitaminer og mineraler
Kål er utroligt sundt. Alle slags kål er gudernes gave til kroppen. I gamle dage blev kål kaldt for de fattiges medicin. Og det er lige præcis, hvad kål er!
Kål virker antiinflammatorisk i kroppen og er spækket med plantenæringsstoffer med svære navne som thiocyanater, indoler, lutein, zea-xanthin, sulforafan og isothiocyanater. Disse stoffer er meget kraftfulde og forebygger flere forskellige former for kræft og andre velfærdssygdomme.
Mange forsøg har vist, at kål er en virksom kræfthæmmer. Det skyldes også det store indhold af antioxidanter og mængden af glukosinolater, som næsten kun findes i kål. Det svovlholdige stof, som giver kålen dens karakteristiske smag, bruger planten til forsvar mod sygdomme og skadedyr. Og forskerne mener, at disse stoffer muligvis har samme virkning i kroppen.
Kål indeholder mange fibre, som din tarmflora vil elske. Disse fibre er gode for fordøjelsen og binder også brugt kolesterol og østrogener.
Helt nye forsøg viser, at K-vitamin, som bl.a. findes i mørkegrønne kål og blade, måske kan beskytte mod Covid19 – eller lette forløbet. Der skal mere forskning til, men det er under alle omstændigheder klogt at bruge hovedet – kålhovedet!
Grønkål er en af de sundeste kålsorter. Grønkål er en rigtig booster for kroppen. Faktisk er grønkål endnu sundere end spinat, bl.a. fordi grønkål indeholder mindre oxalsyre. Helt fortjent har grønkål fået betegnelsen “Dronningen af grønt”.
De krøllede grønne blade indeholder meget A-vitamin (beta-caroten) og K-vitamin (K-vitamin er vigtigt for knoglerne og ser ud til kunne hindre skader i hjernen og er dermed aktiv i forebyggelsen af Alzheimers) samt B- og C-vitaminer. Grønkål er også rig på kalk, fosfor, mangan og magnesium.
Grønkål indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g. Det betyder, at grønkål er en af de mest kaloriefattige grøntsager med flest opbyggelige stoffer pr. kalorie.
Men man KAN jo også spise grønkål simpelt hen, fordi det smager godt. Prøv fx denne glutenfrie lasagne hvor “pladerne” udgøres af squashskiver. Verdens nemmeste tomatsovs serveres til separat.
grønkålslasagne med tomasovs
2 dl linser
300 g grønkål
100 g løg
4 fed hvidløg
kokos- eller olivenolie
250 g svampe, fx champignon
1 tsk reven muskatnød
2 spsk citronsaft
350 g squash
200 g fetaost (plantebaseret)
1 1/2-2 dl plantemælk eller anden mælk
50 g tørrede tomater i olie
25 g sesamfrø
tomatsovs:
2 dl plantefløde eller anden fløde
1 dl mosede tomater eller 1/2 dl tomatpuré
Kog linserne 20 minutter og afdryp dem.
Skær kålen af midterribberne. Del kålen i mindre stykker og læg dem i kogende vand. Kog dem 3 minutter og af dryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie, til løgene er klare. Skær svampene i skiver og tilsæt dem. Svits endnu et par minutter ved rask varme. Bland muskatnød og citronsaft i svampene og drys med lidt salt og peber.
Skær squashen i tynde skiver på et mandolinjern.
Rør fetaosten lind med mælken. Hak de tørrede tomater og rør dem i.
Læg lasagnen sammen i et ovnfast fad: læg et lag squashskiver nederst, læg et lag grønkålsblade, et lag fetacreme, linser og et lag svampeblanding. Fortsæt til alle ingredienser er brugt op. Det øverste lag skal være grønkål.
Drys med sesamfrø.
Læg folie over fadet og sæt det i en 200 grader varm ovn 15 minutter. Fjern folien og bag lasagnen endnu ca. 15 minutter, eller til sesamfrøene er gyldne.
tomatsovs
Lav tomatsovsen: smag fløden til med tomater eller puré efter smag og behag. Smag til med salt og peber, evt. også lidt citronsaft og et nip rørsukker.
Servér sovsen til lasagnen. Den kan enten være varm eller kold.
I stedet for denne lynhurtige sovs kan du vælge en mere klassisk tomatsovs.
tip
Hvis du ønsker lasagnen ekstra mættende, kan du også lægge almindelige lasagneplader mellem lagene.
Hvis du helt vil undgå ost, så byt fetaosten ud med tomatsovsen.
Du kan erstatte linserne af kogte bønner eller kikærter.
Servér gerne en pæresalat med selleri og nigellafrø til lasagnen:
Så er der handlet ind til denne lækre lasagne, så vi kan få den i morgen, når et af vores voksne børnebørn kommer og spiser med 🙂 Ser utrolig lækker ud uhmmmmmmm
Så håber jeg bare, at barnebarnet ikke slår hånden af jer!
God fornøjelse!
Kh Kirsten
ha ha Det tror jeg ikke. Medens hun læste til student, ja så sparede hun penge ved at spise hos os 1 x ugen og fik så rigeligt med hjem. Hvad jeg ikke har budt hende på, hvad hun aldrig har smagt før, ja det er ski ikke småting. 🙂
Desuden kom hun en dag til at fortælle, at hun aldrig har vidst, at man kunne blande så mange forskellige ting og krydderier sammen og at det ville smage.
Fik hende lært, at man godt kan følge en opskrift, selv om man måske ikke har alt dertil. Brug hvad du har for hånden.
Det er da ikke så ringe endda vææælllll ha ha
Jeg er sikker på, at du er verdens bedste bedstemor, Wanda. Og fornuftig lærdom du har givet videre. Man skal aldrig lade sig begrænse af en opskrift.
Kh Kirsten
Det er jeg ikke Kirsten desværre, men jeg vil gøre hvad jeg kan og give videre hvad jeg kan, hvis ungen er interesseret.
Jeg er nu godt nok spændt på lasagnen.
Kirsten du skal nok lige gennemgå den igen. Der var noget med muskatnød og oregano !!!! Ligeså med linser og ris 🙂
Rigtig god søndag.
Det er godt, du er vågen, Wanda. Sikke nogle pinlige fejl. Det skyldes, at opskriften har skiftet indhold undervejs, og så har jeg ikke været opmærksom nok. Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.
Kh Kirsten
🙂
Jeg lavede grønkålslasagnen i går . Godt nok med Savoy-kål , men den er jo også meget grøn.
Denne lasagne smager bare skøønt ! Den er bedre end kødlasagne – jeg glæder mig til at spise resten i aften.
Denne gang brugte jeg mozarella som topping – jeg vil prøve med sesam næste gang – det må også være godt! Tak for opskriften. Inger
Kære Inger,
Du kan tro, jeg bliver stolt, når du siger, at denne lasagne smager bedre end én med kød. Så kan jeg ikke nå højere! Tusind tak for den gode tilbagemelding.
Jeg har ikke lavet lasagnen med ost, men det giver helt sikkert et andet smagsindtryk med sesamfrø. Sesamfrø bliver jo, synes jeg, meget delikate i smagen, når de ristes eller som her bages.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Den ser spændende ud denne lasagne.Jeg har lige et spørgsmål:
Skal blandingen af feta, mandelmælk og tomater, bruges som man bruger bechamelsovs i en klassisk
ikke-vagetarisk lasagne?
Tak for dine altid inspirerende opskrifter.
Kh Birgitte
Hi Birgitte,
Tak for din hilsen. Ja, blandingen bredes ud mellem lagene i lasagnen som en bechamelsovs. Jeg håber, du bliver glad for retten. Jeg har fået gode tilbagemeldinger.
Hvor er det dejligt at høre, at du kan lide mine opskrifter. Tusind tak!
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Jeg bor i Spanien, og at købe grønkål her er temmelig svært. Heldigvis har jeg fået fra familien i Danmark, og iaften fik vi din grønkåls lasagne med tomat sovs og pæresalat. Og hold da op hvor det smager skøøønt!!! Når jeg er så heldig at finde – eller få grønkål igen bliver det en ommer!!!! I det hele taget er jeg stor forbruger af dine opskrifter. TAK for dem alle!!! Kærlig hilsen fra Aase
Hi Aase,
Hvor er jeg glad for, at du kan bruge mine opskrifter. Tusind tak. Og også dejligt, at du kan lide grønkålslasagnen. Men det er ærgerligt, at du ikke kan få grønkål i Spanien. I Portugal spiser de en slags grønkålssuppe, mener jeg? Men de bruger måske en anden slags grøn kål? Faktisk kan du erstatte grønkålen med den kål, der hedder palmekål (kaldes også i Italien sortkål). Måske kan du bedre få fat i den?
Under alle omstændigheder: fortsat god fornøjelse med den grønne mad. Det er skønt, at “min” mad også spises i Spanien!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Denne her vil jeg også afprøve. min mand er kødspiser, men han bliver nød til at spise med…..
Kære Viveca,
Jeg håber, dine “sild” bliver en succes. Men prøv at lad din mand gætte, hvad det er. Det kan faktisk godt være svært.
Rigtig god jul – og
kh fra Kirsten
Kære Kirsten
Det ser lækkert ud! Hvilke linser vil du anbefale?
Venlig hilsen Bente
Kære Bente,
Jeg vil anbefale brune, grønne eller sorte linser. Jeg har faktisk lige lavet retten med lyserøde linser, men de koger for meget ud, synes jeg.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for dit svar og for din gavmildhed.
Der er virkelig mange fine opskrifter her på din side.
Venlig hilsen Bente
Hjertelig tak, Bente. Det glæder mig, hvis du kan finde inspiration.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy