frittata – italiensk æggekage med plante”æg”
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
Den italienske klassiker, frittata, er en tyk æggekage med mange grøntsager, og man kan bruge stort set alle slags grøntsager. Man kan også kalde retten en slags gratin.
Frittata eller æggekage er en dejlig hurtig og velsmagende ret, som her er lavet med plante”æg” i stedet for hønseæg.
.
Nogle mennesker kan i en overgangsfase fra kød til planter føle behov for at spise æg og mælkeprodukter. Men vil du undgå æg som tykningsmiddel er det nye produkt, PlanteÆg, en fin løsning, se nedenfor. Men det står enhver frit at tilsætte animalske produkter til mine opskrifter. I det lange løb skal vi dog alle spise stort set plantebaseret.
Nogle finder ud af, at dét at være vegetar er dét, der passer én bedst. At spise vegetarisk er en kæmpehjælp for klimaet, dyrene og ens egen krop. Endnu større er gevinsten på alle “hylder” dog selvsagt ved at leve vegansk. Opdræt af dyr går hårdt ud over klimaet og naturen – for slet ikke at tale om dyrenes lidelser.
Heldigvis sker der ofte dét, at jo længere tid, man har levet vegetarisk, desto færre animalske produkter har man lyst til at spise.
.
planteæg
Firmaet True Greens har for nylig lanceret ovenstående produkt, der er planternes svar på hønseæg. Du kan læse mere om PlanteÆg her. Du kan også købe produktet samme sted.
Du kan evt. udelade planteægget – eller bruge en anden form for æggeerstatning. “Ægge”kagen vil under alle omstændigheder være stivnet, når den er bagt.
I øjeblikket hærger fugleinfluenzaen igen. Nu skal foreløbig 25.000 kyllinger gasses efter bedste koncentrationslejr-metoder. Er tiden mon inde til at erstatte hønseæg med plante”æg”?
.
bag æggekagen i ovnen
Jeg bagte “ægge”kagen i en ovnfast pande, men du kan bruge alle mulige ovnfaste forme.
.
Vupti, op af panden: så er den dejlige “ægge”kage klar til servering. En salat med en masse grønne blade passer fint til. Det samme gør en salat med edamamebønner og kapersdressing, se opskriften her.
.
Jeg var spændt på, hvordan denne æggefrie “ægge”kage ville falde ud. Jeg stirrede utålmodigt ind i ovnen og kunne næsten ikke vente til frittataen var bagt færdig.
Og heldigvis: da jeg smagte det første stykke, blev jeg glædeligt overrasket. Ikke så lidt endda. Frittataen smager ikke nøjagtig som en æggekage med æg, men det er overraskende tæt på. Hvis du bruger det sorte salt, kala namak, giver det en æggeagtig smag til frittataen.
.
frittata – æggekage med planteæg
100 g fuldkornsrismel
200 g kikærtemel
3 spsk planteæg, se ovenfor (kan udelades)
4 dl plantemælk eller -fløde
1/2 spsk gurkemeje
1 tsk friskkværnet peber
evt. chili efter smag
3 spsk tamari
2 tsk sort salt (kala namak), kan udelades, se nedenfor
150 g løg
4 fed hvidløg
400 g blomkål eller broccoli
250 g champignon eller andre svampe
1 håndfud grønne blade som spinat, grønkål, grønt fra blomkålen, vilde planter, små rødbedeblade, tallerkensmækker etc.
topping:
2 dl planteyoghurt eller anden yoghurt
5 spsk olivenolie
3 spsk gærflager
4 spsk chiafrø eller sesamfrø
Pisk de to slags mel og plante”ægget” i den valgte mælk. Tilsæt gurkemeje, peber og evt. chili (hvis du ikke bruger chili så kom evt. 1 spsk tørret timian i dejen). Pisk også tamari og sort salt (det sorte salt tilfører en æggeagtig smag) i dejen og smag den godt til med salt og peber. Det er vigtigt, at dejen har en markant smag.
Lad dejen hvile en halv times tid.
Skær løg og hvidløg i skiver. Del blomkål eller broccoli i små buketter. Snit evt. pæne grønne blade fra blomkålen. Skræl evt. broccolistilk og skær den i terninger.
Skær svampene i skiver. Snit de valgte grønne blade.
Vurdér konsistensen på dejen. Den skal være cirka som pandekagedej.
Vend grøntsagerne i dejen og hæld blandingen i en ovnfast form.
Sæt ”ægge”kagen i en 180 grader varm ovn 15 minutter.
Rør yoghurten med gærflager og olie. Smag til med lidt tamari.
Bred ”toppingen” ud over ”ægge”kagen efter 15 minutters bagning. Drys med chiafrø eller sesamfrø.
Bag ”ægge”kagen færdig til overfladen er gylden, endnu 20-30 minutter.
.
tip
Som fyld i “ægge”kagen kan du bruge mange andre slags grøntsager end blomkål og svampe. Det kan fx være: broccoli, romanescokål, kartofler, søde kartofler, gulerødder, spinat, bladbeder, grønkål, alle slags svampe etc.
.
❤Tak for din kommentar om dyrenes lidelser under opræt og gasningen af 25.000 kyllinger – i VÆRSTE koncentrationslejrstil 😉
Kære Lya,
Selv tak. Dyrene har brug for, at så mange som muligt taler deres sag! Og gerne lader være med at spise dem.
Kh Kirsten
Tak for opskriften. Men jeg synes, planteægget har tendens til at hænge fast i de ovnfaste fade, selvom man pensler med olie først. Har du et godt råd?
Kære Rikke,
Selv tak. Jeg har ikke selv haft problemet med planteægget, men jeg vil foreslå at bage/stege i en non stick form/pande. I en bageform kan du prøve at drysse med lidt rasp oven på fedtstoffet.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for alle dine skønne opskrifter. Du er meget dygtig til at give inspiration, hvilket anvendes dagligt! Der er dog een ting som jeg har tænkt over og gerne vil dele med dig. Når man køber alle disse nye plantebaserede produkter, støtter man op omkring varer, som ikke kan produceres af menigmand. De er stort set alle produceret ved hjælp af store maskiner i store virksomheder. For mig, en del af det at prioritere plantebaseret, er blandt andet ikke at støtte stor produktion, men at købe lokalt og støtte livet på landet. Derfor, at købe æg på en gård kan veje højere end at købe plantebaseret æg. Så, hvis du finder en vej til at begrænse anvendelsen af de plantebaserede færdig produkter, eller finder alternative naturlige veje, vil det være vældigt værdsat 😊 Igen tak for dit store arbejde og din villighed til at dele med os alle. Mvh Maria
Kære Maria,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Faktisk bruger jeg meget få færdigkøbte produkter, men helt undgås kan det ikke. Jeg er helt enig med dig: fabriks-produkter bør bestemt begrænses.
Lige med hensyn til planteægget er det udviklet af en ung mand, en ildsjæl, som jeg har stor respekt for. Jeg ved dog ikke hvor store maskiner, han bruger. Jeg tror dog det mere er et trin over køkkenbords-stadiet.
Og for at udrydde al tvivl: det står enhver frit for at bruge hønseæg i stedet for planteæg. Jeg spiser selv et æg engang imellem, så der er ikke noget ideologisk i min anbefaling af planteæg.
Jeg har valgt at udarbejde alle mine opskrifter 100% plantebaseret, fordi fremtiden ER plantebaseret. Men jeg synes bestemt enhver skal bruge den del af mine opskrifter, som passer til den enkelte. Heldigvis kan man både udelade og tilføje efter smag og behag.
Jeg siger hjertelig tak for din kommentar. Det glæder mig meget at høre fra bloggens læsere, og dine synspunkter er nyttige og inspirerende.
Kh Kirsten
Har her i dag lavet frittata efter din opskrift. Den smagte suverænt godt. Jeg bruger almindelige æg, men mangler en forklaring på hvad 3 spskf. planteæg omsættes til i almindelige æg. Mvh Lene
Kære Lene,
Jeg er glad for at høre, at frittata’en faldt i smag.
Producenten af planteæg opgiver, at 4 spsk planteæg og 4 spsk vand svarer til 1 æg. Det betyder, at jeg har brugt i underkanten af et almindeligt æg. Men at tilsætte 1-3 æg til denne frittata vil være helt fint.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy