nu må det være slut med æg – helt slut!
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, klima og mad, morgenmad, pålæg
.
hvornår siger vi stop?
Indtil nu har vi vidst, at en meget stor del af de 125 millioner slagtekyllinger, der årligt lander på danskernes middagsborde, i deres sidste tid lever med brækkede ben, fordi de opdrættes så hurtigt, at benene ikke kan bære den tunge krop. Den eneste trøst er, at de går så tæt sammen, ofte i stalde med 40.000 individer, at de slet ikke kan falde omkuld! Når kyllingen vejer 2 kg har den 0,05 m2 plads.
Selv om billedet nedenfor er fra 2008 er det stadig retvisende, bortset fra at kyllingerne nu opdrættes endnu hurtigere. Man har fremavlet en race, der vokser fra 40 g til 2 kg på 35 dage.
Kyllingerne lever det meste af deres korte liv i kunstigt lys, så de kan spise mest muligt. De ser aldrig dagslys eller indånder frisk luft, og der er ikke krav om siddepinde eller udskiftning af strøelse. Gad vide, hvilken smag, det giver i munden, at spise sådan et forpint dyr?
.
men hvad med de æglæggende høns?
Det faktum at en vild høne lægger ca. 20 æg om året i modsætning til en æglæggende produktionshøne, som lægger ca. 320 æg om året, er jo mere end bevis nok for, at vi er faret fuldstændig vild i forhold til, hvad vi byder dyr.
Det er der ikke rigtig nogen, der har taget notits af. Måske kan det sidste nye indenfor dyremishandling kaste lys – også på slagtekyllingernes lidelsesfulde liv.
Det er nemlig kommet frem, at de allerfleste æglæggende høner lever med et brækket brystben – desværre også de økologiske. Det har heldigvis skabt forarget omtale. Jeg håber, at empatien med de æglæggende høner med brækkede brystben vil omfatte slagtekyllingerne med de brækkede ben.
Det er på høje tid, vi nægter at støtte disse grufulde former for dyremishandling. Begge slags tortur skyldes kun én ting: grådighed. Det kan vi med rette bebrejde opdrætterne, men spiser man kylling eller æg, må man også gribe i egen barm. Forbrugerne vægter pris alt for højt, og hvis man ikke er parat til at betale for dyrevelfærd, bør man overveje at spise plantebaseret. Det er der heldigvis flere, der gør for hver dag.
For det tager op mod 30 år af “tilbageavle” hønsene til en krop, der kan lægge æg uden at tage alvorligt skade. Det kan vi ikke vente på.
Hvad gør man så? Man finder alternativer. Her er en oversigt over, hvad man kan bruge i stedet for æg i bagning – og nedenfor er der flere forslag til mad, der ligner noget, der har sagt kyki-li-kyeee.
.
.
fornuftige kyllingevinger
De mange, der i øjebkikket skifter madvaner i en grønnere retning, gør det ikke nødvendigvis, fordi de ikke kan lide smagen af animalske produkter, men fordi de siger stop for dyremishandling og ødelæggelse af natur og klima. Mange vil derfor gerne spise noget, der ligner det, de er vant til.
Her kommer de såkaldte “hot chicken wings” af blomkål ind i billedet. De er så lækre, at de altid bliver revet væk fra fadet.
.
plantemayo
Vi er vant til at tænke, at vi ikke kan lave mayonnaise uden æg, men det kan vi sagtens!
Se opskrift på plantebaseret mayonnaise her.
.
hvad med morgenægget?
Mange mennesker sætter pris på et blødkogt æg til morgenmad. Men det går ikke mere, og jeg vil gerne i stedet anbefale denne lækre scrambled tofu, der kan nydes på et godt stykke rugbrød med forskelligt tilbehør, se nedenfor.
Vælg fast tofu til denne scramble og pres al væden ud, inden du smuldrer den. Den gule farve kommer fra gurkemeje, der sammen med peber virker stærkt antiinflammatorisk og regulerer kolesterol. Det kan man ikke lige sige om æg!
På fotoet er der faux lax på toppen, se opskriften her.
.
scrambled tofu med tomater og kørvel
Tomater og kørvel topper denne portion scrambled tofu. Du kan også tilføje terninger af agurk.
.
scrambled tofu med krydderurter og oliven
Her er drysset med mange slags krydderurter, og oliven giver ekstra smag.
.
scrambled tofu med radiser og bladselleri
Radiser og høvlet bladselleri drysset med sort salt er også en god kombi. Andre muligheder er ristede svampe.
.
scrambled tofu
(4 personer)
200 g fast tofu
1 lille skalotteløg
1 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
½ spsk gurkemeje
½-1 tsk salt (gerne kala namak som har en æggeagtig smag)
friskkværnet peber
2-3 spsk planteyoghurt
tomater, radiser, krydderurter, svampe etc.
Læg tofuen i pres, så al vandet kommer ud.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter.
Smulder tofuen fint og tilsæt den sammen med gurkemeje, salt og peber.
Vend scramb’len på panden 4-5 minutter.
Rør yoghurten i og smag godt til med salt og peber.
Arrangér scramb’len på rugbrød og læg den topping på, du foretrækker. Drys gerne rigeligt med krydderurter.
.
scrambled tofu med faux lax
Vil du have faux lax på toppen, findes opskriften her.
.
Jeg er ked af at se dig udtale dig om en produktion som du har et minimalt indblik i.
Hvis du vil se en ordentlig æggeproduktion så kontakt Månson ved Brande. Han har en økologisk æggelægningsproduktion efter de forskrifter der er i den danske lovgivning.
Når det er sagt, så syntes jeg det er rigtig godt at du giver alternativer til brugen af æg så man får et valg. Tak for det.
Kære Ruth,
Mange tak for din kommentar. Du siger, at jeg ikke ved, hvad jeg udtaler mig om. Det har du sådan set ret i. Jeg støtter mig til forskerne og en organisation som Dyrenes Beskyttelse. Jeg vil være meget taknemmelig, hvis du vil vende tilbage og fortælle mig, hvilke ting, der er faktuelt forkerte. Jeg vil altid gerne blive klogere.
Der er ingen tvivl om, at økologiske høns har langt, langt bedre liv end konventionelt levende høns. I denne forbindelse med de brækkede brystben er det bare desværre sådan, at det er en tragedie, der rammer en stor del af alle høns, økologiske eller ej. Det er simpelt hen racen, der er avlet frem til noget, kroppen ikke kan holde til. Det er ikke noget de økologiske landmænd direkte har ansvar for.
Kh Kirsten
Godt skrevet, Kirsten
Og med disse lækre alternativer, må det også være muligt at give kødspiserne nogle spændende alternativer til den konventionelle spise.
Kære Tomas,
Mange tak. Det glæder mig. Og ja, jeg håber at mange vil finde ud af, at alternativerne til æg virker – og smager! – temmelig godt.
Kh Kirsten
Hjerteskærende forhold, der virkelig giver stof til eftertanke.
Især fordi vi har høns i haven….
Jeg lever vegetarisk, men for mig har det givet fin mening at have høns i haven, der kan få grøntsagsrester og madaffald og gå og “hygge” sig i haven, og samtidig give lidt æg.
Vi har ikke “industriracer”, og de holder stort set æggelægnings-fri hele vinterhalvåret, men det bliver bestemt til væsentlig mere end 20 æg om året per høne. Har høns under disse forhold også en dårlig livskvalitet, grundet avlsarbejde? Og er der mon nogen racer man kan fremhæve?
Kære Charlotte,
Hvor er det dejligt at høre om dine høns. De høns har da et drømmeliv! Det er ikke dem, jeg skriver om. Det er da bare om at nyde æg fra sådanne høns.
Desværre har jeg ikke dybere kendskab til hønseracer, men mon ikke f.eks. Landbohøjskolen kan svare på alt angående racer?
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg ar næsten udfaset brug af æg, men jeg har et problem du helt sikkert har et par forslag til løsninger.
Jeg bruger stadig et æg + rasp eller havregryn som bindemiddel, når jeg laver grønsagsbøffer (rødbede, selleri osv blandet med løg og linser).
Sådan helt “for dummies”…hvordan erstatter du ægget her med noget andet ?
vh Jan
Kære Jan Oskar,
Ja, du har ret: æg som led i panering er en nem løsning. Men vil man helt ud af dét med æggene, vil jeg anbefale en tyk jævning af kikærtemel. Jeg bruger faktisk aldrig panering, så jeg har ikke afprøvet det, men jeg tror det vil virke.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Jan – jeg har prøvet at bruge hørfrø eller Husk opløst i vand i 10 min som bindemiddel – det synes jeg fungerer fint
Kære Charlotte,
Tak for svaret til Jaan Oskar. Jeg er helt enig.
Kh Kirsten
Jeg savner mer info om økologisk kylling og æg- produktion fra din side. Kan man acceptere økologisk ægproduktion? De har bedre plads , de skal have adgang til det fri, have siddepinde og kunne sandbade, de må ikke fodres så intensivt at de vokser alt for hurtigt. Men de må vel lade livet efter 2 år, for da lægger de ikke så mange æg længere, og hanekyllingerne bliver vel gasset/destrueret.
Kære Kirsten,
Økologisk levende høns har det bestemt meget bedre end de konventionelle, og de har alle de muligheder, du nævner. Men du har ret: de må også lade livet på et tidspunkt. Men de har dog haft et acceptabelt liv.
Desværre er det bare sådan, at de racer, der er avlet frem til æglægning har samme risiko for brækkede brystben, hvor de end lever deres liv. Deres gang på jorden er bestemt bedre, men forskerne fortæller nu, at de økologiske høns har samme problemer med de brækkede brystben – med mindre der holdes en anden race.
Kh Kirsten
Hurra for deg som nok en gang minner oss på den elendige behandlingen av dyr for at vi forbrukere skal få billigst mulig mat! I tillegg kommer du med alternativer, for det er det mange av oss som trenger å vite om.
Fortsett det gode arbeidet for dyrenes skyld👏👊🐥🐷!
Og for oss mennesker; plantebasert mat er det sunneste🌱.
Kære Andrea,
Mange tak, Det glæder mig at du synes om indlægget – og at du også kan bruge alternativerne.
Og jeg lover dig: jeg fortsætter kampen for dyrene, så længe jeg kan skrive på en computer!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
så fint at læse dit indlæg og tak for alle de gode opskrifter som jeg vil afprøve snarest:-) Mange hilsner fra Grete Liv
Kære Grete,
Det glæder mig. Hjertelig tak. Og så håber jeg, at du bliver glad for opskrifterne!
Kh Kirsten
Tak fordi du skubber mig i den rigtige moralske retning – fra nu af vil jeg ikke spise eller anvende æg til bagning og madlavning – TAK søde Kirsten ❤️🙏
Kære Helle,
Selv tak. Det er kun en glæde! Og jeg tror, jeg kan hilse fra hønsene og sige en hjertelig tak!.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Mit spørgsmål var ikke omkring panering. Den har jeg løst forlængst, men mit problem er at få fars til at hænge sammen. det nemmeste r et æg + lidt havregryn..
Det jeg søger er alternativer til æg når jeg laver rødbedebøf revet, blandet med løg og kogte linser.. Hvilke muligheder har jeg der såfremt jeg ikke vil bruge æg. Det er her mit problem er.
vh Jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Ja, det har jeg misforstået. Jeg ved ikke, om du har min bog om klimakærlige frikadeller, bøffer” etc., men her har jeg en liste over ægerstatninger. Du kan evt. låne bogen på biblioteket.
Som Charlotte skriver, fungerer loppefrøskaller fint eller det, der kaldes hørfrøskum. Der er også pulvere, der kan erstatte æg, og som kan købes i helsekostforretninger. Men det enkleste synes jeg er, at tilsætte 1-2 spsk loppefrøskaller godt opløst i lidt væde.
Jeg håber, det vil fungere for dig.
Kh Kirsten
Hej Jan Prøv plantepusherens guide til veganske frikadeller
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy