vietnamesiske forårsruller m. dips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
vietnamesiske forårsruller
Vietnamesiske forårsruller laves med ”omslag” af tynde risplader (købes i orientalske butikker eller store supermarkeder). I modsætning til kinesiske forårsruller skal de vietnamesiske ikke frituresteges. De spises simpelt hen rå. Servér to-tre små dips til.
vietnamesiske forårsruller
1 æg (kan udelades)
olie til stegning
16-20 små risomslag til forårsruller
1-2 gulerødder
1/2 agurk og/eller 1 stilk bladselleri
1/2 mangofrugt
salatblade
syltet ingefær i skiver (købes i orientalske butikker)
masser af mynteblade
Pisk ægget med et par spsk vand og et drys salt. Steg en tynd omelet.
Snit fyldet: skær gulerod, agurk og/eller bladselleri samt mangofrugten i tændstikstore stykker. Skær omeletten i strimler.
Lav rullerne én ad gangen: hæld kogende vand i en tallerken og læg det første omslag i vandet. Dup med fingrene og vend pladen, som bliver blød på et øjeblik.
Læg pladen på et spækkebræt og læg et salatblad på. Læg derefter en stribe mynteblade og lidt syltet ingefær. Kom en lille portion af fyldet ovenpå. Fold siderne ind og rul forårsrullen stramt sammen.
Lav de resterende ruller på samme måde.
tip
Du kan med fordel lave rullerne nogle timer før serveringen. Dæk dem med et fugtigt viskestykke. Læg et mynteblad på hver rulle før serveringen.
Hvis du vælger store risomslag, kan du bruge rullerne som hovedret. Der skal så noget mere fyld i. Det kan fx være rå, grønne asparges, bønnespirer og tofu. Du kan også komme spinatblade i rullerne.
En anden variant af fyld er bagte søde kartofler eller hokkaidogræskar med saltede, hakkede græskarkerner samt lidt smuldret tofu. Skift mynten ud med frisk koriander og dryp med lidt tamari og et par dråber ristet sesamolie.
fremstilling af risplader
Da jeg i 1985 rejste i Vietnam, besøgte jeg dette skur, hvor man havde gang i en større produktion af risplader til de populære forårsruller.
Hygiejnen lod måske lidt tilbage at ønske, men kvaliteten af rispladerne granskes indgående!
sesamdip
1 spsk tahin (sesampasta)
1 tsk sesamfrø
et nip chiliflager
1 fed hvidløg
citronsaft
tamari (soja)
Rør tahinen blød med vand. Kom ganske lidt i ad gangen. Tilsæt sesamfrø, chili og presset hvidløg.
Smag til med citronsaft og tamari.
thailandsk sur/sødt dip
½ dl riseddike
2 tsk sukker
finthakket chili efter behov
1 spsk finthakket gulerod
1 spsk finthakket agurk
½ spsk finthakket koriander
Bring eddiken i kog med sukkeret og lad det afkøle. Tilsæt evt. lidt vand og smag til med salt og sukker.
Kom chili, gulerod og agurk i og lad gerne eddiken stå nogle timer eller natten over.
Rør korianderen i lige før serveringen.
Kære Kirsten.
Jeg glæder mig altid over dine smukke fotos og ikke mindst dine dejlige opskrifter. Har en pakke risplader og har været lidt usikker på hvad jeg skal gøre med dem. Glæder mig til at prøve dem til aften.
Kærlig hilsen Aase
Kære Aase,
Jeg er glad for at høre, at du synes om billederne – og selvfølgelig også opskrifterne. Tusind tak!
Og så håber jeg, at forårsrullerne bliver en succes. Selv synes jeg, at man kan blive lidt afhængig af dem. Jeg holder meget af de mange forskellige smagsnuancer.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Kan fortælle dig, at min over for bo er vietnamesere. Her bor Lieu med sin mand og søn samt svigerforældre. Lieu har lært mig at lave forårsrullerne for ca. 1 år siden. Hun lærte mig have en skål med koldt vand i og dyppe pladerne der i.
Jeg bruger al slags råkost og det er faktisk en god ide som madpakker også.
Mener hun også fortalte, at jeg sagtens kan stege dem i olie, men har ikke prøvet det. 🙂
Tak for dine skønne fortællinger om landet.
Knus Wanda
Tak, Wanda, for dine gode ideer med forårsrullerne. Og du har ret: forårsrullerne er rigtig gode i madpakken.
Jeg synes, det tager for lang tid af opbløde pladerne i koldt vand, men det er nok en temperamentssag!
Kh Kirsten
Meget god, lækker og fantastisk ret!
10/10 😀
Tak Kristen 😀
Dejligt at høre, Simon. Tusind tak.
Jeg kan desværre ikke svare på dine mails, da jeg er uden mailforbindelse en uges tid.
Kh Kirsten
Meget god opskrift Kirsten den har bragt glæde hos mig, de smager fortryllende godt 😀
10/10 😀
Hilsen Simon 😀
Det glæder mig som sagt, Simon. Mange tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy