falafler og taboulleh – Jeremy Corbyn food!
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
Jeremy Corbyns livretter – sund fastfood
Fyrtårne udsender lys og viser vej. Men fyrtårne kan også være mennesker, der går forrest og lyser vejen op for andre.
Den engelske labourpolitiker Jeremy Corbyn var ved valget for nylig i Storbritannien spået et dundrende nederlag. Men det gik lige modsat, og Jeremy’s parti fik yderligere 31 pladser i det engelske parlament. Mange unge mennesker tror på hans vision for fremtiden – og i den vision er også måden vi spiser på. Jeremy er vegetar og dermed et af de fyrtårne, vi har så hårdt brug for til at skubbe den grønne omstilling på spisebordet fremad.
Som med politikerens øvrige mærkesager er det ikke en døgnflue. Jeremy har været vegetar, siden han som ung arbejdede på en svinefarm.
Og som travl politiker er der god mening i at vælge falafler og taboulleh som fastfood. Det er oven i købet supersundt!.
.
kan grønne politikere ændre verden?
Jeg spørger mig selv, om der ville være færre krige og mindre aggression og ufred i verden, hvis vi spiste en plantebaseret kost?
Den russiske forfatter og filosof (og vegetar) Lev Tolstoj sagde: “Så længe der er slagtehaller, vil der være krige”.
Og det er vel sådan, at mennesker, der nægter at slå dyr ihjel, heller ikke vil slå mennesker ihjel? Jeg ved det ikke, men der kunne være en sammenhæng. I al fald tror jeg, at det er af allerstørste betydning, at de politikere vi vælger, har en holdning til spørgsmålet, om det er formålstjenligt at spise dyr.
Vi ved jo godt, at vi er “hvad vi spiser”. Forskellige undersøgelser i USA har vist, at indsatte i fængsler i betragtelig grad ændrer adfærd og bliver mindre aggressive, hvis de spiser en hovedsagelig plantebaseret kost – eller blot kommer væk fra den fede og usunde burgerkultur med alt for mange søde drikke og får tilskud af alle de næringsstoffer, som mange af dem mangler. Ikke mindst af disse grunde er det glædeligt, at man nu har en politiker i England, der er på den grønne og sunde side af menukortet.
Hvornår får vi mon sådan en fremtidens politiker i Danmark?
.
falafler
Jeremy Corbyn har sin fast food “joint” i bydelen Islington i London. Archway Kebab hedder kebab-shoppen, hvor han ynder at købe sine falafler.
Men desværre køber folk i kebab-shoppen jo (endnu!) andre ting end vegetariske, så Corbyn siger: “Når folk køber kebabs, håber jeg altid, at de også får en god salat med, så de kan få den afbalancerede kost, vi alle har brug for.”
Måske sniger der sig også en portion “fritter” med, når Jeremy køber sine falafler. Hvem ved? Hvis du vil “frittere” en portion sunde “fritter” i ovnen samtidig med, at du bager falaflerne, så se opskriften her.
.
taboulleh – bulgursalat fra Mellemøsten
Salaten til falaflerne kan fx være en taboulleh, den mellemøstlige salat med bulgur og masser af persille.
Angiveligt skulle Jeremy holde af at få sine falafler med taboulleh – og med masser af hvidløgssovs til. Jeg vil yderligere anbefale en spidskålssalat.
Og så har de den dejlige tradition i Mellemøsten, at der oftest serveres friske krydderurter og radiser til en frokost- eller middagsret.
.
klassiske falafler
De klassiske falafler er små runde kugler, der er sprøde udvendig og bløde indvendig. De skal smage markant af koriander og evt. lidt chili.
Falaflerne steges ofte i friture, men da jeg gerne vil spare på fedtstoffet, har jeg valgt at bage falaflerne i ovnen. Det betyder, at de ikke bliver kuglerunde men lidt mere flade. Men de smager stadig skønt.
.
falafler med hvidløgsdip
200 g kikærter
50 g løg
4 fed hvidløg
1 bdt persille
1 bdt koriander
1 spsk spidskommenfrø
hakket chili eller chiliflager efter smag
1 spsk citronsaft
ca. 1/2 dl kikærtemel eller hvedemel
salt, friskkværnet peber
rapsolie eller olivenolie til bagning eller stegning
friske krydderurter og radiser
dip:
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
evt. lidt chili
.
Sæt kikærterne i blød mindst 8 timer.
Hak løg og hvidløg.
Afdryp kikærterne og blend dem sammen med løg og hvidløg samt ca. 1/2 dl vand.
Purér til massen er ensartet. Den må ikke være for lind.
Hak persille og koriander. Stød spidskommenfrøene i en morter. Rør de tre ting i farsen, evt. sammen med chili. Tilsæt citronsaften.
Rør så meget mel i farsen, at den bliver lidt fastere. Smag godt til med salt og peber.
Tril med melede hænder ca. 20 små kugler.
Du kan enten stege falaflerne i rigeligt olie på en pande eller uden olie i ovnen.
Jeg har valgt at bage mine falafler i ovnen for at spare på olien.
Hvis du bager falaflerne i ovnen, så sæt kuglerne på bagepapir på en bageplade. Sæt pladen i en 190 grader varm ovn og bag dem 10 minutter. Vend dem og bag dem ca.10 minutter mere. De skal være gyldne men må ikke bage for længe. Så bliver de tørre.
Hvis du vil have yoghurten til dippen lidt fastere, så sæt yoghurten til afdrypning i et kaffefilter en times tid.
Rør yoghurten med presset hvidløg, olie og evt. lidt hakket, frisk chili eller tørrede chiliflager. Smag godt til med salt og friskkværnet peber.
Servér fx falaflerne med taboulleh og en spidskålssalat. – Og gerne med friske krydderurter og radiser.
.
spidskålssalat med blåbær og mango
Enig. Og jeg kan anbefale Nørrebrogade med tusinde fallafel-steder. Nogen bedre end andre, men har når jeg skulle vælge fastfood levet af falaffel siden jeg var 12 og valgte at være vegetar. De seneste par år er der dukket mange alternativer op. Vegetar og veganer burgere. Jeg kan også anbefale fallafel med grillet aubergine og humus…det er luksus udgaven.
Hi Mikkeline,
Tak for tippet med Nørrebrogade. Og mon ikke falaffel er den mest udbredte fast food for vegetarer. En god falaffel er en fornøjelse, men det lyder nu også godt med grillet aubergine og hummus.
Heldigvis er der meget delikat fast food efterhånden, som du siger. Nu har vi hele to veganske burgerrestaurenter i København. Det er simpelt hen fantastisk!
Kh Kirsten
Det er også min yndlingsmad – oftest hjemmelavet. Og ja, der skal da spidskålssalat til. Jeg har for nylig været i Athen og på Santorini og i København, og det var dejligt at kunne købe det.
Kære Ann,
Ja, mon ikke falaffel hører til blandt de fleste vegetarers/veganeres yndlingsmad? Faktisk er det vældig nemt selv at lave falafler, fordi kikærterne ikke skal koges først. Men har man ikke tid, synes jeg også Nutanas færdige falafler er O.K. på en travl dag.
Det glæder mig, at du er enig i spidskålssalaten som tilbehør. Og det med Grækenland igen, lyder skønt. Og dejligt er det, at man kan få falaffel over det meste af verden.
Kh Kirsten
Tak for dine altid gode nyhedsmail. De er en fornøjelse at læse. Jeg er ikke vegetar, men vores kost er 80% vegetarisk.
Hitler var vegetar. Men det er der nok allerede mange, som har nævnt for dig. Men en galing tæller vel næppe i dette spil. Kvindelig vegetar – så har vi måske fred på jorden😉
VH
A.B
Kære A. Brink,
Ja, det med Hitler er velkendt. Jeg håber, det er undtagelsen for reglen! Jeg havde nu gættet betydningen af galning uden det manglende N. For galning var manden så sandelig. Her hjalp plantemaden altså ikke!
Jeg er glad for at høre, at du synes om mine mails. Tusind tak. Jeg håber, at du også fremover vil få glæde af dem. Og man behøver jo ikke at være 100% vegetar. Hovedsagen er, at man tænker over, hvordan maden er dyrket/opdrættet og holder det animalske på et bæredygtigt niveau, hvilket du jo abolut gør.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.💞
Sikke en skøøøn omgang lækker kræs.
Vil foreslå cinoa til bulgursalaten. Så ka glutenallergere også deltage i festmåltidet. 🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱❤
Kære Vibeke,
Hvor skønt at høre, at du kan lide “guffet”. Det er utroligt at mad, der er så enkel og billig, kan smage så godt. Det modbeviser påstanden om, at vegetarisk/vegansk mad er dyr. Mad uden dyr er netop IKKE dyr! 🥕🍓🍅
Det er en god idé med quinoa som erstatning, hvis man ikke spiser kornprodukter. Hel boghvede kunne også være en mulighed. Tak for ideen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for skønne opskrifter og inspiration. I denne opskrift er jeg usikker på om de 200 gram kikærter er kogte eller tørrede gram.
Hilsen Ingrid
Kære Ingrid,
Selv tak. Det er en fornøjelse at give sin egen mad-glæde videre og især at glæde andre.
Det er 200 g tørrede kikærter, du skal sætte i blød ca. 8 timer. De skal ikke koges. Så du blender blot de udblødte ærter.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy