Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

26

august 2022

0

KOMMENTARER

majskolber med bønnepuré og nøddedrys

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

solgyldne kolber

Det er sæson for majs. Endelig! En skøn gylden og sød majskolbe hører til en af mine absolutte livretter. En af de grøntsager, der skal nydes, mens den er i sæson her i eftersommeren, på samme måde som asparges og nye kartofler nydes i forsommeren.

De letkogte majskolber kan spises med en bønnepuré som foreslået her. Men kolben er også en gastronomisk oplevelse blot med en økologisk koldpresset jomfruolivenolie og lidt flagesalt.

.

smuk indpakning

Majs er ikke blot en genial fødevare: den kommer med sin egen smukke indpakning, og så skal den blot koge nogle få minutter, før den er klar til servering.

Sørg for at vælge friske, tykke og saftspændte kolber. En halvvissen majs er ingen fornøjelse.

.

nyd majskolben med en puré af hvide bønner

Bønner og majs er det perfekte par. I århundreder har de oprindelige folk i både Nordamerika og Sydamerika spist de to ting sammen. Og det er formentlig ikke nogen tilfældighed. De to planteprodukter supplerer nemlig hinanden rent proteinmæssigt, således at man får alle essentielle proteiner, når man spiser bønner og majs sammen.

Sådan har man sikret sig alle livsnødvendige proteiner i kulturer mange steder i verden ved at kombinere to forskellige fødevarer: det har man fx gjort i Mellemøsten med hummus (kikærter) og brød, i Østen med ris og tofu (sojabønner) – og hos os er rugbrød og kartofler det perfekte match.

Nu fortæller videnskaben os så, at vi ikke nødvendigvis behøver at indtage de to fødevarer på samme tid. Men de klæder nu hinanden ualmindelig godt!

.

dukkah sætter prikken over i’et

Nøddedrysset, dukkah, sætter prikken over i’et og giver skøn smag til bønnepureen.

.

majskolber med bønnepuré og dukkah

(4 personer)

bønnepuré:

100 g løg

2 fed hvidløg

olivenolie

2 dåser hvide bønner a 400 g brutto

1-2 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber

evt. 2-3 spsk plantefløde

1 dl hakkede forskellige krydderurter

 

1 dl dukkah

4-8 majskolber afhængig af størrelsen

 

Lav først bønnepureen: hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie, til løgene er let gyldne.

Purér bønnerne og rør løgene i (hvis du foretrækker at bruge tørrede bønner, så sæt 150 g bønner i blød natten over og kog dem møre i nyt vand, 30-35 minutter).

Smag godt til med citronsaft, salt og peber. Hvis pureen er meget fast, så rør lidt fløde i. Tilsæt også 2 spsk olivenolie.

Rør krydderurterne i pureen.

Lav dukkahen og drys den på pureen ved serveringen.

Fjern dækblade og hår fra majskolberne og læg dem i kogende vand. Kog dem ca. 3 minutter og afdryp dem.

Servér pureen til de varme majs. Giv evt. lidt ekstra god olivenolie til.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.