Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

onsdag

3

april 2019

6

KOMMENTARER

grønkålspostej til middag eller madpakke

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter, pålæg

.

Hundested møder Hanoi

Hvad gør man lige, når man får en stor knasende frisk stok grønkål forærende? Det er sådan et benspænd, jeg elsker. Man kan selvfølgelig altid lave den sædvanlige grønkålssuppe, men det er også sjovt at prøve noget andet, noget helt nyt – og så også give den et ekstra nøk på smagsskalaen. Jeg håber, du er enig!

.

grønkål fra Hundested møder citrongræs og chili

Supergartneren René viser her lidt af sidste sensommers overdådighed frem – og der er stadig både masser af grønkål og rødbeder i René’s køkkenhave.

René har den skønneste køkkenhave i Hundested, som jeg før har fortalt om, og det er jeg så lykkelig at nyde godt af engang imellem. Nu fik jeg som sagt en skøn stok vitaminer, jern og kalk mm i form af alle disse smukke, krøllede blade. Og de fleste endte i en postej, der kan nydes enten som middagsret med tilbehør af sovs/dip og bagte/stegte rodfrugter. Prøv fx ovnbagte rodfrugter og misodip.

Til madpakken er den kolde postej også rigtig lækker, se nedenfor.

Har du rigeligt med grønkål, så kan jeg også anbefale en grønkålspesto, en grønkålssuppe eller måske en hovedret som grønkålslasagne.

.

Jeg tror ikke, jeg fornærmer grønkålen ved at kalde den gammel dansk bondemad. Faktisk er det et kompliment, for mange spiste meget sundere før i tiden. I al fald spiste vi meget mere kål. Men selv en gammel ven kan trænge til lidt opbakning, og jeg har derfor tilsat citrongræs og chili til postejen.

Hvis du laver en postej som denne her, kan du oven i købet undgå næsten al spild af kålen. Jeg tror, de fleste fjerner midterribben på kålbladene, men det er der ingen grund til. Her kan alt bruges. De lidt grove ribber snittes blot fint og kommer med i det kogende vand et øjeblik.

Jeg har brugt tofu som proteinkilde i postejen. Jeg købte en tofu, der var stegt og tilsat citrongræs og chili. Det er ikke sandsynligt, at du kan finde netop denne tofu, så brug en helt almindelig tofu naturel og smag selv til med citrongræs og chili. Du kan også tilsætte flere eksotiske krydderier, hvis du har lyst.

Du kan også skifte tofuen ud med 100 g tørrede, udblødte og kogte limabønner (butter beans) eller andre bønner.

.

grønkål er smækfyldt med næringsstoffer

.

brug evt. også ramsløg

Da vi er lige i højsæsonen for ramsløg, er det en god idé at komme en god håndfuld snittede ramsløgblade i postejen også – hvis du altså kender et sted, hvor du kan plukke dem.

.

godt jeg var i Skanderborg …

Og apropos postejer, så havde jeg i aftes den store fornøjelse at være gæst hos Schous Bog & Idé i Skanderborg. Butikkens elev, Ida Bay Jensen, havde som afgangsprojekt på Boghandlerfagskolen valgt at invitere til et læser-arrangement med mig. Det handlede selvfølgelig om klima og sundhed og om min nye bog: “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer”.

Det blev en meget velbesøgt og hyggelig aften med nysgerrige og lyttende tilhørere. Ida havde sørget for smukke og lækre pindemadder som smagsprøver på forskellige slags postejer samt mine berømte mandelfrikadeller.

Tak til alle jer, der kom, og tak til Ida og Bog & Idé. Snart er der en MEGET dygtig boghandler derude …

.

grønkålspostej med citrongræs og chili

(4 personer)

250 g grønkålsblade

evt. en håndfuld ramsløgblade

150 g løg

4 fed hvidløg

50 g solsikkekerner eller græskarkerner

2 spsk kokos- eller olivenolie

200 g jordskokker, selleri eller kartofler

100 g tofu m chili og citrongræs (kan erstattes af tofu naturel med 1-2 stilke citrongræs og chili)

1/2 dl olivenolie

1 dl plantefløde

2-3 spsk tamari

2 spsk citronsaft

100 g havregryn

salt, friskkværnet peber

.

.

Skær det allernederste stykke uden grønt fra grønkålsbladene men bevar resten af midterribben. Du kan snitte kålen nu eller du kan lægge den i kogende vand 2-3 minutter først.

Afdryp grønkålen. Snit kål og evt. ramsløgblade.

Hak løg og hvidløg.

Rist solsikkekernerne gyldne på en pande, indtil de dufter. Fjern dem fra panden. Hak dem groft.

Svits løgene i olien, til løgene er gyldne. Tilsæt evt. ramsløg.

Riv jordskokkerne groft og smulder tofuen.

Snit det inderste bløde af 1-2 stilke citrongræs fint og hak den ønskede mængde chili.

Bland grønkål, løg, solsikkekerner, jordskokker, tofu, citrongræs og chili.

Rør farsen godt sammen med olie, plantefløde, tamari og citronsaft.

Kom først halvdelen af havregrynene i farsen og vurdér konsistensen. Tilsæt evt. resten af havregrynene. Farsen skal være temmelig fast.

Smag godt til med salt og peber. Evt. også mere citronsaft og/eller tamari.

Lad farsen hvile en halv times tid og pres den sammen i en postejform.

Bag postejen i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter. Sluk for ovnen og lad postejen stå i ovnen endnu en 10 minutters tid.

Postejen kan nydes varm eller kold.

.

en rund mad med grønkålspostej

Kold postej eller paté er altid lækket som pålæg. Jeg har bagt noget af farsen i to små kokotter. Derfor blev det til to runde “bøffer” – og derfor blev rugbrødet også rundt – bare som en afveksling!

Jeg har pyntet postejmaden med gammeldags agurkesalat, rosenpeber og frisk timian.

.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Dorte Hedegaard
  2. Lis Jacobsen
  3. Dorte Silleborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.