mandelpanerede pastinakker m citronporrer, kikærter og tapenade
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
pastinakker med porrer og tapenade
Vi er lige midt i sæsonen for de skønne rodfrugter. Det er mad med vintertyngde og masser af sunde næringsstoffer.
I dag handler det om pastinakken, som tidligere mest brillerede i en suppe. Det er synd, for fileter af pastinak paneret og stegt udgør en dejlig hverdagsret.
I stedet for pastinakker kan du bruge persillerødder.
.
mandelpanering
Når pastinakskiverne paneres i mandler og rasp, får de lidt ekstra “stjernedrys”. Du kan også vælge nødder i stedet for mandler – eller frø og kerner som sesamfrø eller græskarkerner.
Hvis du vil tilføje lidt orientalsk smag så kom også en spsk spidskommenfrø i paneringen. Eller du kan tilsætte tørrede krydderurter.
.
citronporrer
Ligesom pastinakker er porrer en klassisk suppeurt. Men der kan lokkes meget mere smag ud af porrerne, når de får selskab af både citronskal og citronsaft.
Som proteintilskud har jeg tilføjet en dåse brune kikærter. Kikærter fra dåse vil jeg dog kun anbefale, hvis du er i stor tidsnød, for der er en verden til forskel på kikærter på dåse og de hjemmekogte.
.
pastinakker elsker mandler
Pastinakker kan skam også udtrykke følelser! De gør det bare med deres kropssprog. Her åbenbarer roden sit hjerte for mandlerne!
.
måske med tapenade?
Jeg har lavet en oliventapenade, se nedenfor, til pastinakkerne. Den behøver du ikke nødvendigvis. Du kan fx i stedet drysse med hakkede oliven – eller helt udelade dem.
Du kan også vælge den lækre sesamsovs, gomasovs.
.
mandelpanerede pastinakker med citronporrer og tapenade
(4 personer)
½ kg pastinakker
oliven- eller kokosolie til stegning
panering:
kikærte- eller hvedemel
50 g mandler
3-4 spsk rasp, gerne pankorasp
salt, friskkværnet peber
evt. 1 spsk tørret timian eller 1 spsk knuste spidskommenfrø
porrer:
2 store porrer
2 spsk olivenolie
1 dåse brune eller lyse kikærter (eller friskkogte, se nedenfor)
1 økologisk citron
.
Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver.
Rør en tyk jævning af kikærte- eller hvedemel. Tilsæt lidt salt og peber.
Hak mandlerne fint, evt. i en blender. Bland mandler og rasp. Hvis du ønsker ekstra smag så tilsæt timian eller spidskommen.
Vend skiverne i jævningen, så de er helt dækkede – og derefter i mandelraspen.
Læg skiverne på en pande i godt varm olie.
Steg skiverne ca. 3 minutter på hver side eller til de er gyldne. Steg dem ikke for længe. Pastinakkerne må gerne beholde lidt bid.
Snit porrerne og svits dem i lidt olie til de er bløde og gennemstegte. Afdryp kikærterne og tilsæt dem sammen med et par spsk citronsaft og en spsk reven citronskal.
Hvis du selv vil koge kikærterne, så sæt 150 g i blød ca. 8 timer og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Smag godt til med salt og peber.
Servér pastinakskiverne med de svitsede porrer på toppen. Du kan enten servere tapenaden nedenfor til – eller du kan hakke 50 g sorte oliven uden sten og drysse med dem. Drys også med lidt mere høvlet citronskal.
.
tapenade
100 g sorte oliven uden sten
1-2 spsk olivenolie
2 spsk kapers
½ spsk knust rosenpeber
1-2 fed hvidløg
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Blend de sorte oliven sammen med olivenolie, kapers og rosenpeber.
Smag tapenaden til med presset hvidløg og lidt citronsaft. Hvis tapenaden er for syrlig, så tilsæt en smule sukker.
Riv ca. ½ spsk af skallen på citronen og rør det i tapenaden. Smag til igen.
.
TIP:
pastinakfileter som pålæg
De stegte pastinakfileter egner sig også fint som pålæg. Her er et eksempel fra min kommende bog om smørrebrød.
Pastinakskiverne er toppet med marineret fennikel, tørrede og friske tomater, sennepsmayo og fennikelgrønt.
.
Hvornår regner du med at udgive bogen om smørrebrød? Dén vil jeg glæde mig til
Kære Kirsten,
Jeg håber, bogen om smørrebrød udkommer sidst på foråret. Hvis du følger med på bloggen eller på Instagram, vil du bliver orienteret.
Kh Kirsten
Så lækkert, så inspirerende – som altid.
Kærligste kram
Annie🍀🥦🫒🥬🫑🥑💚💚💚
Hjertelig ❤️ tak, kære Annie. Det glæder mig rigtig meget.
Kærlige 🌲 for-julehilsener fra Kirsten
Du er så dygtig ! Imponeres hver gang ! Tak!
Ih, tusind tak, kære Mikkeline. Sådan en hilsen bliver jeg rigtig glad for!
Knus fra Kirsten
I mit barndomshjem, der var et gartneri, havde vi min farfar “den gamle gartner” på aftægt. Han kaldte panerede pastinakskiver for “forlorne torskehaler”. Jeg glæder mig til at prøve denne moderniserede udgave 🙂 Kh Eva
Kære Eva,
Sjovt at du kender pastinakkerne fra gamle dage. Faktisk blev de spist under krigen under navnet “fredsfisk” – så det er altså ingen ny opfindelse, som din farfar også er bevis på.
Kh Kirsten
Tak for en flot opskrift!
Jeg glæder mig til din smørrebrøds bog
Kære Lene,
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad for pastinakkerne – og selvfølelig også at du har “appetit” på den nye smørrebrødsbog. Jeg håber, den udkommer sidst på foråret.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Jeg har lige lavet disse mandelpanerede pastinakker og brugte også nogle persillerødder – det blev virkelig godt! Jeg stegte dem nu længe ved svag varme da persillerødderne tog lidt længere tid. Jeg brugte ikke kikærter eller tapenade- porrerne var noget så dejlige efter at have simret rigtig længe i olivenolie – og så lidt salt og citronsaft+skal. Tak for dette fif. Jeg serverede basmatiris til og en lille blanding af letkogte bedeblade og grønkål vendt i en mild “tarka”af spidskommen, fennel og korianderfrø. Prikken over i’et var Gomaen! med hjemmerørt majo. Tusind tak for disse dejlige opskrifter – det bliver absolut ikke sidste gang.
Kære Kristin,
Det er dejligt at høre, at pastinakkerne blev gode. Ris og det andet tilbehør, du nævner, lyder rigtig godt. Og jeg er enig med dig: den sovs ER altså god!
Og så siger jeg selv tak – og hjertelig tak for din hilsen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy