forslag til påskefrokosten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
.
23. marts 2016
et gevaldigt sundt påskeæg
Hvis du kigger dig omkring for at finde et specielt påskeæg til madnørden, er denne bog, Fornemmelse for smag, af Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk en fantastisk idé. Bogen er en sjælden perle af viden og indsigt. Hvis du kender Mouritzens tidligere bøger om tang og sushi, ved du, hvad jeg taler om. Det er simpelt hen suverænt. Når man har læst Mouritzens bøger, er det svært at komme på et spørgsmål, som ikke er besvaret. Den mand besidder simpelt hen en imponerende indsigt i de emner, han behandler.
Bortset fra sult, der tvinger os til at putte noget i munden, er det smagen, der giver oplevelse, nydelse og glæde ved at spise. De fleste kender de fem grundsmage: sødt, surt, salt, bittert og umami. Hvis grundsmagene swinger godt sammen i en ret, får man en stor smagsoplevelse. Her stiller de fleste sig tilfreds. Men hvad med alt det andet, der sker, når vi ælter, steger eller koger, selve kemien i maden? Er man blot en smule nørdet, åbner Mouritzen og Styrbæk for et overflødighedshorn af indsigt i alle de ting, der har betydning for vores oplevelse og smag. Fx omtaler de madens mundfølelse som lige så vigtig som madens smag, dvs tekstur, hårdhed, blødhed, tørhed etc.
Fornemmelse for smag er for den, der virkelig interesserer sig for mad og for smag. Det er en lærd bog, der giver en kolossal indsigt i råvarernes og madens kemi. Alt brydes ned til mindste molekyle, og hvorfor dit og hvorfor dat forklares forståeligt og underholdende.
Bogen indeholder også en del opskrifter, der dog for det meste vil være mindre interessante for læserne af denne blog, da de handler om kød og fisk, men der ER også gode ideer til grøn mad med smag. Og så er der fine tip som at tilsætte lidt syre, når man koger bønner for at undgå, at de koger ud. Man kan fx koge bønner sammen med en meget moden tomat. Herved får bønnerne en sprød overflade og et blødt indre. Og kogetiden for kikærter kan man forkorte ved at gøre kogevandet mere basisk, fx med et drys bagepulver. Så koger kikærterne hurtigere ud og er nemmere at purere til hummus.
Den store kloge bog er på 326 sider, indbundet og koster kr. 349,95. Bogen er udgivet af Nyt Nordisk Forlag og kan købes bl.a. hos Arnold Busck.
små retter til påskebordet
22. marts 2016
små tærter til påskefrokosten
Det er lidt med påsken som med julen: vi glæder os til at ses med venner og familie i de mange fridage og nyde noget lækkert mad sammen. Derfor er der altid brug for nye ideer, og her er små tærter en rigtig god idé.
Disse små tærter med svampe og porrer bagt på en bund af jordnøddesmør vil falde i de flestes smag.
Du kan også vælge en lidt nemmere løsning: små brød med svampe grillet med lidt ost. Du kan vælge almindelig tør ost eller vegansk ost.
grillede portobellobrød
20. marts 2016
Påsken handler om opstandelse og nyt liv. Ægget er symbolet på forår og det nye spirende liv. Derfor spiser vi masser af æg i påsken, nogle af os måske mest dem af chokolade. Jeg har dog udviklet en lille forret eller frokostret med ægget i centrum – bogstavelig talt!
Påskefrokosten står for døren, og jeg har lavet en ny lille påskeret med pocherede æg i reder af karamelliserede løg.
Og der flere ideer til påskens frokostbord her.
.
påskereder af karamelliserede løg med pocherede æg
1/2 kg gule løg
4 spsk olivenolie
4-5 spsk blåbær- eller ahornsirup
et lille stykke squash
4 æg
rugbrød
purløg eller anden krydderurt
Skær løgene i ringe og svits dem gyldne i olien. Tilsæt siruppen og et drys salt og peber. Læg låg på gryden og lad løgene simre 10-15 minutter. De skal være helt bløde.
Smag til med sirup, salt og peber.
Du kan tilberede løgene i god tid, før du skal servere dem, evt. dagen før. Varm dem i så fald op i ovnen.
Skær squashen i tynde skiver og derefter i tynde strimler. Du skal bruge ca. 1 dl strimler. Bland dem i løgene.
Stik fire stykker rugbrød ud med et glas med en diameter på 7-8 cm.
Sæt rugbrødet på fire tallerkener.
Lav fire cirkler, ”reder”, uden om rugbrødsstykkerne.
Pochér de fire æg: slå æggene ud i en kop et ad gangen. Kom 1 liter vand i en gryde sammen med 1 spsk eddike og 1 spsk salt. Bring det i kog og skru ned, så vandet ikke bobler. Lav en spiralbevægelse i vandet med en ske og hæld forsigtigt ægget fra koppen ned i vandet. Lad det simre 4-5 minutter. Pocher de resterende æg på samme måde.
En mere ”idiotsikker” måde at pochere æg på er at lægge et stykke husholdningsfilm i en lille skål og slå ægget ud her. Luk filmen sammen og sæt ægget i kogende vand, også ca. 4 minutter.
Jeg er dog lidt tøvende overfor denne metode, da jeg forestiller mig, at der kan frigives skadelige stoffer fra husholdningsfilmen i det kogende vand.
Læg æggene midt i rederne ved serveringen. Åbn dem lidt og drys med klippet purløg.
uhmmmmmm Lyder lækkert og ser ligedan ud.
Knus Wanda
Tak søde Wanda.
Jeg håber, du får en dejlig påske, måske med en rede af karamelliserede løg?
Knus fra Kirsten
Tak og i lige måde Kirsten 🙂
Måske de karamelliserede løg bliver en succes for de bagte selleri var ikke fra Fredes side. ha ha
Nå… resterne af sellerien kan bruges til brændende kærlighed i aften 🙂
Tror vi tager de karamelliserede løg ovenpå sammen med nogle bønner og squash fra fryseren.
Hvor rejser du til her i påsken Kirsten ?
Vi bliver hjemme og hygger samt slapper af.
Knus Wanda
Wanda, du husker nok, hvad jeg har sagt om ham Frede!
Nå, jeg håber, du kan lokke sellerien i ham, hvis du skjuler den i brændende kærlighed. Det lyder i al fald godt med karamelliserede løg på toppen.
Jeg bliver hjemme i påsken, men smutter snart en tur over på Silkevejen, nærmere bestemt Uzbekistan.
Kærligst Kirsten
Maden blev skøn, dog glemte jeg saltet i mosen og det minskede oplevelsen.
Resten var super godt.
Der blev en god rest, som jeg har kommet i et ildfast fad. I aften skal det så blot i ovnen og de sidste 15 min. med revet ost på . Det skal nok blive godt.
Kirsten det er lige det med hukommelsen, nul jeg husker ikke det omkring Frede, medmindre det er, at han så selv kan lave sin mad hi hi
Tak for god inspiration med dine opskrifter, som så sædvanlig aldrig bliver som dit 🙂
Pyt det smager jo bare himmelsk.
Kan for øvrigt anbefale dig en skøn chokolade fra ” http://www.Chokoladeparadis.dk ” der ligger i Rosengården 14 Jeg skal derind i dag og købe lækkert. Især er jeg glad for hendes pyramider , der er lavet af 65 % mørk chokolade. Den er lige tilpas. Men hun har virkelig meget hjemmelavet lækkert chokolade. Giv det en chance når du engang kommer til staden 🙂 Knus Wanda
Det lyder som en lækker ting, du fik lavet. Men nej, jeg var slet ikke så nådig, at jeg mente Frede skulle lave sin mad selv. Jeg mente, du skulle bytte ham ud! Så kan han lære det!
Tak for anbefalingen af chokoladen. Der vil jeg kigge forbi ved lejlighed. Den søde tand skal jo også vide, det er påske!
Gode påskedage til dig og – trods alt – manden!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Du er ski herlig. Nu kan jeg godt huske du anbefalede mig det, men nææææ nej jeg smider ham ikke ud på grund af maden. Han syntes jo ellers ret godt om mine mad produktioner, også dem jeg selv er utilfredse med ha ha
Ja prøv den chokolade uhmmmmmm
Rigtig god påske kære Kirsten
Knus Wanda
Tak, kære Wanda.
Som altid noget smukt og lækkert fra dig. Har faktisk ikke prøvet at pochere æg. Nu må den hurdle forceres. Rigtig god Påske til dig.
Tusind tak for din søde hilsen, Debirah.
Jeg ønsker held og lykke med de pocherede æg – og rigtig glædelig påske.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy