quinoasalat med asparges og nye gulerødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
sommertid er salattid
En lækker salat er dejlig og nem sommermad. Denne salat indeholder sprøde asparges, rå nye gulerødder og de proteinrige quinoafrø. Dressingen er sød/syrlig med rosiner og kapers.
Når det er sol, sommer og varmt kalder smagsløgene på en kølig suppe eller en mere eller mindre rå salat.
.
sprøde asparges i salaten
Som jeg tidligere har gjort opmærksom på, kan aspargesskrællerne koges til en fond som grundlag for en aspargessuppe.
Selve stilkene skal kun koges få minutter. Hvide asparges med en tykkelse som på fotoet, koges ca. 2 minutter. Grønne koges 1-2 minutter.
.
quinoa er små proteinrige frø
Quinoa er et skønt næringsmiddel – ikke mindst for plantespisere. Tidligere importerede vi de små frø fra Sydamerika, men nu er vi heldigvis begyndt at dyrke dem her i Danmark.
.
gulerødder findes i flere farver
Du kan vælge de almindelige orange gulerødder – eller de mere farvestrålende. Jeg har dog ikke set de lilla og gule endnu.
.
vilde planter i salaten
Som “salat”-blade har jeg her valgt spæde skud af skvalderkål og blade af mælkebøtte. Der er masser af vitaminer og mineraler i vilde planter, så man kan sagtens spare køb af grønne salatblade i sommertiden og samtidig få et ekstra skud næringsstoffer ganske gratis. Jeg har også drysset med lidt bellisblomster, men de er mest til pynt.
Sørg for at samle planterne, hvor der ikke er forurenet – og tag kun spæde skud. De større kan have en meget kraftig smag.
.
quinoasalat med asparges og nye gulerødder
(4 personer)
100 g quinoa
250 g asparges, evt. både hvide og grønne
250 g nye gulerødder
grønne blade: salat eller vilde planter
dressing:
4 spsk olivenolie
2 spsk citron- eller limesaft
50 g rosiner
1-2 spsk hakkede kapers
salt, friskkværnet peber, agavesirup
Kog quinoaen i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl kornene.
Skræl hvide asparges. Skræl grønne asparges nederst på stilkene.
Læg hvide asparges i kogende vand tilsat 1 tsk sukker og kog dem 1 minut. Tilsæt de grønne og kog aspargesene endnu ca. 2 minutter.
Afdryp og afkøl aspargesene. Skær dem i mindre stykker.
Høvl gulerødderne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern eller en tyndskræller.
Bland grøntsagerne med quinoaen og de grønne blade, du har valgt. Jeg har brugt spæde skud af skvalderkål og små mælkebøtteblade.
Rør olie og eddike sammen. Hak rosinerne groft og bland dem i sammen med de hakkede kapers.
Smag dressingen godt til med salt, peber og sirup, evt. også flere kapers.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
.