tomatsalat med semitørrede rødbeder og friske brombær
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
det er tomat- og brombærtid
Når jeg rækker hånden ud af køkkenvinduet, kan jeg plukke store, søde brombær i øjeblikket. Det er en af naturens mange gratis glæder, som kan findes mange steder i landet.
Da jeg havde spist mig mæt i de sunde bær – og tilmed i år har held med mine egne tomater – var det oplagt at forene de to frugter i en salat med semitørrede rødbeder. De nye rødbeder er nemlig også på vej nu. Og de tre produkter indgår en velsmagende alliance mellem sødt og syrligt.
.
plukkemoden sundhed
Brombær er supersunde. De indeholder A-, C-, E- og K-vitaminer, forskellige mineraler og virker stærkt antioxidante og antiinflammatoriske. Og allervigtigst er måske det plantenæringsstof, der hedder anthocyanin, som giver bærrene deres smukke blåsorte farve. Stoffet ser ud til at beskytte hjernen mod demens og Alzheimers samt at forebygge hjerte-karsygdomme. Så her er et godt skud lilla energi til de små grå.
Disse plantenæringsstoffer (flavonoider) findes også i andre lilla/blå frugter og grøntsager. I rødbeder, der indgår i denne salat, findes stoffet betalainer.
.
semitørrede rødbeder
Hvad er det nu for et påfund at tørre rødbeder, tænker du måske. Tjaaa, det er sådan, at på denne måde bliver rødderne rigtig søde!
Faktisk tager det lidt tid og bruger en del energi, må jeg indrømme. Og du kan sagtens udelade rødbederne i denne salat – eller du kan bruge dem blot kogte. Jeg har lavet salaten både med og uden rødbederne.
MEN: de semitørrede rødbeder bliver til små guldklumper af koncentreret, sød energi. De skal dog først koges og derefter tørres i ovnen, og det kræver en del strøm. Et tørreskab, hvor rødbederne kan tørre langsomt i flere timer, vil være en god løsning.
Vær opmærksom på, at rødbederne “krymper” temmelig meget, når de tørres. Så lav ikke portionen for lille.
Men du må gøre op med dig selv, om du vil belaste klimaet med denne tørreproces. Tør evt. rødbederne, når du alligevel har ovnen tændt. Det sparer en del energi. Og lav i givet fald en stor portion. Rødbederne kan holde sig flere dage i køleskabet og vil være en gevinst i alt fra biksemad, frittata og omelet til en marokkansk tagine.
.
tomatsalat uden dikkedarer
Her en den enkle udgave af salaten med kun tomater, brombær og krydderurter. Det er også en velsmagende løsning.
Nogle af tomaterne, bl.a. de små ribstomater, har jeg selv dyrket, andre er store solmodne, kødfulde basser fra Stensbølgaard, udenfor Kirke Hyllinge, som dyrker skønne økologiske grøntsager.
Jeg synes sjældent, at danske tomater har smagt så skønt som i år: fulde af solvarme og utallige fine smagsnuancer.
.
problemer med vampyrer?
Det er også Stensbølgaard du skal besøge, hvis du har brug for at holde vampyrerne på afstand – eller blot elsker hvidløg.
Under taget på gårdens port hænger mange hundrede bundter hvidløg til tørre. Jeg mødte ikke én eneste vampyr, så jeg tror, det virker.
.
vælg den bedste olivenolie og balsamico
For den bedste smagsoplevelse af salaten er det vigtigt at bruge en rigtig god koldpresset olivenolie og en vellagret balsamico. Har man disse to ting til en dressing, behøver man kun salt og peber også. De fire ting tilsammen løfter salaten til et meget velsmagende niveau.
I mange år brød jeg mig ikke om balsamico, indtil jeg fandt en flaske bagerst i skabet, som havde lagret i adskillige år. Så måtte jeg overgive mig. Det er nemlig med god balsamico som med god vin: årelang lagring lukker op for et rigt smagsregister.
.
tomatsalat med semitørrede rødbeder og friske brombær
(4 personer)
400 g rødbeder
400 g tomater, gerne store solmodne bøftomater i forskellige farver og små ribstomater
et par håndfulde brombær
evt. 75 g smuldret plantebaseret feta
koriander eller timian/løvstikke/basilikum
dressing:
4-5 spsk ekstragod jomfru olivenolie
2-3 spsk ekstragod balsamico
salt, friskkværnet peber
Tilbered gerne rødbederne i god tid, så de kan nå at afkøle.
Kog rødbederne møre, 30-45 minutter afhængig af størrelsen.
Pil rødbederne og skær dem i både. Læg dem på en bageplade og sæt dem i en 125 grader varm ovn ca. 1 time. Lad ovnlågen stå ganske lidt åben halvdelen af tiden. Afkøl rødbederne.
Skær tomaterne i skiver og læg dem på et fad sammen med rødbederne og brombærrene.
Drys evt. med smuldret feta og hakket koriander eller en blanding af timian, løvstikke og basilikum – eller blot en af urterne.
Dryp med olie og balsamico og drys med salt og peber.
.
.
Meget delikate retter, smagfulde og med smukke appetitvækkende farvesammensætninger. Den ovnbagte rodfrugtmos er dejlig , også som kold dag en efter
Med tak Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Mange tak. Det er dejligt at høre, at opskrifterne er faldet i smag. Det glæder mig rigtig meget.
Kh Kirsten
Rødbederne kan sagtens laves i en tørremaskine. Den bruger ikke ret meget strøm(sammenlignet med ovn) og man kan have flere lag over af gangen. Virker også fint til krydderurter, tomater etc.
Kære Annette,
Mange tak for tippet. Jeg har desværre ikke selv en tørremaskine, men tænkte nok, at strømforbruget er meget mindre i sådan én. Jeg må se at få anskaffet sådan en indretning!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, det ser simpelthen så lækkert ud. Jeg – og sikkert også mange andre – har tænkt på at tørre rødbeder. Det må prøves. Tak for din altid store inspiration og fantastiske billeder. Du er en ener … Kh Claus
Der skulle selvfølgelig have stået: ‘ikke tænkt på’. Kh Claus
Nåååee, jeg troede bare, at du som sædvanlig var på forkant!
Kh Kirsten
Kære Claus,
Mange tak for de smukke ord. De varmer og glæder – og jeg vil tilføje: det man siger, er man selv ❤️
Kh Kirsten
Tusind tak for endnu en dejlig opskrift og som altid flotte billeder, Jeg måtte straks i gang med at lave den og det blev lækkert. Er det i orden at jeg linker til din hjemmeside og til opskriften på min blog?
Kære Lene,
Selv tak. Og du har sandelig været hurtig. Jeg er glad for, at salaten faldt i smag.
Du er meget velkommen til at linke til alle de opskrifter, du har lyst til. Jeg er kun interesseret i, at det grønne budskab spredes videst muligt. Så tusind tak for det.
Kh Kirsten
Super lækker og indbydende opskrift. Tak for den.
Se evt vidensarket nedenfor vedr plantefarvestoffer. Farveestofferne i rødbede er betacyaniner, som er en undergruppering af betalainer ikke anthocyaniner – jeg har selv lavet den samme “feljkobling” mellem rødbede og anthocyaniner 😉
https://pure.au.dk/ws/files/456326/gvm255.pdf
Kære Tove,
Det glæder mig, at opskriften virker lokkende.
Og mange tak for din info om anthocyaniner. Det er altid dejligt at blive klogere.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy