chili sin carne
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
chili uden kød (ekspresudgave)
Chili con carne (chili med kød) er en af verdens mest kendte retter. Når man bytter det lille ord con ud med sin, betyder det uden kød, og det er lige hvad denne mexikanske nationalret handler om.
Bønnerne leverer gode proteiner, så selv om man spiser kød, kan det under alle omstændigheder udelades, uden at man kommer til at mangle noget.
I denne chili har jeg brugt både tomater og bønner fra dåse. Det er naturligvis bedst at bruge friske tomater og udblødte, kogte bønner (beregn i så fald 150 g tørrede bønner). Men denne udgave af retten er beregnet til en dag, du har travlt.
chili sin carne guacamole
chili sin carne
100 g løg
4 forårsløg
4 fed hvidløg
1-2 chili efter smag
1 spsk spidskommenfrø
4 spsk olivenolie
300 g gulerødder
2 stilke bladselleri
1 gul peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 dåse hakkede tomater
1/2 spsk Herbamare bouillonpasta
1 dl kraftig rødvin (kan udelades)
ca. 1 dl tomatpuré
1 dåse brune bønner eller kidneybønner
ca. 20 g mørk chokolade, gerne 85%
citronsaft
frisk koriander
evt. creme fraiche eller yoghurt
Hak de tre slags løg og snit chilierne (fjern kernerne).
Rist spidskommenfrøene i en tør gryde, til de begynder at dufte. Tilsæt olien og svits løg og chili i olien nogle minutter.
Skær gulerødder og bladselleri i skiver. Skær peberfrugterne (fjern kerner og stilke) i terninger.
Kom alle grøntsagerne i gryden sammen med tomater, Herbamare, rødvin, tomatpuré og et lille drys salt.
Lad chilien simre under låg 8 minutter.
Afdryp bønnerne og kom dem i gryden. Lad chilien simre endnu et par minutter og tilsæt det meste af chokoladen.
Smag chilien til med salt, citronsaft og evt. mere chokolade. Drys retten med hakket koriander.
Servér ris til (se nedenfor) og evt. creme fraiche eller yoghurt.
Guacamole passer også fint til chili sin carne.
brune bønner
kidneybønner
rissalat m. græskarkerner røde ris m. bladselleri
Ris er klimabelastende, så de bør nydes ved sjældne lejligheder. I stedet for denne rissalat kan du lave en salat af danske rodfrugter.
Tusind tak kære Kirsten for henvisningen til chili sin carne, den ser rigtig god ud, lækker og fyldig lige efter vores smag, så jeg tror ikke at manden i huset vil blive skuffet.
Det er jo grøntsager og krydderier og ikke kødet som giver retten krop, super.
Nu tager vi cyklerne og smutter en tur til Bornholm(vi kunne nemlig ikke få billet til bilen, så den bliver i Ystad), og har jeg så min IPad med,så har jeg også dine opskrifter med, og her skal polentaen så afprøves. De kan jo noget med melet på solskinsøen, mange kærlige hilsener Jette.
Kære Jette,
Ja, så er det bare at vente på regn og rusk, så du kan afprøve den varmende chili, som jeg håber, også din mand vil nyde.
Foreløbig ønsker jeg dog sol og sommer og en dejlig tur til Bornholm. Det er et helt specielt sted her på kloden, som jeg holder meget af. Nyd det!
Kærlige hilsener fra Kirsten