tarteletter med asparges- og svampefyld til pinsefrokosten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter
.
gammel dansk klassiker nyfortolket
Her er små knasende sprøde tarteletskaller, som jeg håber vil blive et hit på pinsens frokostbord.
Tarteletterne minder ikke om de kendte tarteletter af butterdej. Disse her er tynde og sprøde, rent veganske og tilmed glutenfri. Så kan alle være med. Tarteletterne er nemme at bage, og de kan laves i god tid. Du kan oven i købet bage en stor portion og lægge dem, du ikke skal bruge, i fryseren. Hvis skallerne bruges inden for nogle dage, kan de opbevares i en kagedåse.
Når tarteletterne skal serveres, varmes de i ovnen eller på en brødrister.
.
asparges og tarteletter er et smukt par
Jeg elsker årets første nye asparges. Jeg er helt klart til de hvide, men holder du mere af de grønne, kan de sagtens bruges i tarteletterne også.
Asparges kogt et par minutter i sukkervand (husk det!) og nydt blot med en lækker sovs, er helt klart min favorit blandt aspargesretterne. Men de er også delikate i en tærte, i en suppe eller i en salat – eller som her i tarteletter.
Hvis du serverer tarteletterne udenfor asparges-sæsonen, så brug halvt østershatte og halvt champignon eller andre svampe. Du kan også vælge en blanding af hakkede tørrede tomater og små terninger af tofu vendt i havre-creme fraiche og smagt til med basilikum.
.
pynt med ramsløg og ærter
Høns i asparges serveret i tarteletter var søndagsmad, da jeg var barn. Men hvad i alverden laver høns i en tartelet? Det er jo ikke godt hverken for hønen eller tarteletten. Jeg har som modtræk fjernet hønen og brugt strimler af lidt hårdt stegte østershatte til dette fyld. Det giver fylde i tarteletterne og kan minde om den gamle (udtjente!) danske klassiker. Her er så version 2.0. Klædeligt klima- og dyrevenlig!
.
svøbt i grønt
Da jeg lavede tarteletterne, var ramsløgene på deres højeste. Derfor lagde jeg ramsløg i formene, inden dejen til skallerne blev lagt i. Så var jeg fri for at smøre med olie.
Jeg har her yderligere lagt friske ramsløgblade i de bagte tarteletter, før jeg kom fyldet i, og jeg har også pyntet med lidt ramsløg. Hvis dine ramsløg har takket af for i år – eller hvis du slet ikke kommer i nærheden af de duftende blade, kan du sagtens lave tarteletterne uden ramsløg. Drys i stedet med din foretrukne krydderurt som fx basilikum, oregano eller mynte.
.
tarteletter med apsarges/svampefyld og saltede mandler
(4 personer)
tarteletter (glutenfri):
50 g fint jordnøddesmør
1 spsk blød kokosolie
2 spsk loppefrøskaller (HUSK)
1 dl vand
50 g fuldkornsrismel
50 g boghvedemel
1/2 tsk salt
fyld:
250 g asparges (vælg champignon udenfor aspargessæsonen)
1 lille skalotteløg
100 g østershatte
2 spsk raps- eller olivenolie
2 dl plantefløde: havre-, mandel- eller sojafløde
1 økologisk citron
evt. lidt maizenamel
salt, friskkværnet peber
en god håndfuld ramsløg eller frisk basilikum
25 g saltede mandler
evt. lidt friske ærter
.
Bland de to slags fedtstof til tarteletterne.
Rør loppefrøskallerne ud i vandet og tilsæt det sammen med de to slags mel og saltet. Ælt dejen sammen. Måske skal der tilsættes lidt mere vand. Dejen skal have konsistens, så den kan rulles ud.
Lad dejen hvile en times tid eller længere.
Rul dejen ud på et godt melet bord og udstik 12 cirkler med en diameter på ca. 9 cm. Brug et glas eller en lille skål.
Jeg har foret en muffinsform med ramsløgblade, før jeg lagde dejen i. Hvis du ikke har ramsløgblade eller det ikke er sæson, så smør blot formen med olie.
Fordel dejen i muffinsformen og sæt den i en 200 grader varm ovn, til skallerne er bagte, 15-20 minutter.
.
Lav imens fyldet: skræl de hvide asparges (grønne skal ikke skrælles). Skær dem i stykker på 2-3 cm.
Hak løget og skær svampene i strimler. Rist de to ting i olien ved rask varme. Rist svampene lidt hårdt. Tilsæt 1-2 spsk citronsaft og hæld fløden ved.
Tilsæt aspargesstykkerne og kog fløden lidt ind et par minutter. Hvis sovsen er for tynd så jævn med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Smag godt til med salt og peber.
Hvis du har lavet tarteletterne i forvejen så varm dem op. Fyldet kan også laves i god tid.
Fordel fyldet i de varme tarteletter. Jeg har foret mine med friske ramsløgblade, men det er ikke nødvendigt. Hvis du ikke bruger ramsløg så drys de fyldte tarteletter med friske basilikumblade og mandelflager, evt. også lidt friske ærter.
.
Ej, hvor opfindsomt ! Vi har lidt grønne asparges i haven, som vi har nydt til fulde, også i en tærte. Men elsker også de hvide, så dem skal vi have i en tærte i dag. Med en god salat til er det et dejligt måltid 🙂 og så er der også til frokosten i morgen.
Jeg skrev egentlig også en hyldest til de skønne farver og deres smag, der er på grøntsager jf. din sidste opskrift med bederne, men indlægget kom ikke med, så har nok klikket forkert.
Kan huske fra en udsendelse engang med Søren Gericke, at han sagde: kød er bare kød, men grøntsager ! De dufter af noget forskelligt, tænk blot på selleri, porre, og fennikel, og hvor har han ret. Og så er udseende jo også fantastisk med de tillokkende farver !
/Dorit
Kære Dorit,
Egne asparges!!! Det lyder som en drøm. Jeg håber, du har lyst til at prøve tarteletterne.
Og ja, farverne på grøntsager er en del af nydelsen (og farverne rummer også masser af vigtige stoffer, der styrker vores immunforsvar).Så man kan kun give gode gamle Gericke ret.
Kh Kirsten
uhmmm Vi har også haft grønne asparges. Vi spiste dem rå, de smager jo himmelsk med en skøn smag af lidt ærter. Der blev ikke noget til madlavningen hi hi
Har du ikke asparges mere? Både de grønne og hvide kan spises rå. Og især de grønne er lækre rå, som du skriver.
God fornøjelse med egne eller købte asparges. Det er lige nu, de skal nydes!
Knus fra Kirsten
Nej desværre. Troede vi bare kunne få nogle nye til at gro et andet sted, men nul.
Der var for mange snerler imellem dem, så det måtte graves op og væk. 🙁
Har asparges i dag på menyen
Hvad vi skal have dertil ved jeg ikke. Måske svampe ? Jep det bliver det og ristet begge dele.
Rigtig god pinse kære
Nå ja, mod snerler kæmper selv guderne forgæves!
Men jeg håber, du fik lavet en dejlig ret med købe-asparges og svampe. Det lyder i al fald godt.
Rigtig god pinse til hele familien,
knus fra Kirsten
Tak det blev så skønt uhmmmmm
Oj, hvor skønt med en lækker afløser for de købte tarteletter, de skal helt sikkert prøves, selv om det nok ikke lige bliver her i pinsen. Og fyldet ser også lækkert ud, men det er jo let at skifte efter årstiden. Jeg laver ofte tarteletter, når vi har familiefrokoster, for det er let at lave grøntsagsfyldet, tage en portion fra til mig selv, og så tilsætte kød til familiens kødspisere, som ikke vil undvære deres kød.
Glædelig pinse til dig, Kirsten, og til alle, som læser med.
Kære Merete,
Jeg håber, du bliver glad for disse noget anderledes tarteletter. Det er jo en god gammel klassiker, der, som du siger, kan fyldes med hvad årstiden byder på.
Rigtig glædelig pinse til dig og familien.
Kh Kirsten
Wauw, hvor ser Jeg tror jeg vil ønske mig en muffinsform i julegave, og så vil jeg lave dem til nytårsaften!
Kære Ole,
Det lyder som en god idé. Men hvis nu julemanden ikke kan huske at levere formen det rigtige sted, kan du også bruge papirforme (dem man bruger til cup cakes).
Glædelig jul til dig – og
Kh fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy