salat med blodappelsin, radicchio og blåbærdressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter, forretter, salater
.
styrk immunforsvaret – C-vitamin i mængder
Her er en salat med mængder af helsebringende næringsstoffer. Først og fremmest blodappelsin, som er i sæson netop nu. Appelsinen med det røde kød kommer oftest fra Sicilien, og det er i månederne januar-marts, de høstes, så det er om at nyde den skønne frugt, mens den er i sæson.
.
bitterstoffer styrker fordøjelsen
En gennemsnitlig blodappelsin indeholder 80 mg C-vitamin, hvilket er mere end den anbefalede daglige dosis. Blodappelsinen indeholder også folinsyre, som indgår i produktionen af de røde blodlegemer.
Radicchiosalat indeholder også C-vitamin og folinsyre, så tilsammen udgør de i denne salat en skålfuld af antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer.
Den bitre radicchiosalat passer perfekt til den den sød-syrlige appelsin og den søde pære.
En ekstra gevinst er, at bitterstofferne i radicchio styrker fordøjelsen.
lilla er lig med antioxidanter
Den lilla farve i både blodappelsinerne og den røde radicchio skyldes de flavonoider, der kaldes antocyaniner, dvs. antioxidanter. Antocyaniner menes at være kolesterolregulerende og forebygge risikoen for hjerte-karsygdomme.
Den lilla farve i appelsinerne fremkommer kun, hvis appelsinerne i en længere periode er udsat for en kølig nattetemperatur.
Jeg synes, det er rart at vide, at man spiser noget supersundt, men selv om du ser helt bort fra det, så smager salaten bare dejligt.
som forret, tilbehør eller dessert
Hvis du her i foråret vil benytte dig af alle de gode stoffer i denne salat, kan den heldigvis varieres, så den kan serveres som enten forret, som tilbehør eller dessert.
Som forret eller tilbehør kan du vælge denne opskrift, evt. kan du bytte blåbærrene ud med små sorte oliven. Så får du ekstra bitterstoffer.
Som dessert kan du vælge at bytte timian ud med mynte og lave dressingen sød i stedet for salt og peber.
.
appelsinsalat med radicchio og blåbærdressing
(4 personer)
1-2 røde radicchio
2-3 blodappelsiner
2 faste pærer
50 g blåbær eller oliven
evt. 25 g mandler
timian eller mynte
dressing:
4 spsk olivenolie
1 økologisk bergamotte, lime eller citron
1-2 spsk blåbærsirup eller anden sirup
salt, peber, rørsuker
Snit radicchioen.
Skræl og skær appelsinerne i skiver.
Skær pærerne i skiver og vend dem straks i citrussaft. Bland de tre ingredienser. Hvis du ønsker en salat til den søde side så tilsæt blåbær. Hvis du ønsker en salat som tilbehør eller forret, så tilsæt oliven.
Rør dressingen godt sammen. Start med 2 spsk citrussaft. Tilsæt også et par teskefulde reven appelsinskal.
Hvis salaten skal serveres som dessert, så smag kun til med sirup. Hvis salaten skal være tilbehør eller forret, så smag til med salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Skær mandlerne i flager. Du kan evt. riste dem gyldne på en tør pande.
Drys salaten med mandlerne og timian eller mynte.
.
.
Det ser vidunderligt ud. Jeg er efterhånden mange retter bagud, men skal nok nå til denne også. Alle tidligere opskrifter fra Kirsten er blevet modtaget med applaus. Tusind tak!
Kære Jens,
Tusind tak!
Hvor er jeg glad for at høre, at retterne er faldet i smag. Og jeg håber, I når det hele. Der er heldigvis endnu mange dage tilbage af året!
Kh Kirsten
Persillerodssuppen var fantastisk. Så lækre smagskombinationer med løgene og grønkålspestoen.
Dine opskrifter er nu fast inspiration hver uge.
Tak fordi du gør vegetarmad så interessant og spændende at spise, selvom jeg også holder af kød:-))
Kære Susanne,
Ih, hvor er det dejligt at høre. Hjertelig tak. Og det glæder mig, at opskrifterne inspirerer. Det er altid SÅ motiverende med ros!
Kh Kirsten