skærtorsdagssuppe – forårets grønne booster
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
glædelig påske – moder jords gratis apotek åbner i disse uger
Lige her til påske vrimler det op af jorden med velgørende nye planter. Nu er ramsløgene fremme, men også mange andre små kraftfulde vækster.
Hvis du skynder dig ud i naturen, kan du lige netop nå at lave den gamle klassiske skærtorsdagssuppe. Men den kan heldigvis spises på andre dage end skærtorsdag!
Rigtig glædelig påske.
.
naturens gratis vitaminer og mineraler pibler frem
I disse dage og uger åbnes dørene på vid gab for alle naturens supersunde og gratis gaver. Både ramsløg, brændenælder, skvalderkål og mælkebøtte kan høstes lige nu.
De nye urter bugner af vitaminer og mineraler. Det havde man ikke mindst i gamle dage et stort behov for på denne tid af året, hvor man i mange måneder havde levet spartansk af kartofler, kål og saltede bønner. Derfor fejrede man forårets og påskens komme med denne suppe, som blev spist skærtorsdag. Det kan stadig anbefales.
Og så kan suppen tilberedes på et kvarter.
.
styrk immunforsvaret
Skærtorsdagssuppen er en vaskeægte immunbooster!
I gamle dage bestod suppen af alle de vilde skud, man kunne finde i naturen til påske, og det skulle helst være mindst syv forskellige. Suppen var et hårdt tiltrængt tilskud af næringsstoffer efter en lang vinter, fattig på friske grøntsager. Dengang kendte man ikke til køle- eller fryseskabe. Alle de grove grøntsager som kål, kartofler og andre rodfrugter blev opbevaret i en jordkule, og de sartere grøntsager som grønne bønner og ærter blev saltet for at holde sig nogle måneder ind i vinteren.
Det betød, at der ikke var mange vitaminer tilbage i grøntsagerne sidst på foråret. Derfor var det fantastisk med alle de grønne, vilde planter, der kæmper sig op af jorden i det tidlige forår og leverer betragtelige mængder gode næringsstoffer, især C-vitamin.
I dag kan vi få friske grøntsager året rundt, men mon ikke mange alligevel godt kan bruge en ordentlig sundheds-booster lige nu, hvor forårstrætheden kan melde sig. Skærtorsdagssuppen er powerfood fra længe før, det begreb blev opfundet!
Jeg har tilføjet kartofler og broccoli for at give suppen ekstra fylde og endnu mere energi.
.
en pyntesyg suppe
Suppen kan pyntes med friske vilde urter eller spiselige blomster. Jeg har også drysset med lidt ramsløgfrø, som har overvintret i min fryser. Husk endelig at samle frøene sidst i maj, når ramsløgblomsterne er afblomstrede. Det vil du glæde dig over vinteren igennem.
.
ramsløg er et hit
Jeg tror, det er svært at komme i tanker om andre gratis gaver fra naturen, der er så potente som ramsløg. Her har jeg pyntet suppen med de friske blade samt en stilk skvalderkål.
Ramsløg er for alvor blevet populære, efter at det nye nordiske køkken har slået rødder. Og det er en urt, der beviser, at småt er godt.
Ramsløg indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: de er antioxidante, antiinflammatoriske, immumstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.
Pas på med ikke at forveksle ramsløgblade med bladene af liljekonval, som er stærkt giftige.
Ramsløgblade skal lugte kraftigt af hvidløg. Hvis ikke, har du fat i de forkerte!
.
skærtorsdagssuppe
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g kartofler
7-8 dl grøntsagsbouillon
125 g vilde planter som ramsløg, skvalderkål, mælkebøtte, løgkarse, brændenælde etc.
100 g broccoli
1-2 dl havrefløde
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber, evt. reven muskatnød
evt. spiselige blomster
Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen.
Lad suppen koge 4-5 minutter.
Snit de vilde planter og skær broccolien i små stykker. Kom begge dele i suppen.
Kog suppen endnu 4-5 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den.
Tilsæt den ønskede mængde fløde og smag suppen til med citronsaft, lidt reven citronskal samt salt og peber og evt. lidt reven muskatnød.
Servér suppen portionsvis. Sæt evt. lidt fløde på toppen og pynt evt. med spiselige blomster og/eller vilde urter.
.
..
Moder Jords grønne apotek åbner I denne uge 🙂
Jeg elsker dine fantasifulde påfund.
God påske!
Kære Poul,
Dejligt at høre. Tusind tak – og rigtig glædelig påske til dig.
Kh Kirsten
Smukt smukt – altid ! billeder og skriv – og glæder mig til suppen.
Glædelig påske til dig og “alla de dina”.
Kære Helle,
Hjertelig tak. Det glæder mig.
Jeg håber, du har nydt suppen – og ønsker glædelig påske.
Kh Kirsten
*hvor er det bare et dejligt foreslag til det grønne køkken
Kære Helle,
Det er dejligt at høre. Jeg håber, du vil nyde suppen.
Kh Kirsten
Dejlig suppe
Ramsløg bliver som spinat ved kogning.
Kære Anne,
Tusind tak for den nyttige info.
Kh Kirsten
Jeg vil gerne prøve at lave dine majsbøffer, men skal majskerne være kogt eller rå, når de blandes i farsen?
Tak for skønne og inspirerende opskrifter
Venlig hilsen Bodil
Kære Bodil,
Det er dejligt at høre. Du kan bruge majskernerne enten rå eller kogte. Hvis du køber frosne, skal de blot tøs op. Der er jo desværre ikke friske kolber i øjeblikket.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Denne opskrift på Skærtorsdagssuppe har gjort mig til stor fan af Kirsten Skaarups opdkrifter.
Den er enkel at lave, smager skønt og er sund. Kan ikke være bedre.
Jeg har lavet den to gange, og begge gange kom jeg 4 stængler bladselleri i.
Kære Dorthe,
Ih, hor ER det skønt at høre. Tusind tak. Det er en fantastisk kompliment.
Det lyder godt med bladselleri. Man kan heldigvis selv udbygge og improvisere.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy