risotto med kantareller og ristede hasselnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
to af naturens guldklumper i en risotto
gode nødder
Jeg ved det godt: nødder feder! Men det skal ikke afholde dig fra at spise noget af det sundeste, der findes. Du skal bare lade være med at spise for mange. Men det kan være svært, hvis man lige har været ude og høste årets første hasselnødder. De smager skønt rå og nærmest umodne, som de er, men de bliver endnu mere lækre, hvis de ristes på en plade i ovnen eller på en tør pande.
Jeg er heldig at bo i nærheden af nøddetræer, og i år er det lykkedes mig at snuppe en hel del, før de små vakse egern tog dem alle sammen. Nogle af dem, jeg sikrede mig, er landet i denne risotto sammen med kantareller – atter engang leveret af plantepusheren Peter. Tak Peter, for et vidunderligt bidrag til en dejlig ret.
gavnlige stoffer
Foruden gode enkeltumættede fedtsyrer indeholder nødder B- vitaminer (især folat) og C-, E- og K-vitaminer. Der er mange mineraler i nødder som kalk, magnesium, kalium og kobber. Og så må man hilse indholdet af selen velkommen. Selen optræder kun i små mængder i fødevarer fra vores breddegrader, fordi jorden er udpint, men nøddetræerne og -buskene har rødderne så langt nede i jorden, at de dér kan optage det vigtige mineral.
Nødder er rigtig gode proteinleverandører og indeholder mange fibre. Den antioxidante nød er god for blodtryk, hjerte og kredsløb og den stabiliserer blodsukkeret. De mange gode stoffer beskytter hjernen og forebygger Alzheimers. Mængden af kostfibre og sekundære plantestoffer gavner kolesteroltallet. Antioxidanterne beskytter hjernen og forebygger Alzheimers.
grøntsagspusheren kom forbi igen
mere gyldent i risottoen
Risotto skal have en smule syre for rigtigt at træde i karakter. Det kan blot være lidt citronsaft, men da jeg alligevel råsyltede nogle gulerødder med en sød-syrlig eddikelage, fandt jeg ud af, at de syrlige gulerødder passede fint til risottoen. Også fordi de sprøde gulerødder er et godt modspil til de mere bløde bestanddele i risottoen. Men du kan sagtens nøjes med citronsaft som syre.
.
risotto med kantareller og ristede hasselnødder
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
olivenolie
250 g rensede kantareller
citronsaft
2 spsk friske timianblade
50 g hasselnødder
300 g risottoris
1/2-3/4 l kogende grøntsagsbouillon
evt. 2 marinerede gulerødder eller citronsaft
en håndfuld krydderurter efter valg (basilikum, oregano, salvie etc.)
evt. blød feta eller reven tør ost
Hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie, til løgene er klare. Tilsæt kantarellerne (skær dem igennem hvis de er store). Hæld 1-2 spsk citronsaft ved samt timian og et drys salt og peber. Svits svampene et par minutter. Smag til og sæt dem til side.
Skær nødderne i skiver og rist dem gyldne på panden i 1 spsk oliven- eller nøddeolie. Sæt dem til side.
Svits risene i 4 spsk olivenolie. Tilsæt den kogende bouillon lidt ad gangen. Lad væden koge ind, før der tilsættes mere. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen.
Lad risene simre, til de er ”bidefaste”, al dente. Risottoen kan være enten ”tør” eller ”våd”. Hvis man ønsker den ”våd”, tilsættes så meget bouillon, at retten bliver lidt suppeagtig.
Skær små terninger af gulerødderne og kom dem i risene sammen med de valgte krydderurter. Hvis du ikke bruger de syrlige gulerødder, så tilsæt et par spsk citronsaft.
Kom svampene i retten og varm dem igennem. Smag til igen.
Servér risottoen portionsvis drysset med timian, hasselnødder og evt. den valgte ost.
Hej Kirsten
Igen tak for dine inspirerende opskrifter – og så vil jeg høre om du har nogle
forslag til hvordan man på en god måde kan bruge blommer til en velsmagende ret.
Jeg har lige overtaget et sommerhus og der er nogle blommetræer gule og røde (ikke sveske-
blommer) som lige nu har modne blommer i mængder og jeg tænker dem må man kunne
bruge ? samtidig er der også nøddetræer som jeg også kan plukke – så hvad kan du foreslå?
Hilsner
Liv
kære Liv,
Jeg er på farten i øjeblikket og har ikke så meget tid til at tænke mig om. Men gad vide, om du ikke mener mirabeller? Det er nogle små blommer, som jeg ikke er så vild med. De gule er som regel melede, men de røde kan somme tider være O.K.
Jeg synes det er svært at bruge blommer i en hovedret, men de er fine i salater og naturligvis desserter. En blommetærte er fx lækker.
Men ellers vil jeg foreslå, at du bruge udstenede blommer i en salat med fintsnittet spidskål eller fennikel, mynte og dine friske hasselnødder. rist dem gerne først på en tør pande eller i ovnen.
Du kan også fint bruge blommer sammen med rødbeder, enten rå revne rødbeder og blommer og basilikum, evt. med en dressing med lakridspulver. Du kan også koge rødbederne og servere salaten med tern af rødbeder, blommer, pærer og hasselnødder. Brug evt. en yoghurtdressing smagt til med blåbærsirup.
Rigtig god fornøjelse og
Kh Kirsten
Blommer er jo fantastiske til desserter og bagning – og derudover også fantastiske til chutney. Jeg laver chutney af æbler, pærer, blommer, løg, hvidløg og chili, chutney’en sødes med dadler og rosiner, krydres med nelliker. Den færdige chutney hældes på glas og nydes til vinterens asiatisk inspirerede retter.
Kh
Merete.
Kære Merete,
Tusind tak for den gode idé at lave chutney af de dejlige blommer.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for dit svar og ja selvfølgelig er det mirabeller de gule og med en
ikke så spændende smag, lidt melede, men de kan som foreslået godt bruges til
chutney og så tænker jeg hvordan slipper man lettes af med blommestenene ?
koger dem og sier stenene fra ?
Hilsen Liv
Hi Liv,
Ja, jeg tænkte nok, at det var mirabeller!
Jeg er ikke ekspert i chutney, så jeg håber Merete læser med og kan give dig et godt svar. Hvis ikke, er der udgivet flere gode bøger om henkogning og syltning, som du kan låne på biblioteket.
Kh Kirsten
Hvordan man lettest slipper af med blommestenene, når det er små mirabeller? Ups, det har jeg ikke lige tænkt over, for de blommer, jeg har adgang til er af den store slags, så det er overkommeligt at udstene dem inden brug, men jeg synes da umiddelbart at forslaget om at koge dem med sten og så efterfølgende si stenene fra lyder rigtig fornuftigt. Jeg ville da give det er forsøg.
En hurtig søgning på Google gav det svar, at man kan bruge en kirsebærudstener også til mirabeller, så hvis man har en kirsebærudstener i skuffen, så er det da også et forsøg værd.
Kh
Merete.
Tak for gode svar, Merete.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy