kogning af bønner
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in kogning af bønner, om proteiner
husk proteinerne
Når du går over til at spise meget grønt, skal du tænke på proteinerne. Det er ikke sundt blot at fjerne kødet og kun spise sovs og kartofler.
De mest proteinrige produkter i planteriget er tørrede bønner, kikærter og linser samt de forskellige produkter af soja, fx tofu, tempeh mv. Også kornprodukterne er gode proteinkilder, det samme gælder for det lille frø, quinoa.
bønner og kikærter
udblødning
Bønner og kikærter skal udblødes i mindst 8 timer (linser, mungbønner og gule ærter skal ikke udblødes).
Lad bønnerne stå i rigeligt vand, evt. natten over. Kog bønnerne i nyt vand 25-50 minutter afhængig af sorten. Tag et par bønner op af vandet efter 20-30 minutter og bid i dem for at afgøre, hvor meget længere, bønnerne skal koge.
Har bønnerne stået for længe på butikkens hylder, skal de koge længere end nytørrede bønner.
kogning
Kog bønnerne under låg i rigeligt vand. Nogle anbefaler at koge bønnerne uden låg de første 10-15 minutter.
Tag et par bønner op af kogevandet efter 15-20 minutters forløb og bid i dem for at finde ud af, om de er ved at være møre. Overkogte bønner bliver melede, så det er om at finde det rette tidspunkt. Du kan slukke for varmen i god tid og lad bønnerne mørne ved eftervarmen.
.
kogetider for tørrede bønner og linser
borlottibønner: 40-50 minutter
brune bønner: 35-40 minutter
hvide bønner, små: 30-35 minutter
kidneybønner: 30-35 minutter
kikærter: 20-25 minutter
limabønner (store hvide): 35-40 minutter
linser: 20-25 minutter (skal ikke udblødes)
mungbønner: 20-30 minutter (skal ikke udblødes)
sojabønner (gule tørrede): 2-3 timer. Sæt evt. bønnerne i blød 1-2 døgn inden kogning
sorte bønner: 35-40 minutter
ærter, gule: 25-30 minutter (skal ikke udblødes)
Bønner sælges oftest i halvkilos poser. Udblød og kog gerne hele portionen på én gang. Det er arbejdsbesparende og mindst klimabelastende. De bønner du ikke spiser straks, kan fryses. Så har du altid grydeklare bønner og linser.
Når man altid koger bønner (også de friske), er det, fordi de indeholder giftstoffet lektin, som forsvinder ved kogning.
.
frysning af kogte bønner
Afdryp og afkøl bønnerne og frys dem ned, du ikke bruger med det samme. Hvis du altid har et udvalg af frosne bønner i fryseren er det nemt at lave et hurtigt måltid. Også tofu kan opbevares i fryseren.
Hej Kirsten, hvordan anbefaler du at man fryser bønner ned? Jeg tænker i forhold til plastik forbrug og hvad der er mest zero waste. Er det nemt at tage frosne bønner fra, eller fryser de sammen i én stor klump? For jeg spekulerer om det er bedre så at fryse ned i mindre portioner, fx. dåseportioner, men ryger så ind i plast-dilemmaet… hmm…
Kære Mille,
Det er et godt spørgsmål, som det hedder! Plastic er uendelig svært at komme uden om i den verden, vi har lige nu. Hvis du vil fryse ned, kommer du nok ikke helt uden om plasticposer. Jeg bruger selv mine plasticposer igen og igen – og nedsætter på den måde spild. Du kan også vælge at fryse ned i en plasticboks, som varer for evigt. Jeg ved ikke, hvilke af de to ting, der belaster mest.
Du kan jo fryse ned i nøjagtig de portioner, du ønsker (jo større portioner desto mindre plasticspild vil der være). Hvis du bruger plasticpose, fryser bønnerne ganske rigtigt sammen, men hvis du banker posen ned i et smørebræt, løsner de sig hurtigt.
Modsat kan du vælge at koge en stor portion bønner én eller to gange om ugen og opbevare dem i køleskabet (de kan i al fald holde sig 4 dage).
Kh Kirsten
Hej Kirsten og Mille.
Mht. plasticposer, kan man efterhånden købe fryseposer og affaldsposer, som er nedbrydelige i naturen. Man kan få dem i både 2l, 4l og 8l og de sælges i Helsamin, Bilka og andre butikker også på nettet. De hedder Maistic og er gode for miljøet og vores sundhed. Jo flere der bruger dem, des mindre forurening.
Håber I finder frem til dem.
Kh. Ellen
Kære Ellen,
Mange tak for dit gode og nyttige info om nedbrydelig emballage. Jeg har selv allerede nogle af produkterne, og de er et stort fremskridt i retning af at kunne udfase plastic i husholdningen.
Kh Kirsten
Blot til info: IKEA har nogle glasbøtter, som kan gå i fryseren (og fra fryser til ovn, hvis man har brug for det). De har plastiklåg, men selve beholderen og af glas. De er af en god, kraftig kvalitet og holder rigtig længe.
Kære Stine,
Mange tak for din hilsen. Det er virkelig vigtig information, du kommer med. Jeg har ikke selv været i Ikea i lange tider, men jeg vil kigge efter beholderne næste gang, jeg er der.
Jeg håber læserne af bloggen læser med her, så beholderne kan blive kendt og “spredt” så vidt ud som muligt.
Kh Kirsten
Hej! Tusind tak for god guide. Ved du noget om hvor længe hvide sojabønner skal koge og hvor hårde de må være i midten i forhold til hvis de skal bruges i en salat efterfølgende?? 😀
Mvh.
Lene
Kære Lene,
Jeg tror ikke jeg kender hvide sojabønner. Mener du mon de gule runde sojabønner? I så fald koges de længere end de fleste andre bønner, dvs et par timer eller mere. Sæt dem evt. i blød 1-2 døgn før kogningen. Det kan forkorte kogetiden en smule.
Bid i en bønne efter en times tid for at vurdere, hvor langt kogningen er. Som med andre bønner afhænger kogetiden af, hvor gamle bønnerne er. Hvor hårde eller bløde du synes de skal være, må du selv afgøre.
Kh Kirsten
Skal bønner / kikærter udblødes på køkkenbord eller i køleskab?
Kære Lisa,
Du kan udbløde bønner/kikærter lige hvor du har lyst. Jeg har altid skålen stående på køkkenbordet.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Tak for alle dine skønne opskrifter og tips.
Du må være den rette at spørge: kan friske (sorte) bønner stå for længe i vand? Har haft nogle stående i 5 døgn nu og ikke kogt dem, da tanken var at blende dem og bruge dem i nogle boller.
Går det mon an? Eller er en anden proces (forrådnelse el.lign)i gang i vand nu? De virker ok hårde og vandet lugter heller ikke…
Tak på forhånd!
Kære Anna,
Måske kommer mit svar for sent, men jeg tror bestemt at du stadig godt kan bruge bønnerne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten 😄
Koger du dine bønner med salt? (eller evt. andet smagsgivende?)
Hilsen Sarah
Hi Sarah,
Nej, jeg kommer ikke salt i kogevandet. Det forlænger kogetiden. Til gengæld skulle lidt tang i vandet have den modsatte virkning.
Jeg tilsætter normalt ikke noget til kogevandet, men en håndfuld timian, rosmarin eller andre krydderurter kan muligvis give lidt smag. Jeg foretrækker dog at sætte smag til bønnerne efter kogningen, fx ved at hælde en dressing over de varme kogte bønner.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Netop spist en stor salat med sojabønner (de gule runde).
De havde stået i blød i 15 timer, derefter kogt i 45 minutter. Nu ser jeg til min skræk at de skal koge 2-3 timer. Skal jeg forvente opkast og diarré ? 🙁
Hi,
Nå, du har nok fundet svaret siden, du skrev. Jeg ved det faktisk ikke, men jeg håber, at du ikke har fået ubehag.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Når man selv koger kikærter er der ofte mange helt mørkebrune i blandt de lyse – kan de spises eller hvorfor er de mørke?
Hi Bettina,
Jeg finder også af og til kikærter, der er mørkere end de normale lyse. Jeg kender ikke årsagen, men mener ikke, der er problemer med at spise dem.
Faktisk findes kikærter i flere forskellige farver som grønne, brune, røde og sorte versioner. De sorte fås også i Danmark. De har en lidt mere nøddeagtig smag end de lyse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg syntes tit farven på bønner osv, forsvinder under kogning, de bliver lidt matte i det. kan man koge dem i en vaccumpose med urter osv i ? eller er det dumt med de giftstoffer der er i dem ?
Hi Anders,
Jeg har desværre ingen erfaring med kogning af bønner, så de holder farven. Jeg synes, du skal lave nogle forsøg, fx i vaccumpose.
Alternativt kan du købe bønner etc. i en brik. De har normalt bebeholdt den oprindelige farve.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Tak for dit gode indlæg. Jeg har ofte problemer med, at bønner/kikærter osv ikke bliver bløde når jeg koger dem. De vokser under iblødsætningen (jeg følger alle steps), men når jeg så koger er det som om processen går i stå og de aldrig formår ar blive bløde (de kan koge i mange timer). Kender du mon noget til det? Tak!
Hi Tilde,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Der kan være to grunde til problemet med dine bønner: bønnerne kan være for gamle, eller du tilsætter salt til kogevandet (det forlænger kogetiden og gør det svært overhovedet at få bønnerne bløde).
Hvis ingen af disse ting gør sig gældende, så prøv at tilsætte lidt tang til kogeandet – eller må du gå over til bønner/linser fra brik eller dåse.
Kh Kirsten
Hej, vi løsfryser al vores frugt og bær. En plade og fordel på madpapir. Når det er frosset op i en stor pose så det hele tiden ligger løst. Man kan vel også ha det løst i en plastbox.
Pladen (lav bradepande) bor fast i fryseren. Så er den også iskold hver gang vi kommer med frisk frugt til indfrysning 😉
Kære Lisbeth,
Mange tak for den gode idé med løsfrysning. Det lyder rigtig smart.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy