gulerods- og bønnepaté med kartoffelsalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, salater
.
en gylden paté til sommermiddagen
Her kommer en idé til dét, jeg kalder rigtig mad – eller i al fald lidt gammeldags mad. Men hvad er rigtig mad? Nogle (alt for mange!!!) synes, at rigtig mad er noget med kød eller fisk. Det kan der for så vidt være noget om, al den stund det handler om proteiner. Og kød har i tusindvis af år leveret proteiner. Men nu er vi kommet ind i en ny tid, hvor det er nødvendigt, at proteinerne kommer fra planter og ikke fra dyr. I denne paté kommer proteinerne fra kidneybønner eller sojaflager. Man kan kalde pateen for fremtidens bud på en bæredygtig “steg”.
En paté kan spises som middagsret – eller bruges som pålæg i madpakken. Er pateen både smuk og smagfuld, er det dejlig festmad.
Denne gulerodspaté kan laves på to måder, enten med bønner eller med sojaflager.
Hvis du bruger sojaflager i stedet for bønner, bliver pateen ikke helt skærefast. Så vælger du dén udgave, så udelad de tynde gulerodsskiver i formen, så du kan servere pateen direkte fra formen.
Pateen er lidt arbejdskrævende, og du kan evt. komme nemmere om ved tilberedningen, hvis du bruger kidneybønner fra karton eller dåse.
.
de nye gulerødder er parate
Her er et bundt nye friske gulerødder. De giver både smag og skønhed til pateen. Men du kan sagtens udelade dem. Jeg har brugt dem, fordi jeg er lidt “pyntesyg”, når det handler om mad. Jeg synes, at mad gerne må være både velsmagende og smuk at se på.
.
paté med tilbehør
Jeg foreslår, at pateen serveres med nye kogte kartofler eller grillede grøntsager – evt. en salat med kartofler, se nederst i indlægget.
gulerods- og bønnepaté
2 dåser kidneybønner – eller 200 g tørrede bønner (kan erstattes af 150 g sojaflager, se ovenfor)
4 tørrede shiitakesvampe (kan erstattes af 150 g champignon)
50 g solsikkekerner
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
200 g renset porre
1 rød peberfrugt
4 spsk kokos- eller olivenolie
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
1 spsk tørret oregano
1/2 kg gulerødder
2 spsk loppefrøskaller
ca. 1 dl plantefløde eller anden fløde
100-150 g havregryn, evt. glutenfrie
tamari
limesaft
en håndfuld friske timianstængler
Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer. Kog dem møre i nyt vand, 30-40 minutter. Afdryp dem. Hvis du bruger dåsebønner så skyl og afdryp dem.
Hæld kogende vand over svampene og lad dem udbløde en halv times tid. Eller hak friske svampe.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande og sæt dem til side.
.
Hak hvidløg og chili fint (fjern kernerne fra chilien). Afdryp de udblødte svampe, skær stokkene fra og hak hattene fint.
Snit porrerne og hak peberfrugten fint.
Svits hvidløg, chili, porrer, peberfrugt og svampe i olien. Tilsæt gurkemeje, peber og oregano. Svits grøntsagerne 4-5 minutter. Tilsæt et lille drys salt.
Skær en af gulerødderne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Læg skiverne tæt sammen i en smurt postejform. Læg evt. lidt bagepapir i bunden, så du er sikker på, at gulerødderne slipper, når du vender pateen ud.
.
Riv resten af gulerødderne.
Kør bønnerne i food processoren sammen med de ristede solsikkekerner til bønnerne er halvt pureret. Der må gerne være nogle hele eller halve bønner tilbage.
Pisk loppefrøskallerne grundigt ud i fløden.
Rør fløden, de svitsede grøntsager og de revne gulerødder i bønnemosen (eller bland dem med sojaflagerne, hvis du har valgt den udgave – i så fald skal der måske lidt mere væde i farsen).
Tilsæt 100 g havregryn.
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere fløde i eller lidt flere havregryn. Farsen skal være temmelig fast.
Smag til med tamari og limesaft. Det er vigtigt, at farsen smager af noget.
Læg forsigtigt farsen oven på gulerodsskiverne i postejformen. Tryk farsen godt sammen og læg nogle kviste timian øverst.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag pateen 40-45 minutter. Overfladen skal være gylden som på fotoet nedenfor.
Lad pateen afkøle lidt, før du vender den ud på et fad, så gulerodsskiverne vender opad. Pynt med lidt flere timiankviste.
.
.
passende tilbehør
kartoffelsalat
En salat med kartofler passer godt til gulerods- og bønnepateen.
Bland skiver af kogte kartofler med små buketter af letdampet broccoli, radiser i skiver, oliven, evt. tynde strimler af saltet citronskal og masser af dild.
Vend salaten i en dressing af olivenolie, limesaft, sennep og chiafrø eller birkes. Smag til med salt, peber og et nip rørsukker.
.
.
mange flere pateer og postejer her
Bønne- gulerodspateen er med i min nye bog med mange opskrifter på klimakærlig mad med plantefars.
.
.
Uhmmm det ser godt ud. Var på spisested igår og havde bestilt plantebaseret hovedret. Forretten var god med falaffel og skøn velsmagende salat men ved hovedretten faldt kæden af: endnu salat og et halvt “ grillet” blomkål. Altså når man er plantesoiser er opfattelsen at man ikke spiser ret meget og slet ikke med noget der ligner en delle eller postej m.m. Jeg er lidt overrasket og vi fik da ordineret noget oliestegte kartofler også men lidt kedeligt at gå i byen. Tak for bogen om klimavenlige deller og postejen.
Kære Hanne,
Jeg er glad for at høre, at pateen ser fristende ud.
Der kommer i disse år rigtig mange gode vegetariske/veganske restauranter, men desværre er der RIGTIG meget dårligt plantemad derude stadigvæk. Det undrer mig, at det er SÅ svært at lave med med grøntsager og bønner, linser etc. Jeg har selv i årenes løb udarbejdet mange tusinde grønne opskrifter. Desværre er de endnu ikke kommet langt nok ud. Men jeg er overbevist om, at der sker en masse godt på dette område i de kommende år.
Selv tak for de “Klimakærlige frikadeller”. Det glæder mig rigtig meget, hvis du har glæde af bogen.
Kh Kirsten
Ja der sker meget og før kunne man måske overtale en pizza til at lave det uden kød. Nu er der meget mere. Vigtig vi også bliver mætte på plantebaseret mad og tak for dit skønne arbejde med at få god vegetarisk og plantebaseret ud. Det er en gave.
Kære Hanne,
Hjertelig tak for dine søde ord. De glæder mig rigtig meget!
Og det glæder mig også, at det nu er blevet meget nemmere at få lækker og mættende plantebaseret mad. Jeg har for nylig haft store smagsoplevelser både i Sverige og i Danmark.
Kh Kirsten