SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: kartoffelrösti starter kartoffelkuren
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, hovedretter
.
kartoffelkuren vender tilbage
Ældre læsere vil kunne huske Poul Schlüters “kartoffelkur” i 1989, der bestod af en række tiltag, der skulle nedsætte vores private forbrug. Der skulle spares, og kartoflerne var også dengang “kuren”.
I dag er det andre faktorer, der tvinger os til at spare, men dengang som nu er kartofler en gevaldig god kur, når livremmen skal strammes og de sidste slanter hentes i sparebøssen.
Nu er kartofler heldigvis en ualmindelig dejlig spise, der kan varieres på utallige måder, så der er kun grund til at glæde sig, hvis denne enkle basismad igen kommer øverst på menukortet. Her er en idé inspireret af de schweiziske kartoffel”pandekager”, rösti.
.
en heldig kartoffel
Der findes vel næppe det menneske, der ikke holder af kartofler. Kartofler er basismad for mange mennesker verden over, men ofte ender det i Danmark med kogte kartofler eller kartoffelmos som tilbehør. Men faktisk kan kartoflerne meget mere end blot være “sidevogn”.
Hvis du i søgefunktionen th. søger på kartofler, får du adskillige ideer til en nydelsesfuld kartoffelkur (også mange opskrifter med søde kartofler). Der kommer også i nærmeste fremtid flere opskrifter med de hvide kartofler.
Kartofler er en helt i mit sparekøkken. Knoldene er billig og mættende mad. Men der skal noget proteinrigt tilbehør til kartoflerne.
.
her blev kartoflerne til gæstemad
Det er synd og skam kun at nyde kartofler til hverdag. Her har jeg lavet en lille gæsteret af en rösti med skiver af avocado vendt i citronsaft, havrecremefraiche (evt. yoghurt) smagt til med salt, friskkværnet peber og kapers – samt på toppen caviart (fås i Dansk Supermarkeds butikker og i nogle COOP-butikker) og øverst blade af tallerkensmækker og persille. Denne servering passer som en forret eller frokostret.
Vil du nyde röstiene som hovedret så giv bønner, linser eller quinoa til. Det kan fx være quinoa med edamamebønner, romersk bønnesalat eller linsesalat med boghvede og mangodressing.
Vil du have noget mere, lidt dip-agtigt til, så prøv den skønne peberfrugtpuré, ajvar, fra Balkan. Så får du også opskrift på et brød fra området – og på svensk knækbrød.
.
ajvar – skøn puré med valnødder
Denne dip eller puré er værd at have stående. Den kan sætte prikken over i’et i mange retter. Den kan holde sig en ugestid køleskabet – eller fryses. Så er der tilbud på peberfrugter, er det om at slå til.
.
kartoffelrösti
(24-28 stk.)
3/4 kg bagekartofler
200 g løg
evt. krydderurter, chili, ingefær, spidskommen, fennikel etc.
150 g kikærtemel
ca. 2 dl vand
1 tsk salt
olie til stegning
Riv kartoflerne på et rivejern, findel dem i en foodprocessor eller brug et mandolinjern.
Jeg har høvlet tynde skiver på et mandolinjern, som jeg så har skåret i tynde ”pinde”. Det er dog lettere at stege röstiene, hvis kartoflerne er mere findelte.
Hak løgene fint og bland dem i kartoflerne.
Hvis du ønsker en form for smag på röstiene, så tilsæt den ønskede ingrediens.
Rør kikærtemelet med vand og salt. Jævningen skal være temmelig tyk.
Rør kartoflerne i jævningen og rør godt rundt.
Sæt röstiene på en pande med godt varm olie. Brug en ske og glat röstiene ud. Steg dem gyldne på begge sider.
Du kan servere röstiene med mange slags tilbehør: en bønne-, linse- eller quinoasalat. Du kan også severe dem til hummus eller anden bønnepuré.
På fotoet nedenfor har jeg serveret röstiene som forret til gæster: Jeg har pyntet med skiver af avocado, havrecremefraiche (evt. yoghurt) smagt til med salt og peber, kapers, caviart, tallerkensmækker og persilleblomster.
.
.
Kan man lave de der rösti, fryse dem og varme dem i ovnen?
Kære Anna-Marie,
Jeg tror ikke, det går godt med at fryse röstiene. Jeg tror, de falder fra hinanden, når de tøs op.
Hvis du vil spare tid, kan du evt. findele kartoflerne og fryse dem. Så kan du røre jævningen sammen, når du vil stege dem. Det tager kun et øjeblik.
Hvis du vil være sikker, kan du prøve at fryse en enkelt rösti ned. Så er du sikker på, hvordan det går.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Mange tak Kirsten – Husker tydeligt Kartoffelkuren, og frostpakkerne fra DFØ :o(
jeg får lyst til at lave alle dine kartoffelretter og alt det, du anbefaler som tilbehør og pynt.
Men caviart ?? er der ikke farvestoffer i den?
Kære Susanne,
Selv tak. Det er dejligt, at opskrifterne lokker.
Med hensyn til caviart, farves den røde med de små cocinellelus, der også farver campari. Så de er ikke velegnede for plantespisere. Den sorte, som jeg har brugt her, er farvet med vegetabilsk kul.
Kh Kirsten
Hej. Det ser lækkert ud. Er ikke så meget for kikærter – kan man bruge noget andet? Mvh. Hanne
Kære Hanne,
Tusind tak!
Du kan bruge hvedemel eller sojamel i stedet for kikærtemel.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tusind tak. Kh. Hanne
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy