SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: grønkålssuppe med sprøde chips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
ugens suppe er skøn sparemad
Inflationen buldrer derudad, så det er om at få mest mulig sundhed og velsmag ud af små penge.
Denne suppe er lige så sund som den er grøn. Og så er den lige så hurtig at lave som den er billig. Her er opbyggende og antiinflammatorisk mad for næsten ingen penge. Det helt fremragende ved sparemad er, at den næsten altid er supersund.
Hvis du får grønkål til overs, så prøv også krydrede linser med grønkål og grillet pære. Og hvis du i øvrigt savner forslag til brug af grønkål eller alle mulige andre grøntsager, så brug søgefunktionen th. – så kommer der masser af ideer.
.
suppe med mange smagsmuligheder
Grønkål har i sig selv en kraftig smag, og jeg har her tilføjet pastinak, der både er lidt sødlig og lidt lakridsagtig. Vil du have noget mere neutralt så byt pastinakkerne ud med kartofler eller jordskokker. Du kan lave chips af begge slags rodfrugter på samme måde som pastinakchipsene. Har du rigtig travlt, kan du helt udelade chipsene – eller springe over, hvor gærdet er lavest og bruge købte rodfrugtchips.
Og så har suppen desuden fået smag af chili. Det kan for nogle være for stærkt, og den lille brændende sag kan udelades – eller erstattes af revet ingefær.
Jeg har drysset med sorte sesamfrø, men jomfru i det grønne er også en mulighed. Du skal dog være opmærksom på, at jomfru i det grønne har en temmelig markant smag.
.
sundheden vælter op af jorden
Hos min ven René i Hundested knejser grøntsagerne smukt vinteren igennem. Grønkål må gerne få lidt frost. Er det en mild vinter, kan man lægge kålen i fryseren , inden den bruges.
Bagest th. ses den mørkegrønne palmekål. Hvad angår opbyggende næringsstoffer konkurrerer grønkål og palmekål om førstepladsen. Og i denne suppe kan du sagtens erstatte grønkål med palmekål.
.
grønkålssuppe med pastinakchips
(4 personer- forret)
100 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag
4 spsk kokos- eller olivenolie
200 g pastinakker + 1 ekstra til chips
100 g røde linser
ca. ¾ l grøntsagsbouillon
200 g ribbet grønkål
8 finthakkede, tørrede abrikoser
salt, friskkværnet peber, tamari
4 spsk plantefløde til pynt + evt. lidt til selve suppen
2 spsk sorte sesamfrø eller jomfru i det grønne (kan udelades)
.
Hak løg, hvidløg og chili. Svits de tre ting i 2 spsk olie, til løgene er let gyldne.
Skær pastinakkerne (evt. jordskokker eller kartofler) i små terninger og kom dem i gryden sammen med linser og bouillon. Læg låg på gryden og lad suppen koge 10 minutter.
Tilsæt grønkålen og kog suppen endnu 5-6 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den. Du kan evt. tilsætte lidt plantefløde.
Tilsæt abrikoserne og varm suppen igennem.
Smag godt til med salt, peber og tamari.
Skær tynde skiver af den sidste pastinak. Brug gerne et mandolinjern.
Steg skiverne gyldne og sprøde i 2 spsk olie på en pande.
Servér suppen portionsvis, evt. med chipsene og sæt en spsk fløde på hver portion. Drys med sorte frø.
.
Tak Kirsten Skaarups.
Tak for al den inspiration du sender ud.
Min reol er fyldt op med dine bøger – måske dén forfatter jeg har flest af. ‘hihi’ -. Lige fra min ungdom har du spille ind.
I går var det svampe – fordi min cykel brød sammen – ved i en Irma.
Jeg købte ind af alle herlighederne. Og været ‘høj af alle de fantastisk krydderier du jonglere rundt med.
Tak for det.
Mvh. Lotte
Kære Lotte,
Selv tak. Det er en fornøjelse. Og hvor skønt at høre, at du har en større samling af mine “skrifter”.
Jeg håber, du har fået noget lækkert ud af svampene – med eller uden krydderier!
Kh Kirsten
TAK Kirsten for dine skønne inspirerende opskrifter, som er frit tilgængelige.😋
Hvordan får du tærtebund så lækker, sprød?
Alt det bedste
Hanne sluse
Kære Hanne Lise,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Leder du efter en tærtebund? Jeg er ikke helt klar over, hvad du mener. Men brug søgefunktionen th. på bloggen og søg på “tærte” eller “tærtebund”. Så kommer der adskillige forslag frem.
Kh Kirsten