majsbøffer med svampe – til frokost, middag eller madpakke
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, pålæg
.
den lysende gule majs er i sæson
Nu står de derude på markerne: de kernegule majs. Godt forseglede i naturens egen indpakning med flere lag dækblade og ekstra beskyttende lange, gyldne tråde.
En majskolbe kogt nogle få minutter er en gastronomisk oplevelse – måske nydt med lidt koldpresset jomfruolivenolie, krydderurter og salt. Men der er mange flere muligheder.
.
en lysende hilsen fra Sydamerika
Denne majskolbe er som et lys i mørket. Og det er den også for mange sultende mennesker, ikke mindst i Sydamerika, hvor majsen hører hjemme.
Da spanierne kom til Sydamerika omkring år 1500, forventede de at finde guld. Det gjorde de også. Masser!
Men for vi europæere i dag er det endnu mere vigtigt, at de fandt kartofler, tomater, squash, peberfrugter – og den gyldne majs, som vi dengang heller ikke kendte i Europa.
.
en gudespise – plantemad med mening
For mig er majs en slags guld. Den lækre kolbe kan nydes på mange måder: den kan koges, eller den kan grilles og spises som tilbehør eller forret. Og så kan kernerne selvfølgelig anvendes i supper og salater eller – som her – i bøffer (og frikadeller/postejer).
Når du køber majs, skal du være opmærksom på, om kolberne er faste og saftspændte. Hvis først majsen er lidt halvvissen, er den ikke så sjov.
Fjern dækblade og de lange hår, før du koger den hele majskolbe eller skærer kernerne af.
Majsbøffer er en god erstatning for de gammeldags kødbøffer eller frikadeller. Bøfferne kan spises som middagsmad med kogte eller bagte kartofler – eller pommes frites – samt en salat eller to, gerne en salat med bønner, da proteinerne i majs og bønner supplerer hinanden.
Og så er bøfferne også lækre i burgere.
.
Burgeren er lagt sammen med ærteskud, ringe af rødløg, agurkeskiver, masser af spirer og mayo smagt til med sennep.
.
mad i sæson
Jeg kan rigtig godt lide produkter, der er i sæson i korte perioder af året som majs, men også fx asparges i forsommeren og vilde svampe om efteråret. Så kan man gå og glæde sig til de kommer frem. At spise efter årstiden – og gerne lokalt – er en rigtig god idé og nedbringer klimaaftrykket.
Vi har i mange år dyrket fodermajs til dyrefoder. Men det er helt ulogisk at putte så mange proteiner i dyrene, når vi mennesker meget mere fornuftigt selv kunne spise dem og derved også undgå en masse dyrplageri og CO2-udledning. Det er helt vildt at dyrke kæmpearealer med fodermajs, som går 100% til dyrefoder. Og når det gælder vores kornhøst, så sender vi 80% gennem dyrene, før mennesker spiser dem. Det er vanvid på alle planer.
Det siger sig selv, at en af måderne, vi kan afhjælpe dyremishandling, klimakrise og verdens sultproblemer på, er at skære drastisk ned på de store dyrefabrikker og selv spise de proteinrige planter (de store dyrehold hænger også uløseligt sammen med antibiotika-dræberbakterien). Hvorfor gå den besværlige, kostbare, livsfarlige og unødvendige omvej gennem dyrene? Planterne smager jo guddommeligt, inden de bliver til kød.
Ikke mindst i denne sommer har advarselsklokkerne bimlet og bamlet: brande har hærget, orkaner har raset, og vandet har oversvømmet. Mange menneskeliv og store værdier går tabt samtidig med, at vi nedbryder klimaet.
Det er på høje tid, vi tager gaflen i den bæredygtige hånd.
majsbøffer med svampe
(8 bøffer)
100 g løg
4 fed hvidløg
100 g renset porre
3 spsk kokos- eller olivenolie
250 g svampe
150 g majs, fra friske kolber eller frosne
2 spsk citronsaft
2 spsk frisk timian eller 1 spsk tørret
1/2 spsk røget paprika
salt, friskkværnet peber
50 g havregryn
1 dl plantefløde
2 spsk loppefrøskaller (HUSK)
1-2 spsk tamari (soja)
50 g havremel eller majsmel
kokos- eller olivenolie til stegning
Hak løg og hvidløg. Snit porrerne i ringe. Svits de tre ting i olie, til løg og porrer er bløde.
Hak svampene fint og svits dem med 5-6 minutter. Tilsæt majs, citronsaft, timian og paprika og svits endnu et par minutter. Drys med lidt salt og peber.
Rør havregryn, fløde og loppefrøskaller i grøntsagerne og lad farsen stå et kvarters tid. Smag godt til med tamari og evt. mere peber.
Tilsæt så meget mel, at farsen kan formes til flade bøffer. Brug melede hænder til at forme bøfferne.
Steg bøfferne gyldne på begge sider i godt varm olie.
.
pommes frites til bøfferne
Servér fx ovnstegte, fedtfattige pommes frites til bøfferne. Se opskriften her.
en salat skal der også til
Brombærrene er også i sæson. Nyd dem fx i denne salat.
Spidskålssalaten smager dejligt til bøfferne, men da majs ikke indeholder alle essentielle aminosyrer, kan det være en god idé også at spise bønner til. Det kan fx være baked beans eller sennepsmarinerede bønner.
.