agurke- og ananassalat med chilidressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
en gylden forårssalat til Bededagen
Her er en salat-sammensætning, som jeg ikke selv har fundet på. Det er selvsamme Eva, som leverede den lækre opskrift på spidskål med orientalsk sovs, der har givet mig ideen. Tak til Eva!
Jeg havde ikke selv tænkt på kombinationen agurk, ananas og løg. Men de tre ting fungerer rigtig flot sammen.
.
ananas i salaten
Salater kan kombineres på utallige måder, og et par orientalske frugter som mango og ananas kan tilføre noget så simpelt som agurk og løg noget helt særligt og eksotisk. Jeg har valgt at lave en dressing med lidt hvidløg og chili. Den passer fint til de sarte smagsnuancer i agurk og ananas.
.
kombinationsmulighederne er uendelige
Selv om salater kan kombineres på utallige måder, er det ikke alt, man kan blande sammen. Det kræver lidt gehør for smagsnuancer. Denne salat er så enkel, at jeg for egen regning har tilføjet krydderurter. Og her passer enten koriander eller mynteblade perfekt. Jeg havde selv kun rød syre, og den fungerer også godt, men lige nu ville ramsløg faktisk være et endnu bedre bud.
Vi man supplere med lidt protein, kan det ske med sorte linser eller måske nøddedrysset dukkah, som jeg selv vender tilbage til igen og igen.
.
agurke- og ananassalat med chilidressing
(4 personer)
1 lille ananas
1 agurk
1 lille rødløg
evt. frisk koriander, mynte, rød syre eller ramsløg
dressing:
4 spsk jomfruolivenolie
2 spsk riseddike eller frugteddike
1/2 fed hvidløg
frisk eller tørret chili efter smag
2 spsk ahorn- eller blåbærsirup
salt, friskkværnet peber
Skær ananas og agurk i terninger eller små stave.
Skær løget i ringe eller hak det. Hvis du, ligesom mig, ikke er vild med rå løg, så drys løgene med lidt salt og lad dem trække en halv times tid. Skyl derefter saltet af. Du kan også overhælde løgende med kogende vand og lade dem stå et kvarters tid.
Bland ananas, agurk og løg med en håndfuld af den valgte krydderurt.
Rør dressingen sammen og smag godt til med sirup, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
så er der serveret solskinssalat
.
Ja, tak til Eva og TAK til dig Kirsten, for at bringe så dejlig meget inspiration fra alverdens- og dit eget køkken.
God Store Bededag.
Charlotte
Kære Charlotte,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse at viderebringe gode ting. Og det glæder mig at du synes om dem! Tusind tak.
Kh Kirsten
Tak for et godt tip, til de rå løg. Jeg er ikke så glad for rå løg, men dette er et par rigtig gode idèr! Mange hilsner fra Jette.
Kære Jette,
Jeg har det også skidt med rå løg. Jeg elsker løg og laver stort set aldrig mad uden svitsede eller stegte løg, men de rå er for skrappe for mig. Derfor er det godt at kende de små tricks til at trække skarpheden ud.
Kh Kirsten
Dejlig idé – det er altid så skønt at få farver på bordet, og dette er jo det rene solskin at se på. Jeg bliver glad allerede inden jeg har smagt salaten. 🙂
Jeg bruger også ind imellem for afvekslingens skyld ananas i coleslaw, det giver nye, friske og anderledes smagsnuancer i coleslaw’en.
Kh
Merete
Kære Merete,
Det lyder godt. Forhåbentlig bliver du ikke skuffet!
Tak for ideen med ananas i coleslaw. Det lyder genialt. Jeg kan “smage” at det tilfører kålsalaten en ekstra klasse!
Kh Kirsten