plantebøffer – fremtidens mad
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter
25. februar 2015
rødbedebøffer – mad for fremtiden
Det er ikke længere et spørgsmål, om vi skal spise plantemad i fremtiden. Det er kun et spørgsmål om, hvornår vi alle begynder at indse den uomgængelige nødvendighed.
Det var glædeligt at læse Mogens Lykketoft i et interview fornylig sige, at vi ikke kommer uden om at nedsætte vores enorme kødforbrug i fremtiden. Det er helt nye ord fra den kant. Ellers er politikerne totalt berøringsangste. De vil godt tale om at begrænse bilkørslen, men de røde bøffer – der er en langt større klima-synder end trafikken – tør man ikke tage fra folk.
Heldigvis er plantebøffer et tilvalg og ikke et fravalg. Det kan man forvisse sig om ved at prøve nogle af de mange opskrifter på frikadeller og “bøffer”, der ligger her på bloggen. I dag vil jeg foreslå rødbedebøffer med ristede svampe.
Se opskriften her.
24. februar 2015
blomkål på panden
Jeg har en stor svaghed for kål. Jeg tror det er, som når andre bliver lækkersultne. Når jeg ser et blomkålshoved eller et spidskål, kan jeg allerede smage, hvilke vidunderlige retter jeg kan lave, og mundvandet løber!
Her er to af mine absolutte yndlinge, blomkålen og spidskålen, kommet på panden sammen med edamamebønner og andre gode ting. Med en sesamsovs til bliver det til en dejlig hverdagsret.
Se opskriften her.
23. februar 2015
fettuccine i godt selskab
I Italien spiser man spaghetti som en af flere forretter. I Danmark er pastaretten ofte hovedretten, men portionen her er beregnet som en slags forret. Hvis du fordobler portionen, skulle den dog kunne udgøre en hovedret, gerne med en salat til, se nedenfor.
Du kan også bruge opskriften som den er og så servere en suppe først. Det kunne passende være en italiensk minestrone.
fettuccine m svampe og ristede mandler
20 g tørrede svampe (shiitake, rørhatte, kantateller), kan udelades
50 g smuttede mandler
olivenolie
100 g svampe, champignon, kejserhatte, kantareller eller andre svampe
4 forårsløg
4 fed hvidløg
150 g broccoli
200 g fettuccine eller anden pasta
evt. sojafløde eller anden fløde
1 limefrugt eller citron
hård ost, evt. vegansk
Hvis du bruger tørrede svampe, så sæt dem blød en times tid.
Del mandlerne og rist dem gyldne i 1 spsk olivenolie. Sæt dem til side.
Skær svampene i mindre stykker. Snit forårsløg og hvidløg.
Svits løgene i 2 spsk olivenolie, til de er klare. Tilsæt svampene og svits dem med 2-3 minutter. Bland broccolien i.
Kog imens pastaen ca. 8 minutter, afhængig af hvilken type, du bruger.
Tilsæt evt. lidt kogevand til svampene – eller kom ca. 1 dl fløde i stuvningen. Smag til med salt, peber og citrussaft.
Afdryp pastaen og vend den i svampeblandingen. Drys med de ristede mandler og servér evt. ost til.
giv fx en spidskålssalat til pastaretten
Se opskriften her.