luk op for låge nr. 11 i den grønne julekalender – en sød og salig søndag
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter, julemad, nytår
.
Nogle følgere har problemer med at læse teksten på telefonen. Hvis du oplever det, så gå ind her: www.kirstenskaarup.dk
🎄 🎄 🎄 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
hyggelig søndag med skøn konfekt
Låge nr. 11 i julekalenderen indeholder noget sødt og blødt – og samtidig sundt. Det lyder måske kedeligt, men prøv bare denne konfekt med søde kartofler. Jeg er sikker på, at du vil blive glædeligt overrasket.
.
guf til den søde tand – tril en trøffelkugle
Jul betyder konfekt og knas og søde sager. Det kan alt sammen købes færdigt, men hvis du vil undgå en masse tilsætningsstoffer sammen med alt det søde, er det heldigvis nemt at lave sin egen konfekt. Her er et eksempel på “slik”, der oven i købet er sundt – stort set!
.
julehjerter, kræmmerhuse og konfekt hænger smukt sammen
På en kold decembersøndag er det hyggeligt at samles omkring spisebordet til klipning af julestads – og ikke mindst produktion af konfekt. Denne opskrift er så nem, at børnene let kan være med.
.
når sødt er sundt
Hovedingrediensen i disse små kugler er søde kartofler. Og selv om man næppe spiser sig mæt i trøffelkugler, er det alligevel rart at vide, at søde kartofler hører til gruppen af såkaldt powerfood.
Søde kartofler er rige på A-, B- og C-vitaminer og mange mineraler. Og så virker de balancerende på blodsukkeret. En egenskab der er god brug for i julemåneden.
.
Der kan tilsættes forskellige smagsgivere til trøffelkuglerne, se nedenfor.
Kuglerne kan fryses, så du kan lave dem i god tid, inden de skal nydes. De er nemlig også fine til nytårsaften.
.
trøffelkugler
(ca. 20 stk.)
400 g sød kartoffel
2 spsk flormelis
150 g mørk chokolade
50 g marcipan
evt. smagsgivere som lakridspulver, reven citronskal, rom, cognac etc.
evt. havregryn
kakao
Skær den søde kartoffel i små terninger og kog dem møre i vand, der netop dækker, 6-8 minutter.
Afdryp kartoflerne (drik endelig vandet eller brug det i en suppe. Det er supersundt).
Blend kartoflerne med flormelis. Hvis du har en meget sød tand, kan du tilsætte lidt mere end jeg anbefaler.
Smelt chokoladen over vandbad og rør den i kartoffelmosen sammen med reven marcipan.
Tilsæt evt. en smagsgiver til trøffelmassen. Smag godt til.
Hvis massen bliver for fugtig, så tilsæt et par spsk havregryn.
Tril 20-25 kugler og vend dem i kakao og/eller flormelis. Du kan også bruge tørrede hindbær, krymmel, finthakkede mandler/nødder etc.
Du kan også vælge at komme halvdelen af den smeltede chokolade i trøffelmassen og overtrække kuglerne med resten af chokoladen.
Sæt kuglerne i køleskabet til de er faste.
Kuglerne kan fryses. Drys dem evt. med mere cacao, lakridspulver etc., når de er tøet op.
.
Kære Kirsten
Tusind tak for al din inspiration, vi er mange , som har glæde af dine opskrifter .
Altid spændende og lækre.
Jeg har alle dine bøger , som jeg har meget glæde af.
Jeg vil ønske dig en dejlig jul .
Kh Hanne🍀
Kære Hanne,
Selv tak. Det er et stort incitament at mange har glæde af opskrifterne. For mig er det ren fornøjelse at lave dem. Har andre glæde af dem, er det ekstra dejligt.
Hvor er det også hyggeligt at høre, at du har mine bøger.
Rigtig dejlig december og glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg har lige lavet en portion af trøffelkuglerne – og de smager himmelsk.
Tak for din altid så kreative, fantasifulde og inspirerende inspiration.
Glæder mig til at servere trøffelkuglerne for min familie i Julen.
Ønsker dig en dejlig december – og en glædelig JUL!!
Kh Kirsten Varda Eriksen
Kære Kirsten,
Ih, hvor det glæder mig. Jeg synes også selv at de er ret gode! Jeg håber, familien vil mene det samme.
Og så vil jeg blot sige selv tak. Det er ren fornøjelse at formidle ideer.
Rigtig glædelig december og jul til dig.
Kh Kirsten