spidskålsruller med fuldkornsfyld
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
det er godt nok grovkornet!
Disse ruller af spidskål er kernesund mad. De sarte kålblade er rullet om en fars af kerner og bønner. Med et drys af ærteskud og hyldeblomster signalerer retten sol og midsommer.
.
så er der nye spidskål
De første danske spidskål er fremme nu. For mig er det en stadig glæde fra nu og til efteråret at nyde årets første høst af kartofler, asparges, ærter, kål og alle de andre lækre grøntsager, der kan høstes i løbet af sommeren.
Spidskål er den lækreste af alle kålsorterne, og egentlig er det en skam at vamebehandle den. Hvis du har det sådan, så nyd spidskålen i en salat. Det kan være spidskålssalat med rødbeder, brombær og blåbær eller kernesund spidskålssalat.
I søgefunktionen i spalten th. kan du finde mange andre salater med spidskål.
.
salat med rød og med grøn spidskål
.
med korn og bønner
Fyldet i kålrullerne er både korn og bønner. Hvis du ikke spiser kornprodukter så vælg hel boghvede i stedet – eller quinoa. Bønnerne kan være alle slags – eller kikærter, evt. linser.
.
med en duft af midsommer
spidskålsruller med fuldkornsfyld
(4 personer)
200 g hele kerner: rug, spelt, hvede eller byg
1 dåse kidneybønner (ca. 400 g), evt. andre bønner eller kikærter
1-1 1/2 dl plantefløde
150 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g champignon
2 spsk citronsaft
1 spsk friske timianblade (evt. 2 tsk tørret)
2 spsk andre krydderurter: salvie, mynte, merian, løvstikke etc.
50 g valnøddekerner
salt, friskkværnet peber
1 spidskålshoved
evt. sovs, se nedenfor under tip
.
Kog de hele kerner møre i rigeligt vand, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem.
Afdryp og skyl kidneybønnerne. Du kan også bruge tørrede bønner: sæt i givet fald 100 g tørrede bønner i blød mindst 8 timer og kog dem møre i nyt vand 30-40 minutter.
Bland kerner og bønner og tilsæt lidt fløde. Brug en stavblender og purér de to ting, så de bliver halvknuste. Det skal ikke være en puré. Rør så meget fløde i, at farsen bliver sammenhængende.
Hak løg og hvidløg og svits dem et par minutter i olie.
Hak svampene fint og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits endnu nogle minutter.
Rør løg og svampe i farsen sammen med hakkede krydderurter efter smag og behag. Hak også valnødderne og rør dem i.
Smag godt til med salt, peber og evt. mere citronsaft.
Del spidskålen, så du får 8-12 blade.
Læg kålbladene i kogende vand og damp dem møre, 3-4 minutter. Skær det nederste tykke af midterribberne og hak det fint. Rør det hakkede i farsen.
Læg 2-3 spsk fars på kålbladene, fold siderne ind og rul bladene sammen.
Læg rullerne i et ovnfast fad med en smule olie og kogevand fra kålbladene.
Læg evt. overskydende fars i en ovnfast skål og bag den sammen med kålrullerne. Servér farsen til separat eller brug den som pålæg.
Pensl rullerne med olie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, ca. 20 minutter. Sæt evt. fadet under grillen de sidste minutter, for at få rullerne tilpas gyldne.
Du kan evt. servere en sovs med fx ramsløgolie til rullerne.
.
servér evt. med en nem sovs
tip
Hvis du ønsker en sovs til rullerne, kan du lave en tomatsovs eller du kan lave en nem sovs af planteyoghurt eller creme friache smagt til med krydderurte-olie. Jeg har været så heldig at få en flaske ramsløgolie forærende. Nu er ramsløgsæsonen slut, men du kan lave en olie af persille, løvstikke eller purløg.
Varm et stort bundt hakket løvstikke, purløg eller persille op i ca. 3 dl olie til godt 60 grader. Blend olie og urter og hæld det i en sigte foret med et klæde. Lad olien dryppe af, så alle plantedele sies fra.
Opbevar olien i køleskabet.
Du kan bruge tørrede bønner i stedet for dåsebønner. Sæt i givet fald kidneybønnerne i blød mindst 8 timer. Kog dem møre i nyt vand, 30-40 minutter.
.
kære Kirsten Skåråp
det er en stor stor fornøjekse at bruge dine opskrifter ikke altid til punkt og prikke men hovedindhold og favoritter …
Stort stort tak for din opfindsom sunde livsstil
Kære Jetta,
Det er jeg rigtig glad for at høre. Tusind tak. Og det er en god idé at lave sine egne tilføjelser eller udeladelser. Det kan der komme nye spændende retter ud af – og rester fra køleskabet kan pludselig finde anvendelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. 💐
Jeg har i mange år og med stor fornøjelse lavet masser af mad efter dine opskrifter. Elsker det. Nu har jeg lige opdaget noget der er nyt for mig – det er det sikkert også for mange andre. Jeg har lært et hav af nye spiselige planter at kende. Prøv at se på hjemmesiden : naturplanteskolen.dk . Det er en helt ny verden af muligheder der åbner sig i forhold til at leve af planter. Måske der her også kunne være ideer til dig her. 😊
Kh. Margit
Kære Margit,
Mange tak for din søde hilsen. Det er altid en glæde at høre, når andre kan bruge mine “opfindelser”.
Jeg kender godt Naturplanteskolen. Jeg har sågar været på kursus hos den entusiastiske ejer. Og det viser sig jo, at der er mængder af planter, som anses for blomster eller prydplanter, der kan spises. Der er masser af spændende ting at gå i gang med. Fx kan man bruge hostablade som wraps. Det er da genialt!
Kh Kirsten
Kære kirsten Skårup
Tak for dine altid lækre opskrifter.
Spidskålsrullerne lyder meget lækre og jeg vil gerne servere dem til en gæste frokost og er interesseret i at vide om de kan fryses?
Kære Hanne,
Tak for hilsen og selv tak. Det er dejligt at høre, at spidskålsrullerne frister!
Jeg har ikke prøvet at fryse dem, men det burde kunne gå an. Bedst ville det dog være, hvis du kunne fryse fyldet ned og samle rullerne, lige før de skal i ovnen. Jeg er nemlig i tvivl om, hvordan spidskålsbladene opfører sig, når de har været frosset. Jeg tror, de bliver lidt seje. Har du ikke mulighed for at lave en enkelt prøve?
Kh Kirsten
Rigtig dejlig ret og god ide med de kogte korn som bliver dejlig bløde. Resterne af farsen bliver nu brugt til pate. jeg har lagt det i fryseren, så ved ikke hvordan den opfører sig når den bliver tøet op, men selvom det skulle smulre lidt gør det ikke noget. Næste gang vil vi dog give retten et lille “kick” med lidt chilliflager, men man kan jo tilpasse egen smag. Som altid er dine opskrrifter super enkle og let at følge og forholdene og fremgangsmåden passer altid. Mange tak for din energi og enthusiasme. Og så er det også så indbydende billeder du tager. Altid nyt og spændende. KH Kirsten A
Kære Kirsten,
Rigtig hjertelig TAK for din dejlige fredag-morgen-mail. Det er jo lutter ros, så jeg sidder her og glæder mig. Tusind tak! Det glæder mig rigtig meget, at du synes om hele “pakken”.
Jeg har faktisk netop tjekket at fryse spidskålsrullerne, og det går fint. Smagen er helt i orden, men fyldet bliver lidt mere blødt. Varmer man rullerne op i ovnen, er retten næsten som ny. Farsen derimod skal sikkert tilsættes nogle havregryn eller andet til at stabilisere, før den bages.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Vil bare lige sige, at farsen fungerer, efter min mening, utrolig godt som paté. Den er utrolig velsmagende og mættende. Tilfredsstiller virkelig alle smagsløgene.
Har også haft stor glæde af salaten med asparges.
m.v.h. Hanne Pries
Hi Hanne,
Det er jeg rigtig glad for at høre. Jeg har nemlig ikke selv afprøvet farsen på den måde. Men de fleste slags plantefars kan jo heldigvis bruges til både fyld i kål, frikadeller, bøffer og postejer/pateer.
Og så er det ekstra dejligt, at også salaten faldt i smag.
Rigtig god sommer!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy