ajvar – peberfrugtdip
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
en skøn puré fra Balkan
Ajvar stammer fra Balkanlandene og er en ret med peberfrugter og auberginer.
Ajvar laves især i Makedonien og de omkringliggende lande, når peberfrugter og auberginer høstes i mængde. Makedonien er et meget smukt og bjergrigt land, som jeg håber en dag at besøge. Jeg er faktisk inviteret af mine venner Amide og Sadri, som stammer fra det eksotiske land.
Hvis du også har høstet mange peberfrugter, så prøv ajvar:
ajvar
Bag hele peberfrugter i ovnen sammen med skiver af auberginer (og evt. løg), indtil peberfrugterne er mørke og skindet bobler op – og auberginerne er møre.
Flå peberfrugterne og fjern kernerne. Hak kødet (også auberginekødet og evt. løgene) og tilsæt så mange hakkede chili, som du ønsker – retten kan være engleblid eller brændende hot. Du bestemmer selv.
Tilsæt presset hvidløg, salt og peber og en slat olivenolie.
Opbevar din ajvar i et lufttæt glas i køleskabet. Med mindre du straks har brugt dippet til din drink, som sovs til plantefrikadeller – eller som smagsgiver i bønneretter, pastaretter eller supper.