rootza – grøntsags”pizza” med grillede grøntsager
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
“pizza” på den sunde måde – prøv en rootza
Vi er lige midt i den dejlige sæson for rodfrugter, så jeg synes du skal smage denne velsmagende ret med det besynderlige navn rootza. Ordet kommer af det engelske ord for rodfrugter: roots.
Retten består af en “pizza”bund, der laves med rodfrugter, men den kan faktisk tilberedes med alle mulige andre findelte grøntsager som blomkål, broccoli, rosenkål etc. Bunden bliver blød og ikke sprød som en pizza bagt med mel.
I stedet for en oval “pizza”, som jeg har lavet her, kan du lave den rund – eller du kan lave fire portions”pizzaer”.
Servér gerne en salat til med hele korn, se nedenfor.
rootza – rodfrugt”pizza” med grillede grøntsager
bund:
1/2 kg selleri
300 g bagekartofler eller gulerødder
1/2 dl sojafløde eller anden fløde
4 spsk kikærtemel, hvedemel eller fuldkornsrismel
2 æg
1-2 dl tomatpuré, evt. hjemmelavet tomatketchup, eller tomatsovs
grillede grøntsager:
250 g auberginer
250 g squash
2 store peberfrugter
10 fed hvidløg
evt. 1 chili
evt. 100 g mozzarellaost eller vegansk pizzaost
friske spirer, fx ærtespirer, radisespirer eller friske krydderurter
Lav først bunden: riv selleri og kartofler eller gulerødder. Pisk fløde og mel sammen og tilsæt lidt salt og peber. Pisk æggene i og vend de revne rodfrugter i æggemassen.
Bred blandingen ud i et tyndt lag på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag bunden i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 15-20 minutter.
Grill imens grøntsagerne: skær auberginer og squash i tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Skær peberfrugterne i kvarte. Fjern kerner og frøstole.
Grill auberginer, squash, peberfrugter og hvidløgsfed på en grillpande (du kan også bruge grillen i ovnen).
Smør tomatpuré, tomatketchup eller tomatsovs på den bagte bund.
Fordel de grillede grøntsager ovenpå. Hvis du bruger chili, så fjern kerner og stilke og hak dem fint. Drys dem på pizzaen.
Skær osten i skiver og læg dem øverst.
Sæt pizzaen under grillen til osten er let gylden. Drys med friske spirer eller krydderurter.
hjemmelavet tomatketchup
Denne tomatketchup er lavet med mangofrugt foruden tomater. Du kan evt. udelade mango, da ketchuppen til rootzaen ikke skal være for sød.
speltsalat med julesalat og blåbærdressing
Denne salat med hele speltkerner er mættende og bitter-sød fra julesalat og goibær.
Denne “pizza” blev først afvist, men så så jeg lidt nærmere på opskriften, så den skal da have chancen om et par dage 🙂
Tak
Jeg kan virkelig ikke lide pizza…..
Knus fra Wanda
Denne her vil du ikke fortryde!
Kh Kirsten
Håber jeg heller ikke
Knus
Lavede rootza i går og vil bare sige at den smagte fantastisk 🙂 kom dog lidt olivenolie over ved servering.Det bliver ikke sidste gang jeg laver den 🙂
Hi Susanne, Det er jeg rigtig glad for at høre. Jeg synes også det er en ret, der virkelig smager skønt. Det lyder godt med olivenolien. Det vil jeg tilføje næste gang.
Kh
Kirsten