smørepålæg – 3 ideer til spreads
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, pålæg
.
tre slags smørepålæg
Som dansker er pålæg en livsnødvendighed! Vi KAN ikke leve uden rugbrød og noget at lægge ovenpå – gerne i flere etager til festlige lejligheder.
Jeg kender endog mennesker, der ikke rejser sydpå uden store mængder leverpostej i kufferten!
Men nu er både dyrlægens natmad, roastbeef, flæskesteg og mange andre danske smørrebrøds-klassikere på vej til museum. Og hvad stiller man så op, når man står med sine nøgne “klemmer” og vil smøre en lækker madpakke, for pålæg det VIL vi ha’!
Leverpostej uden lever er et elsket pålæg af de fleste vegetarer og veganere. Men der er mange andre muligheder for smørepålæg. Jeg har lavet tre smørbare udgaver her. Britterne kalder disse smørbare ting for “spreads”. Og det er et godt ord, som jeg har taget til mig.
Og a propos britter: kokken, den tidligere store kødæder, spradebassen Gordon Ramsay, er blevet veganer. Hvem havde nu troet det? De kødfri mirakler står nærmest i kø i disse tider.
.
tre x smørrebrød
Her er tre gedigne rugbrødsmadder med spread af splitærter, af edamamebønner og af linser. Hovedingredienserne er alle tre proteinrige produkter, så de slår kødprodukterne på alle parametre, ikke blot hvad angår mishandling af dyr og klima, men de indeholder også masser af vitaminer og fibre foruden proteinerne.
Edamame-maden i midten er pyntet med tang-“bacon” .
De tre slags smørepålæg kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.
.
smørepålæg af gule ærter og græskarkerner
spread af gule ærter
75 g tørrede gule ærer
25 g græskarkerner
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
1/2 dl havre creme fraiche eller anden creme fraiche
2 tsk tørret timian
1 økologisk citron
salt
frisk timian
.
Kog ærterne møre i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Kom græskarkerner, ærter, gurkemeje, peber, creme fraiche, timian, 2 spsk citronsaft samt 2 tsk reven citronskal i en food processor.
Kør maskinen til pålægget er jævnt.
Hvis pålægget er meget fast så tilsæt en smule vand eller lidt mere creme fraiche.
Smag godt til med salt, peber, citron og timian.
Drys smørrebrødet med frisk timian.
Hvis du vil have lidt mere pynt på toppen anbefaler jeg løgkompot.
.
smørepålæg af edamamebønner og svampe
spread af edamamebønner
150 g frosne edamamebønner
2 spsk fint smuldrede, tørrede svampe
2 fed presset hvidløg
1 spsk tørrede, smuldrede salvieblade (eller 2 spsk friske)
2 spsk chiafrø (kan evt. udelades)
1/2 dl lys tahin (fås i helsekostbutikker)
2 spsk ristet sesamolie (kan evt. udelades)
4 spsk hakkede, tørrede tomater i olie
1-2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. tang-“bacon”
.
Tø bønnerne op. Læg dem i kogende vand og kog dem 3 minutter. Afdryp bønnerne og kom dem i food processoren. Tilsæt svampe, hvidløg, salvie, chiafrø, tahin, olie og citronsaft.
Kør maskinen til pålægget er pureret og glat. Rør de hakkede tomater og lidt citronsaft i.
Smag godt til med salt, peber og citronsaft, evt. også mere salvie.
.
frisk eller frossen
Jeg bliver ofte spurgt, om den ene eller anden ret kan fryses. Disse spreads kan godt fryses, men jeg vil ikke anbefale det. De bliver lidt vandede og mister deres friskhed.
Hvis du gerne vil lave en gang hurtigt pålæg, så kog i stedet en stor portion linser eller ærter og frys dem ned, så kan du lynhurtigt lave pålægget i food processoren. Af disse tre typer pålæg er edamame-spreaden den hurtigste. Her skal du blot tø bønnerne op.
.
smørepålæg med linser
spread af linser
75 g brune linser
4 kardemommekapsler
1 spsk fennikelfrø
1 spsk spidskommefrø
75 g løg
2 fed hvidløg
1 spsk kokos- eller olivenolie
1-2 spsk citronsaft
tamari, salt og friskkværnet peber
evt. bladselleri og gulerod til pynt
.
Kog linserne møre i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem og pres dem helt fri for væde. Kom dem i en food processor.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter sammen med fennikel- og spidskommenfrø. Rist derefter krydderierne på en tør pande, til de dufter.
Hak løg og hvidløg.
Kom olie på panden med kryddrierne og tilsæt løgene. Svits dem, til de er gyldne.
Kom blandingen i food processoren og tilsæt også citronsaft, 2 spsk tamari og lidt peber.
Blend til spreadet er pureret og ensartet.
Smag godt til med salt, peber og citronsaft.
Pynt evt. pålægget med tynde strimler af bladselleri og gulerødder eller gammeldags agurkesalat.
.
en lækker madpakke
Når madpakken skal smøres, er det dejligt med et udvalg af forskellige spreads. De kan fx også laves af mandler eller nødder, se fx nødde/svampepålægget.
.
Nu skal disse altså laves, så jeg har lidt at vælge imellem 🙂
Har fået dem udskrevet og gemt 🙂
Tak kære Kirsten
Det er godt at høre, Wanda. Så jeg siger selv tak – og god fornøjelse!
Knus fra Kirsten
Øj, det lyder godt. Mange tak🤗
Rigtig god uge til dig kære Kirsten.
Knus
Inger
Det glæder mig, Inger. Jeg ønsker også en dejlig forårsuge til jer begge. Selv nyder jeg højsommer i Transsylvanien.
Knus fra Kirsten
Det lyder lækkert og må prøves😋. Hvor længe kan de forskellige spreads holde sig i køleskab?
Kære Anni,
Jeg håber, du bliver glad for pålægget. Det kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Nøøøøj hvor er den med edamame bønner god! Havde nogle tørrede kantareller, trompetsvampe og løghatte der lige endte som svampemel. Det tog max 15 minutter incl opvask. De kommer på menuen til forret til min 50 års fødselsdag.
Tak for endnu en god opskrift. Lavede lige “stryhn gå hjem og læg dig” til 2 canadiske gæster. De elskede den!
Kære Kimie,
Du har sandelig været hurtig! Det lyder som et godt valg med dine tørrede svampe. Og hvor er det skønt at høre, at du også synes “pålægget” er hurtigt at lave. Og at jeg så kommer på bordet til din 50års fødselsdag er da helt forrygende. Større kompliment kan jeg ikke få! Så jeg siger selv tak og glæder mig over, at leve(r)postejen også faldt i god jord. ❤️
Kh Kirsten
tak
dem skal jeg lave. Det er alt for dyrt og kedeligt med de færdigkøbte
Selv tak Viveca. Jeg er helt enig. De færdigkøbte er ALT for dyre. Når man selv laver pålægget, ved man desuden nøjagtig, hvad man får!
Kh Kirsten
Dejligt med ideer til rugbrødsmadderne og godt brød i det hele taget !
Har tit tænkt på at spørge dig, hvad vi skal spise til frokost, når det ikke skal være rester af aftensmaden 🙂
Laver dog tit spreads med kidneybønner, kikærter eller den med artiskokker (Anne Larsens opskrift), men altid dejligt med nye slags pålæg.
Så tak igen !
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Jeg fornemmede jo nok, hvad du ville spørge om. Det er dejligt, når den “trådløse” kommunikation virker! Og jeg håber selvfølgelig, at du vil synes om forslagene.
I virkeligheden er der nærmest ingen ende på alle de spreads, man kan lave. Dine lyder i al fald også lækre.
Kh Kirsten
ps: jeg ved ikke, om du kender min artiskokcreme, ellers kig her: https://wp.me/p5bjYH-f3.
Ja, den ser himmelsk ud, så nu er den printet ud. Jeg køber altid nogle dåser artiskokhjerter, når der er tilbud i Netto, rart at have dem på lager.
Tak.
Jeg håber, du bliver glad for smørepålægget. Det kan man som bekendt aldrig få ideer nok til. Og artiskokker er en af mine yndlinge – måske sammen med valnødder (jeg er lige kommet hjem med en stor ladning valnødder fra Rumænien).
Rigtig god forårsweekend til dig – fra
Kirsten
Nu har jeg prøvet to af disse postejer (den med edamame og den med flækærterne) og de smager begge skønt! Tak for lidt tiltrængt fornyelse til mit frokost-repertoire!
Mvh Vibeke 🙂
Det er dejligt at høre. Tak for det. Postejer kan man ikke få nok af. Der ligger adskillige opskrifter på bloggen, hvis du søger på postej eller paté.
Kh Kirsten
Kan man ikke bruge stødte krydderier i stedet?
Kære Heidi,
Ja, det kan du sagtens. Jeg bruger hele krydderier, fordi de har mere styrke. Men du kan sagtens smage godt til med stødte krydderier. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære søde Kirsten 🤗
Jeg vil gerne linke til indlægget. Men jeg har en lille bøn: Kunne du tilføje et sted at edemame bønnerne skal have et kort opkog inden brug? (For at nedbryde den lille mængde lektiner https://madensverden.dk/saadan-koger-du-edamame-sojaboenner/) jeg skal lave et indlæg om madpakker og vil helst være på den sikre side.
Kh Nina
Kære nina,
Det glæder mig, at du vil linke til smørepålægget.
Jeg har indsat den kogetid for bønner, som jeg normalt bruger og håber, at opskriften vil fungere for dig.
Tusind tak – og
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy