gulerodskage med hyldeblomster – en smag af midsommer
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter
.
midsommers bedste skærekage
Duftende skærme af hvide hyldeblomster er indbegrebet af dansk midsommer. Blomstrende hyld er lig med sol og sommer og lyse nætter.
Jeg er så heldig at bo et sted, hvor jeg er helt indhyllet i den liflige duft af de små hvide blomster døgnet rundt. Sommerduft i tunge klaser.
Da jeg forleden skulle have gæster og derfor ville opfinde en plantebaseret kage, slog det mig, at det jo lige nu er tiden, hvor hyldeblomster og hyldeblomstsaft kan tilføre en kage hele sommerens trylleri og magi.
For der er faktisk meget magi forbundet med hyldetræet. Den følelsesmæssigt let påvirkelige H.C. Andersen fandt fx trøst i hylden og skrev:
“Imellem havens buske, i solskin, regn og rusk, med store blomster-duske, står der en hyldebusk. I duften er der lindring, når hjertet er bespændt, dér kommer hver erindring om gammelt, kært og kendt”.
.
Hyldetræet har altid været omgivet af mystik og ritualer. Træet kendes langt tilbage fra den gamle nordiske mytologi og fra folkeeventyrene. Hylden blev anset for et helligt træ, og endnu i dag kvier mange sig ved at fælde et hyldetræ. Det kan nemlig bringe ulykke over huset!
Hyldetræet tilskrives mange positive egenskaber. Træet hører under frugtbarhedsgudinden Freja og forbindes med kærlighed og frugtbarhed. Og hyld mentes tidligere at kunne kurere en masse lidelser, bl.a. feber. Især skulle indtagelse af hyldeblomster Sct. Hansaften have en speciel gavnlig indflydelse.
Men man skal ikke spøge med hyldetræet, det har nemlig også en mørk side. Så har du fået lyst til at plukke blomster til hyldeblomstsaft eller til kagen her, så husk at spørge træet om lov først. I gamle dage lød det sådan: »Hyldemor, hyldemor, tillad mig at skære af din skov«.
.
i dag giver jeg kage
Kagebagning er langt fra min spidskompetence, men denne midsommerkage tør jeg godt anbefale.
.
spis kage til
Det er midsommer, så snup et stykke midsommerkage og syng med på Thøger Larsens: “Danmark, nu blunder den lyse nat”:
Hyldene dufter i stuen ind
ude fra Danmarks haver.
Kornet modnes i sommervind
Hanegal over lyse sind
stiger bag gavl og grene,
hvæsset som kniv mod stene.
.
gulerodskage med hyldeblomster
200 g gulerødder
1 stang vanilje (kan udelades), evt. vaniljesukker
100 g rørsukker
200 g hvedemel
3 tsk bagepulver
1/2 spsk stødt kanel
1/2 tsk reven muskatnød
1 tsk salt
3 spsk loppefrøskaller (HUSK)
1 dl havrefløde eller anden fløde
1 dl koncentreret hyldeblomstdrik
1 lille blød banan
1/2 dl raps- eller olivenolie
1 spsk frisk reven ingefær
1 økologisk citron
50 g rosiner
50 g hakkede hasselnødder eller valnødder
”frosting”:
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
1 spsk citronsaft
flormelis efter smag
evt. friske hyldeblomster
.
Riv gulerødderne fint og sæt dem til side.
Bland de tørre ingredienser godt:
Flæk vaniljestangen og mas kornene ud i sukkeret.
Kom sukkeret i en skål og tilsæt mel, bagepulver, kanel, muskatnød og salt.
Kom loppefrøskallerne i en anden skål og tilsæt fløde og hyldeblomstdrik.
Skær bananen i skiver og kom dem i sammen med reven ingefær, 1 spsk citronsaft og 1 spsk fintreven citronskal.
Pisk blandingen med elpisker et par minutter.
Tilsæt olien, de revne gulerødder, rosiner og nødder og bland de tørrede ingredienser i dejen.
Hæld dejen i en smurt bageform og bag kagen i en 180 grader varm ovn 45-50 minutter. Stik en kniv i kagen for at se, om den er færdigbagt.
Sæt yoghurten til afdrypning i et kaffefilter en time eller to.
Tilsæt citronsaft og smag til med sukker efter behag.
Lad kagen afkøle og smør ”frostingen” på toppen af kagen. Pynt evt. med friske hyldeblomster og/eller reven citronskal.
Hvis du pynter med friske hyldeblomster, så undgå den såkaldte sommerhyld med smalle blade og små skærme. Den er let giftig.
.
Uhmmmm den ser ualmindelig lækker ud, så den skal bages snarest, selv i denne hede. 🙂
Knus fra Wanda
Du kan straks gå i gang. Heden ER væk! Go’ fornøjelse.🥕🥕🥕
Knus fra Kirsten
Mums, hvor lækkert – og jeg har netop hyldeblomster, som trækker i lage og skal blive til dejlig hyldeblomstdrik, perfekt! 😀
Kærlige hyldeduftende solskinshilsener
fra
Merete.
Hvor heldigt, Merete. Så er det bare med at komme i gang. Jeg håber, du bliver vild med kagen. Selv om der er en del ingredienser i dejen, er den ganske hurtig at lave.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Lige til at nyde i et haveskur eller pavillon en lun sommeraften ! På tirsdag skal jeg have et par kolleger på besøg, måske de skal overraskes med din kage 🙂
Jeg bliver helt dårlig, når jeg hører om de dyr i KIna, men som bekendt spiser kineserne jo alt med ben undtagen borde og stole. Har set det slemmeste man kan udsætte dyr for, jeg forstår ikke, hvorfor de har sådan et syn på deres medskabninger ! Derfor vil jeg heller aldrig derud. Mener at have skrevet under på Animas forsøg på afskaffelse af spis-din-hund i Kina.
Har lige været på den ø du-ved-nok og fået en masse dejlig vegetarmad, bl.a. tomato balls i forskellige afskygninger, prøvede dem selv i går, men der er plads til forbedringer, havde ikke mynte, men vil da prøve igen, de er lækre nemlig.
Dyrebare hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Ja, det er ubegribeligt, hvad de gør mod dyr i Kina. Men et besøg i en dansk svinestald er nu heller ikke noget at råbe hurra for. Der er plads til store forbedringer både her og dér!
Og så har du været på drømmeøen igen. Heldige dig! Hvor er det godt at høre, at de har god vegetarmad. Der dukker en del steder op i København også, men jeg synes stadig at vi halter bagefter mange andre lande, når det gælder plantemad på restauranter. Jeg tror ikke, jeg kender tomato balls. Hvordan laver du dem?
Det vil glæde mig, hvis du laver gulerodskagen til dine gæster – og forhåbentlig bliver den lækker!
DYREbare hilsener retur til dig 🐷,
Kirsten
Hej igen Kirsten.
De hedder også tomatokeftedes, så kender du dem nok eller kan Google dem, men jeg tror hver græsk husmor har sin egen opskrift 😊 Alle dem vi fik var forskellige.
Ja, vi er da ikke meget bedre herhjemme eller nogen andre steder for den sags skyld, desværre.
/Dorit 😼
Kære Dorit,
Hjertelig tak ❤️ fordi du har gjort mig opmærksom på de græske tomatfritter (eller frikadeller). Tænk, jeg forstår det simpelt hen ikke!!! Jeg er aldrig stødt på dem i Grækenland, ikke engang på Santorini, hvor de åbenbart kommer fra. Det ER da pinligt! Men nu vil jeg straks – takket være dig – kaste mig over dem og lave min helt egen udgave.
Kh Kirsten
Hold da helt op, hvor er den god. Burde have lavet mere hyldeblomstsaft.
Kære Dorte,
Ih, hvor er jeg glad for at høre det! Du bliver så nok nødt til at købe hyldeblomstsaften færdig. Jeg tænker nemlig, at det må være dejligt at få dette strejf af sommer på en kold vinterdag. Egentlig er det en dejlig julekage også pga af krydderierne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten-
ja-jeg prøver mange af dine opskrifter pt og da de bliver rigtig skønne, er det jo bare at prøve løs. Kagen her var lidt tricky på grund af de mange forskellige arbejdsgange, men det lykkedes da at få rørt den og puttet den i ovnen! Men-men normalt er jeg rimelig god til bagetider og da den hævede fint op og der ikke hang noget dej på pinden, så tog jeg den ud efter 35 min. Jeg var slet ikke sikker på at den havde fået nok og den faldt da også sammen øv øv.
Kagen smagte skønt, alle var enige om det! Selvom den var klæg. Den var væk før dagen var omme (((-; Så det er bare en ommer!! Jeg var lidt på den med hyldesirup, men jeg kogte nogle kvæder fra fryseren og tilsatte sukker og det smagte meget fint.
Hi igen Janne,
Hvor er det dejligt, at du har lyst til at prøve en masse af mine opskrifter.
Nu må jeg være ærlig at sige, at kager IKKE er min stærke side. Denne her faldt ud O.K., ellers ville jeg ikke offentliggøre den, men fakta er, at jeg er bedre til det salte køkken.
Jeg håber, du får en bedre kage næste gang, og så ønsker jeg dig også held og lykke med alt det andet, jeg håber, du har lyst til at kaste dig over.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy