Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

14

februar 2022

4

KOMMENTARER

salat med blodappelsin, radicchio og blåbærdressing

Skrevet af , Posted in desserter, forretter, salater

.

styrk immunforsvaret – C-vitamin i mængder

Her er en salat med mængder af helsebringende næringsstoffer. Først og fremmest blodappelsin, som er i sæson netop nu. Appelsinen med det røde kød kommer oftest fra Sicilien, og det er i månederne januar-marts, de høstes, så det er om at nyde den skønne frugt, mens den er i sæson.

.

bitterstoffer styrker fordøjelsen

En gennemsnitlig blodappelsin indeholder 80 mg C-vitamin, hvilket er mere end den anbefalede daglige dosis. Blodappelsinen indeholder også folinsyre, som indgår i produktionen af de røde blodlegemer.

Radicchiosalat indeholder også C-vitamin og folinsyre, så tilsammen udgør de i denne salat en skålfuld af antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer.

Den bitre radicchiosalat passer perfekt til den den sød-syrlige appelsin og den søde pære.

En ekstra gevinst er, at bitterstofferne i radicchio styrker fordøjelsen.

.

lilla er lig med antioxidanter

Den lilla farve i både blodappelsinerne og den røde radicchio skyldes de flavonoider, der kaldes antocyaniner, dvs. antioxidanter. Antocyaniner menes at være kolesterolregulerende og forebygge risikoen for hjerte-karsygdomme.

Den lilla farve i appelsinerne fremkommer kun, hvis appelsinerne i en længere periode er udsat for en kølig nattetemperatur.

Jeg synes, det er rart at vide, at man spiser noget supersundt, men selv om du ser helt bort fra det, så smager salaten bare dejligt.

.

som forret, tilbehør eller dessert

Hvis du her i foråret vil benytte dig af alle de gode stoffer i denne salat, kan den heldigvis varieres, så den kan serveres som enten forret, som tilbehør eller dessert.

Som forret eller tilbehør kan du vælge denne opskrift, evt. kan du bytte blåbærrene ud med små sorte oliven. Så får du ekstra bitterstoffer.

Som dessert kan du vælge at bytte timian ud med mynte og lave dressingen sød i stedet for salt og peber.

.

appelsinsalat med radicchio og blåbærdressing

(4 personer)

1-2 røde radicchio

2-3 blodappelsiner

2 faste pærer

50 g blåbær eller oliven

evt. 25 g mandler

timian eller mynte

dressing:

4 spsk olivenolie

1 økologisk bergamotte, lime eller citron

1-2 spsk blåbærsirup eller anden sirup

salt, peber, rørsuker

Snit radicchioen.

Skræl og skær appelsinerne i skiver.

Skær pærerne i skiver og vend dem straks i citrussaft. Bland de tre ingredienser. Hvis du ønsker en salat til den søde side så tilsæt blåbær. Hvis du ønsker en salat som tilbehør eller forret, så tilsæt oliven.

Rør dressingen godt sammen. Start med 2 spsk citrussaft. Tilsæt også et par teskefulde reven appelsinskal.

Hvis salaten skal serveres som dessert, så smag kun til med sirup. Hvis salaten skal være tilbehør eller forret, så smag til med salt og peber.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt.

Skær mandlerne i flager. Du kan evt. riste dem gyldne på en tør pande.

Drys salaten med mandlerne og timian eller mynte.

.

.

Share

4 Kommentarer

  1. Jens K. N. Petersen
  2. Susanne Secher

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.