immunstyrkende suppe – sundt og lækkert på få minutter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
styrk immunforsvaret
Vi er blevet så vant til, at vi kan kontrollere vores liv. Bliver vi syge, går vi til lægen og regner med at blive helbredt. Med corona-virus er der bare ingen kur. Hvad kan vi gøre?
Pludselig er vi katapulseret ind i en ny virkelighed, hvor vi ikke kan gøre så meget. Vi har fået en ny, meget uvelkommen gæst. En virus, der ikke findes nogen kur imod.
Men som ved alle andre store udfordringer i livet, er det min erfaring, at det hjælper på ens velbefindende at handle, at gøre noget selv. Med den alvorlige virustrussel, vi står overfor, er der dog i øjeblikket ikke meget andet at gøre end at vaske hænder – OG at styrke sit immunforsvar. Sidstnævnte er så til gengæld både lækkert og opbyggeligt. Jo stærkere og sundere kroppen er, desto nemmere vil vi komme igennem sygdom, hvis vi rammes.
Mange har i øjeblikket fået mangelvaren TID forærende. Noget af de bedste, man kan bruge denne gave på, er at lave lækker og opbyggende mad til sig selv og sine kære. Har man børn, er det en kærkommen lejlighed til at arbejde sammen i køkkenet og snakke om, hvordan man bedst opbygger sin krop. Madlavning og snak om sund mad giver masser af nærvær og gode oplevelser.
.
nyd en supersuppe
Denne suppe er en slags power-food. Det geniale ved immunstyrkende mad er, at den også er opbyggelig for kloden og klimaet. Voila: tre gevinster i ét hug! Suppen smager samtidig fantastisk, og en suppe tager sjældent mere end 20 minutter at tilberede.
Noget af det bedste til at styrke og udrense kroppen er supper, fordi du får en masse forskellige næringsstoffer sammen med meget væde. I denne suppe har jeg brugt bl.a. broccoli og gurkemeje, som begge virker antiinflammatoriske. Broccoli er desuden rig på kalk, som styrker knoglerne, og fibrene i kålen binder kolesterol. Og jo flere slags kål, desto bedre. I suppen på billedet øverst, er også tilsat terninger af rød spidskål.
Ingefær og hvidløg virker antiinflammatoriske og bakteriedræbende.
.
fordi man er lille, kan man godt være stærk
Suppen får ekstra kraft fra pestoen af brøndkarse. Brøndkarse ligger øverst på den amerikanske liste over dét, man kalder “powerhouse”-produkter. Dvs ting med ekstraordinært mange gode næringsstoffer. Desuden indeholder både hørfrøolien, valnødderne og brøndkarsen Omega 3 fedtsyrer, som mange får for få af.
Lige nu, hvor det er højsæson for ramsløg, kan du dog bytte karsepestoen ud med en ramsløgpesto. Ramsløg er også supersunde og indeholder bl.a. mange gange mere C-vitamin end citroner. Og netop C-vitamier er, sammen med A-, D- og E-vitaminer, vigtige for et stærkt immunforsvar.
.
spis suppe hver dag
Det er ganske nemt at sammensætte en suppe, hvis man har en lille smule indsigt i de forskellige smagsnuancer. Så kig i grøntsagsskuffen og skab selv dine egne sunde supper.
Men mangler du alligevel inspiration, vil jeg minde om min bog: Supper & Co. (læs evt. mere om bogen her).
Supper & Co. indeholder opskrifter på supper fra mange lande. Her er mere end 70 supper (+ tilbehør som brød mv.) til morgenmad, til frokost, til middag og til dessert. Mange af supperne kan serveres som hovedret.
Se evt. bogen hos Saxo.
.
broccolisuppe med brøndkarsepesto
100 g belugalinser
100 g løg
2 spsk kokosolie eller anden olie
2-3 spsk reven ingefær
1/2 spsk gurkemeje
1 tsk friskkværnet peber
8-10 dl grøntsagsbouillon
250 g gulerødder
250 g søde kartofler
250 g broccoli (eller blomkål)
evt. en håndfuld små cherrytomater (i sæsonen)
6 fed hvidløg
salt, friskkværnet peber, tamari
lime- eller citronsaft
pesto:
1 stor potte brøndkarse eller nogle håndfulde ramsløg
50 g valnødder
2 fed hvidløg
ca. 1/2 dl hørfrøolie (kan erstattes af olivenolie)
limesaft
.
Lav først pestoen: kom alle ingredienserne i køkkenmaskinen eller blenderen. Blend til pestoen er findelt.
Smag til med salt, peber og limesaft.
Kog linserne i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løgene og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt ingefær, gurkemeje, peber og bouillon. Bring suppen i kog.
Skær broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger. Skær evt. tomater igennem. Skær gulerødderne og de søde kartofler i halve skiver. Hak hvidløgene.
Kom grøntsagerne i gryden og kog dem 5-6 minutter. Sluk for varmen og smag til med salt, peber, tamari og limesaft.
Servér suppen portionsvis med en skefuld pesto på hver portion.
.
.
Kære Kirsten!
Jeg bakker 100% op – suppe er pragtfuldt! Og der findes så mange muligheder, at man aldrig bliver træt af suppe. Vi spiser suppe til forret hver dag i hele viterhalvåret, og din suppekogebog bliver brugt flittigt til inspiration.
De kærligste hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Ja, jeg ved jo, at du er suppe-fan, og du er síkkert ikke målgruppen til mine suppe-ideer. Jeg er sikkert på, at du har et større lager af opskrifter på lækre supper. Men jeg er da beæret over, at du også finder inspiration min suppebog.
Kh Kirsten
Kirsten, du er en gave til folket!
Hilsen ham, der ikke spiser kød😃
Ihhhhh, Svend! Jeg bliver rørt over dine smukke ord. Tusind tak.
Det glæder mig SÅ meget, at du synes om mine ideer. Men jeg laver dem såmænd kun, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg er en slags mad-junkie!
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup!
Tak for den gode opskrift. Suppen smager pragtfuld – og den er vores nye ynglingssuppe.
Kærlig hilsen
Kirsten
Kære Kirsten,
Hvor ER det dejligt at høre. Tusind tak. Det er en god suppe at have som yndling, fordi der er så mange gode stoffer i den.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
fint, fint indlæg, der sætter tanker i gang. Pludselig har vi fået mere TID, og den kan blandt andet bruges til at lave dejlig mad. Jeg har gang i gyderne og fryser ned. Tænker selvfølgelig på alle de, der er ramt – det er så trist. Ingen tvivl om, at denne periode bliver livsændrende for mange – forhåbentlig også i positiv forstand.
Kh Claus
Kære Claus,
Du har så evig ret – som altid! Og godt at vide, at du er vel anbragt ved gryderne.
Kh Kirsten
Kære Kirsten – Den glæder jeg mig til at lave i dag – Det er bare med at få Immunforsvaret helt op i topform i denne tid. Jeg tilsætter nyt vand/grøntsagsbouillion til – når jeg har kogt linserne og ladet dem dryppe af ikke sandt?? Pas nu godt på dig og dine – og Tak for endnu en dejlig inspiration.
Kære Pernille,
Det er dejligt, at du har lyst til at prøve suppen. Nu er de måske for sent, hvis du er i gang med suppen. Men jeg smider altid kogevandet fra linse/bønner ud, før jeg tilsætter dem retten i øvrigt.
Rigtig god fornøjelse – og pas du også rigtig godt på dig selv.
Mange kærlige hilsener fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy