plantebaseret mayonnaise
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
.
mayonnaise uden æg
Flere og flere indser, at det er en dårlig idé at belaste kloden og klimaet med produktion af animalske produkter.
Antallet af plantespisere stiger dag for dag, og det er noget af det mest glædelige i en tid, hvor det ellers er småt med opmuntringer fra klimaområdet og velfærd for dyr. Vi må altså tage skeen i egen hånd i bogstaveligste forstand – her mayo-skeen – og lave klimakloge produkter, der kan erstatte de animalske.
Jeg har her forsøgt mig med en mayo’er lavet på basis af sojamælk og olie og en anden med silketofu og en lille smule olie. Mayo’erne er ikke så fede som mayo med æg, men du kan tilsætte mere olie efter smag og behag.
Skal mayo’erne bruges som dip eller “sovs”, er det en god idé at smage dem til med hvidløg, krydderurter, sennep, krydderier etc.
.
mayo med sojamælk
2 1/2 dl sojamælk
1 spsk citronsaft
1 tsk salt
2 1/2 dl raps- eller majsolie
1/2 tsk gurkemeje
Kom sojamælk, citronsaft og salt i en blender. Blend et øjeblik for at blande ingredienserne.
Tilsæt olien i en meget tynd stråle, mens blenderen kører. Pas på, du ikke tilsætter for meget olie ad gangen. Det her kræver lidt tålmodighed.
Lad blenderen køre, indtil mayo’en tykner. Det kan tage fra 5 minutter til 10 minutter. Hvor hurtigt det sker, afhænger af hastigheden på blenderen, og hvor langsomt du tilsætter olien.
Drys gurkemejen i sidst i processen.
Hold øje, mens blenderen kører.
Du kan smage til med mere salt, evt. såkaldt sort salt, der har en æggeagtig smag, citronsaft, sennep og/eller presset hvidløg.
Du kan opbevare mayo’en i køleskabet i flere uger.
Mayoen er som skabt til ”smør” i burgerboller, men den kan også danne grundlag for talrige sovse og dips.
..
en anden mulighed er tofunaise:
tofunaise (plantebaseret mayonnaise)
150 g silketofu
1 spsk citronsaft
1/4-1/2 dl rapsolie eller olivenolie
salt, friskkværnet peber
evt. 1 tsk gurkemeje
evt. sennep, hvidløg, karry etc.
.
Tofu og olie skal have stuetemperatur, før du begynder.
Pisk tofuen helt glat med en håndpisker. Tilsæt citronsaften og pisk lidt mere.
Tilsæt olien lidt ad gangen og fortsæt med at piske.
Kom olie i indtil du synes, konsistensen er passende.
Smag til med salt og peber og tilsæt evt. gurkemeje, hvis du ønsker tofunaisen mere gul. Du kan yderligere smage til med hvidløg, sennep etc.
Pisk igen så alle smagsnuancer bliver optaget i tofunaisen.
Kom tofunaisen i et lufttæt glas og opbevar det i køleskabet. Tofunaisen kan holde sig 4-5 dage, så lav evt. halv portion af ovenstående.
Du kan også anvende tofunaisen i en tærte i stedet for æg og fløde.
.
Har du prøvet at lave mayo af olie og soyamælk , den uden kalcium ? Det er dødnemt og smager godt , god basis dressing til chili mayo , urter mayo m.m 🙂
Tror den kan findes hos plantepusherne 🙂
God fredag !
Kærte Pernille,
Ja, den mayo har jeg også lavet. Opskriften kommer ved en senere lejlighed.
Rigtig god fredag til dig – og tak for din hilsen.
Kh Kirsten
Skal prøves en dag 🙂
Det glæder mig Wanda.
Kh Kirsten
Kære Kirsten – ville tilføje at jeg er stor fan af det sunde krydderi gurkemeje – det har jeg brugt i tofunaisen – det giver en fin farve!
Mvh dorthe
Kære Dorthe,
Ja, gurkemeje er et fantastisk sundt krydderi, der bør puttes i enhver ret. Det er noget af det mest antioxidante man kan spise. Så i tofunaisen giver det både sundhed og en smuk gul farve. Tak for tippet!
Kh Kirsten
Har lavet din alm mayo i dag, men til forskel fra 1. gang kunne jeg ikke få den tyk, selv om jeg brugte både blender og håndmixer i lang tid. Den eneste forskel var, at jeg denne gang brugte en anden soyamælk, mon det kan have været årsagen. Første gang blev mayoen tyk med det samme ?! Nå, men nu må det bruges som dressing.
Hilsen Dorit,
som har været i (jule)køkkenet hele dagen 🙂
Kære Dorit,
Ja, vi er jo nogle stykker, der nyder juleforberedelserne i køkkenet i disse dage!
Med hensyn til mayo er det desværre aldrig helt til at vide, hvordan det falder ud. Jeg ved ikke, hvorfor det ikke er lykkedes for dig denne gang.
Måske skulle du prøve en anden udgave, der laves af silketofu og olie. Du finder opskriften her: https://wp.me/p5bjYH-3ej.
Kh Kirsten
Tak Kirsten, har lige siddet og kigget på tofunaise-opskriften, så den prøver jeg næste gang.
Kh Dorit
Selv tak, Dorit. Jeg håber, du lykkes med tofunaisen!
Kh Kirsten
Hej Kirsten, jeg spiser ikke soyaprodukter og ikke kikærter. Kan jeg lave mayonaisen af anden plantemælk, fx kokosmælk i karton?
Mvh Dorthe Rosendahl
Kære Dorthe,
Desværre kan jeg ikke svare dig angående mayo på kokosolie. Du bliver nødt til selv at lave forsøg. Desværre!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg kan ikke tåle soyaprodukter pga histaminintolerance. Hvad kan jeg evt bruge i stedet?
Vh
Susanne
Kære Susanne,
Jeg har ikke prøvet med andre typer plantemælk end sojamælk, så du må nok selv lave nogle forsøg. I øvrigt kan du i supermarkederne købe mayo lavet på basis af kikærter.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy