quinoasalat med rødbeder, bladselleri og dild
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
detox i januar: naturens eget “renseri”
Salaten her med det lille proteinrige frø, quinoa, er god at servere som supplement til en hovedret, der ikke er så proteinrig.
Salaten er også god som frokostret og dejlig at have med på arbejde som “madpakke”.
bladselleri renser både her og dér
Jeg elsker bladselleri! Jeg kan dårligt forestille mig en frokost uden en stilk eller to, enten naturel eller i en salat som denne.
Ligesom selleriknolden virker bladselleri vanddrivende og rensende for lever og nyrer. Stænglerne indeholder også stoffer, der regulerer kolesterol og blodtryk. Men ikke nok med det: bladselleri er også særdeles rig på de vigtige plantefibre.
.
tyktarmens tandbørste
Allerede inden videnskaben fastslog, at fibre er Guds gave til kroppen, vidste man, at de gavner tarmsystemet, som denne gamle amerikanske tegning viser. De mange fibre binder uønskede stoffer i fordøjelseskanalen, og de passerer derfor uden at gøre skade på kroppen – og så styrker fibrene tarmfloraen.
..
den blodrøde rødbede
Du kan vælge både den almindelige røde rødbede til salaten – eller den bolsjestribede bede, eller begge. Jeg har brugt begge slags.
Rødbeden er en rigtig sund knold, især er den rig på letoptageligt jern, der er nødvendig for at hæmoglobin, blodets røde farvestof, kan transportere ilten rundt i kroppen.
Også rødbeder er fiberrige og meget kalorielette. Denne salat er detox-mad til tiden: januar-rengøring i hele kroppen.
.
quinoasalat med rødbeder, bladselleri og dild
150 g quinoa
400 g rødbeder
4 stilke bladselleri
1 bdt dild eller anden krydderurt
evt. 25 g saltede cashewnødder eller andre nødder
dressing:
5 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft
ca. 1/2 spsk sennep
1 spsk meget finthakket skalotteløg
1 fed presset hvidløg
salt, friskkværnet peber, råsukker
Læg quinoaen i vand et kvarters tid. Skyl den og kom den i en gryde. Hæld dobbelt mængde vand og et drys salt ved og kog quinoaen 15-20 minutter. Alt vandet skal være fordampet. Afkøl quinoaen.
Skær rødbederne i papirtynde skiver. Brug evt. et mandolinjern. Du kan også koge eller bage rødbederne, hvis du ikke bryder dig om rå rødbeder.
Skær bladsellerien i skiver, snit bladene.
Bland grøntsagerne i quinoaen sammen med klippet dild. Du kan evt. nøjes med de grønne blade fra bladsellerien.
Rør dressingen sammen og smag godt til med salt, peber, sukker og sennep.
Hæld dressingen over salaten og drys evt. med lidt hakkede cashewnødder.
Hvor ser det dog delikat og skønt farverigt ud. Den “hoppre jeg på” til i aften. Kærligst
Annie
Kæreste Annie,
Ros fra mesterfotografen er fantastisk. Tusind tak. Og ja, salaten er vist lige noget for dig. Husk at skære rødbederne MEGET tyndt. Bon appetit!
Kærligst Kirsten
Salaten bliver nok en af favoritterne! Vi spiste den sammen med din Karry og selleri omelet…. tror jeg du kalder den… fantastisk farve og smags orgie… tak for din gode inspiration.
Kære Anni,
Hvor er det dejligt at høre, at du kan lide salaten. Jeg har ikke selv serveret de to retter sammen, men det lyder virkelig farvestrålende med rødbedesalaten og den gule “gratin”.
Kh Kirsten
1.000 tak for en helt fantastisk salat, som kan spises som tilbehør eller alene og bare er SUPERLÆKKER for ALLE sanser. Senest brugte jeg en spiralizer (på den brede pastaklinge) til rødbederne, og serverede salaten sammen med The Buddhist Chefs Vegan Mushroom Pie (med ris i stedet for dej), Mia Sommers Ovnbagte Tomater Med Cashewcreme og nogle Hälsans Kök falafler og nuggets, for at kødspisernes øjne også skulle blive mætte. Mine altspisende gæster GUFLEDE det i sig, og salaten var et STORT hit! Falafler og nuggets blev der nippet til – det var den håndlavede mad, der tog alle stikkene hjem 🙂 Rødbedesalaten (som jeg kalder den) er en helt sikker grundopskrift/klassiker i mit køkken – som lækkert tilbehør ved gæstebud eller som min egen aftensmad/madpakke/frokost/slik. Dén salat kan bare det hele!
Kære Stine,
Det er da bare den fineste ros, jeg nogen sinde har fået for en salat. Tusind TAK ❤️.
Det lyder som en dejlig menu, du har sammensat. Jeg håber, den vil inspirere dem, der læser med her.
Og det er interessant, at du nævner den håndlavede mad. Jeg tror jo på, at det betyder meget, at vi har hænderne “nede” i maden så at sige. Mad er jo ganske enkelt kærlighed. Den kan også overføres med den mad, vi serverer.
Rigtig god jul og fortsat glæde ved salaten! 🌲
Kh Kirsten