selleri bagt a la Hasselback med grønlangkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
en UFO er landet – selleri spækket med julekrydderier
Hvis du synes UFO’en på billedet også ligner et pindsvin, der rækker tunge, må jeg give dig ret. Men faktisk er det en helt ny tolkning af en selleri. Denne velsignede knold fuld af velsmag og utallige anvendelsesmuligheder. Her har jeg skåret den i tynde skiver, som man gør med Hasselback-kartofler. Og her viser sellerien sig så fra sin allermest velsmagende vinkel. Og så tager det ingen tid at tilberede den.
Brugen af selleri har i sandhed undergået en fantastisk udvikling de senere år. Fra at være udskammet som selleribøf (hvilket jo rent faktisk smager dejligt) og spist som små ulækre, udkogte terninger i en klar suppe, er sellerien steget til nye gastronomiske højder. Tænk på tynde grillede skiver af selleri lagt sammen med svampe eller en lasagne med selleriskiver som lasagne”plader” eller selleri-karrygratin – eller små kræmmerhuse af selleri med valnøddecreme og, og, og ….
.
med smag af jul … eller?
I anledning af julen har jeg spækket sellerien med julekrydderier, men da denne selleri vil være lækker at sætte på menuen året rundt, kan man udenfor juletiden bruge krydring som chili, spidskommen og korianderfrø samt frisk koriander. Og så vil en drænet sovs af yoghurt smagt til med presset hvidløg være fin som tilbehør.
.
grønlangkål som juletilbehør
Grønlangkål har i mange familier status som julemad, og i andre familier er det den klassiske nytårsmad. Hvad du end vælger, passer grønlangkål godt til den bagte selleri. En salat med fx perlerug vil fuldende måltidet – eller du kan servere groft, ristet rugbrød til. Endelig er også brunede kartofler en mulighed.
.
selleri på frokostbordet
Skulle der mod forventning blive levnet nogle skiver selleri, udgør de et lækkert pålæg.
Her har jeg toppet selleri-smørrebrødet med hårdt stegte skiver af champignon og en blanding af meget fintsnittet rød spidskål og brøndkarse vendt i lidt olie-eddikedressing.
En rest af julerødkålen vil også være fint at placere på toppen – eller syltede agurker. Der er masser af muligheder.
.
selleri bagt a la Hasselback
(4 personer)
1 selleri, ca. 3/4 kg
marinade:
4 spsk olivenolie
2 spsk tamari (soja)
2 spsk ahorn- eller anden sirup
½ dl sød chilisovs
2 spsk citronsaft
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt stjerneanis
salt, friskkværnet peber
en håndfuld hele nelliker (kan udelades)
3-4 laurbærblade
2-3 spsk rørsukker
Lav først marinaden: rør alle ingredienserne sammen undtagen nelliker, laurbærblade og sukker.
Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.
Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.
Skær ”skiver” ned i begge halvdele. Skær dem kun ¾ ned i sellerien. Skiverne skal hænge sammen i bunden. De skal være ca. 3 mm brede.
Sæt de halve selleri i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærbladene ned imellem et par skiver.
Bag sellerien i en 200 grader varm ovn 50-60 minutter. Pensl med marinaden ca. hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, så pensl også ned mellem skiverne.
Når sellerien er ved at være mør (stik i den med en kniv), kan du drysse med sukker og sætte formen under grillen, til overfladen er helt gylden.
.
grønlangkål
(4 personer)
400 g frisk grønkål eller 200 g frossen
3 dl grøntsagsbouillon
3 spsk raps- eller olivenolie
3 spsk hvedemel eller boghvedemel
ca. 3 dl plantemælk + kogevand fra kålen
salt, friskkværnet peber, rørsukker
evt. kerner af granatæble
Fjern midterribberne på grønkålen, hvis du bruger frisk kål (riv dem fint og kom dem i en salat eller suppe). Tø frossen kål op. Hak kålen meget fint.
Bring bouillonen i kog og tilsæt grønkålen. Lad den simre 3-4 minutter. Pres al væden ud gennem en si og gem væden.
Varm olien op og tilsæt melet. Bag op med mælk og kogevandet fra kålen. Det skal være en forholdsvis tyk sovs. Lad den simre 4-5 minutter.
Tilsæt kålen og lad grønlangkålen simre endnu ca. 5 minutter.
Smag godt til med salt, peber og sukker. Drys evt. med kerner af granatæble.
.
.
Ih hvor det lyder godt. Der tror jeg min jule”steg” blev fundet😊
Tak
Kære Lotte,
Det er fornemt at blive forfremmet til julesteg! Det glæder mig, og jeg håber at “roden” indfrier forventningerne.
Kh Kirsten
WOUW. Det skal prøves. 🤗👍🏼
Kære Fru Friis,
Det er dejligt at høre. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Tæft det ser lækkert ud og selvfølgelig skal den prøves – glæder mig 🙂
Knus Wanda
Det glæder mig, Wanda. Men kan det ikke være skilsmissegrund med den selleri?
Knus fra Kirsten
Det har du ret i KIrsten, men han kan jo selv lave sin mad den dag hi hi
Ved han æææælsker ris a la mande, så kan han jo spise sådan en portion. Han køber sin i Netto. Jeg skal bestemt ikke nyde noget før min egen kommer på bordet.
Godt du er barsk, Wanda! De skal vide, hvem der har bukserne på!
😂 😂 😂 Kh Kirsten
Nemlig 🙂 🙂
Frede sidder blot og griner over hele 5øren 🙂
Knus du kære4
Ja, ja, kære Wanda: du er godt nok heldig med ham Frede. Hils ham!
Knus fra Kirsten
ja ja Kirste4n jeg er heldig, MENN Frede endnu mere GGGGGG
Jeg skal nok hilse 🙂
Knus Wanda
Ja, ja. Det kan der ikke være to meninger om! ❤️
Nu har jeg prøvet begge dele til aftensmad i dag og det var bare godt bortset fra at min mand ikke kan lide granatæblekerner i sovs men det kunne jeg og min søn godt så tak for en skøn opskrift og tror også det bliver min julesteg <3 <3
Kære Yvonna,
Hvor er det fantastisk at høre, at du allerede har afprøvet selleri-retten. Og dejligt, at den faldt i smag hos hele familien. At den oven i købet måske bliver “forfremmet” til julesteg, er en flot udmærkelse!
Hils din mand og sig, at granatæblekerner heller ikke er min livret. Men de er så sunde – og så ser de smukke ud på julemaden!
Rigtig glædelig jul til jer – og godt nytår.
Kh Kirsten
Glædelig “baghjul” 😉🎄
Jeg vil gerne sige mange tak for mad😄
Hvor er det bare en lækker ret.
På en eller anden led, åbnedes en ny dør til selleri. Det er bare en vildt raffineret grøntsag.
Kærlig hilsen Lotte
Kære Lotte,
Glædelig “bagjul” til dig også.
Og så siger jeg velbekomme! Det glæder mig SÅ meget, at du deler min glæde over selleri. Det er en grøntsag, som kan nydes på virkelig mange måder.
Godt nytår – og
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Du laver den smukkeste mad. Denne selleri bagt a la Hasselback var mit bidrag til en julefrokost og den blev rost.
Nu sidder jeg og planlægger nytårsmenuen og igen ender jeg på din side, som de to foregående Nytår. Sidste nytår var det din selleri-skiver med svampe imellem, der udgjorde en imponerende hovedret.
Rigtig godt nytår og tak for dine inspirerende grønne retter (i alle regnbuens farver)
Venlig hilsen Charlotte
Kære Charlotte,
Rigtig hjertelig tak. Jeg er jo nok lidt “pyntesyg” og synes at lækker mad også gerne må se smuk ud.
Og hvor er jeg glad for at høre, at du har kunnet bruge flere af mine nytårs-menuer, der ser ud til altid at ende med selleri!
Rigtig godt nytår til dig – og tak for dine smukke ord.
Kh Kirsten
I forrige uge fik jeg lavet denne hasselbagte selleri – wowww for hvor det smagte, selv Frede syntes om den. Dog ville han ikke have noget som pålæg koldt dagen efter hi hi Jeg lavede mig en god sovs med rensten af marinaden uhmmmmm Jeg er vild med denne opskrift/metode og det er ikke sidste gang vi skal have denne ret. De sidste rester kom jeg med i et fad med rester fra noget pasta og ja hvor det smagte. Kirsten du er fantastisk til at inspirerer mig TAK og GODT NYT ÅR SØDE 🙂
Hvis jeg skal være helt ærlig, Wanda, har jeg kun opfundet denne bagte selleri i håbet om at omvende Frede. Og tænk, at det (næsten) er lykkedes! Det er virkelig en stor sejr.
Det lyder rigtig godt med de forskellige ideer du har til at nyde resterne af den bagte selleri. Det glæder mig SÅ meget, at den faldt i smag i jeres familie!
Knus fra Kirsten
Hvis jeg skal være helt ærlig, Wanda, har jeg kun opfundet denne bagte selleri i håbet om at omvende Frede. Og tænk, at det (næsten) er lykkedes! Det er virkelig en stor sejr.
Det lyder rigtig godt med de forskellige ideer du har til at nyde resterne af den bagte selleri. Det glæder mig SÅ meget, at den faldt i smag i jeres familie!
Knus fra Kirsten
Ha ha ha Frede står og griner af dine ord ha ha ja ja siger han :)
Du er ski herlig du kære. Tak for dine ord. Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver denne selleri.
Rigtig god weekend.
Knus Wanda
Selv tak, Wanda. Jeg glæder mig over, at hele familien nu er gået over til selleri. Den renser både sjæl og krop!
Knus fra Kirsten
Det var da en usædvanlig lækker ret! Det er absolut ikke sidste gang jeg laver den. Tak for en rigtig dejlig opskrift – igen 😀
Kære Heidi,
Det er dejligt at høre. Tusind tak.
Det er jo lidt af en juleret, så måske kan den bruges i den hurtigt opdukkende december!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tusind tak for denne smukke og delikate ret! Den skal på julebordet i år, så jeg har netop lavet generalprøve i dag med en halv portion. Smagen var enormt lækker, men jeg kunne ikke få den ligeså flot afbagt som på dine billeder. Den var stadig hvid og lidt hård i bunden, og havde altså ikke samme flotte skorpe hele vejen rundt som din. Jeg havde ovnen på normal ovn – skulle jeg have brugt varmluft? Jeg endte endda med at give den 1,5 time, da den slet ikke var mør eller brun efter 1 time. Derudover blev min marinade lidt for tynd, det gik først op for mig da jeg stod og smurte den på, men der endte for meget i bunden af fadet – jeg vil prøve med lidt mindre citronsaft næste gang måske, for at få en lidt tykkere marinade.
Jeg håber, at du kan dele lidt fifs – den skulle jo gerne sidde lige i skabet den 24.!
Kh Maja
Kære Maja,
Tak for din hilsen – og selv tak. Dejligt at høre,at du fik fin smag i sellerien. Jeg har bagt min i en varmluftovn, så det kan være ovnen, der er et problem i forhold til den brune overflade. Og du skal helt sikkert sørge for, at marinaden ikke er for tynd. Og pensl gerne flere gang under bagningen. Så er jeg sikker på, at du får et godt resultat næste gang.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy