Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

11

november 2022

7

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: kartoffelrösti starter kartoffelkuren

Skrevet af , Posted in forretter, frokostretter, hovedretter

.

kartoffelkuren vender tilbage

Ældre læsere vil kunne huske Poul Schlüters “kartoffelkur” i 1989, der bestod af en række tiltag, der skulle nedsætte vores private forbrug. Der skulle spares, og kartoflerne var også dengang “kuren”.

I dag er det andre faktorer, der tvinger os til at spare, men dengang som nu er kartofler en gevaldig god kur, når livremmen skal strammes og de sidste slanter hentes i sparebøssen.

Nu er kartofler heldigvis en ualmindelig dejlig spise, der kan varieres på utallige måder, så der er kun grund til at glæde sig, hvis denne enkle basismad igen kommer øverst på menukortet. Her er en idé inspireret af de schweiziske kartoffel”pandekager”, rösti.

.

en heldig kartoffel

Der findes vel næppe det menneske, der ikke holder af kartofler. Kartofler er basismad for mange mennesker verden over, men ofte ender det i Danmark med kogte kartofler eller kartoffelmos som tilbehør. Men faktisk kan kartoflerne meget mere end blot være “sidevogn”.

Hvis du i søgefunktionen th. søger på kartofler, får du adskillige ideer til en nydelsesfuld kartoffelkur (også mange opskrifter med søde kartofler). Der kommer også i nærmeste fremtid flere opskrifter med de hvide kartofler.

Kartofler er en helt i mit sparekøkken. Knoldene er billig og mættende mad. Men der skal noget proteinrigt tilbehør til kartoflerne.

.

her blev kartoflerne til gæstemad

Det er synd og skam kun at nyde kartofler til hverdag. Her har jeg lavet en lille gæsteret af en rösti med skiver af avocado vendt i citronsaft, havrecremefraiche (evt. yoghurt) smagt til med salt, friskkværnet peber og kapers – samt på toppen caviart (fås i Dansk Supermarkeds butikker og i nogle COOP-butikker) og øverst blade af tallerkensmækker og persille. Denne servering passer som en forret eller frokostret.

Vil du nyde röstiene som hovedret så giv bønner, linser eller quinoa til. Det kan fx være quinoa med edamamebønner, romersk bønnesalat eller linsesalat med boghvede og mangodressing.

Vil du have noget mere, lidt dip-agtigt til, så prøv den skønne peberfrugtpuré, ajvar, fra Balkan. Så får du også opskrift på et brød fra området – og på svensk knækbrød.

.

ajvar – skøn puré med valnødder

Denne dip eller puré er værd at have stående. Den kan sætte prikken over i’et i mange retter. Den kan holde sig en ugestid køleskabet – eller fryses. Så er der tilbud på peberfrugter, er det om at slå til.

.

kartoffelrösti 

(24-28 stk.)

3/4 kg bagekartofler

200 g løg

evt. krydderurter, chili, ingefær, spidskommen, fennikel etc.

150 g kikærtemel

ca. 2 dl vand

1 tsk salt

olie til stegning

Riv kartoflerne på et rivejern, findel dem i en foodprocessor eller brug et mandolinjern.

Jeg har høvlet tynde skiver på et mandolinjern, som jeg så har skåret i tynde ”pinde”. Det er dog lettere at stege röstiene, hvis kartoflerne er mere findelte.

Hak løgene fint og bland dem i kartoflerne.

Hvis du ønsker en form for smag på röstiene, så tilsæt den ønskede ingrediens.

Rør kikærtemelet med vand og salt. Jævningen skal være temmelig tyk.

Rør kartoflerne i jævningen og rør godt rundt.

Sæt röstiene på en pande med godt varm olie. Brug en ske og glat röstiene ud. Steg dem gyldne på begge sider.

Du kan servere röstiene med mange slags tilbehør: en bønne-, linse- eller quinoasalat. Du kan også severe dem til hummus eller anden bønnepuré.

På fotoet nedenfor har jeg serveret röstiene som forret til gæster: Jeg har pyntet med skiver af avocado, havrecremefraiche (evt. yoghurt) smagt til med salt og peber, kapers, caviart, tallerkensmækker og persilleblomster.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

7 Kommentarer

  1. Susanne
  2. Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.