små canapeer af vandmelon og livgivende myntevand
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
førstehjælp i varmen – masser af væske
Mon ikke vi hurtigt kan blive enige om, at vi danskere er et folk fuldt af brokkeri, når det handler om vejret? Og ofte har vi god grund til det. Vores somre er tit plaget af regn og kølighed. Men ikke i år!!! Så nu burde alle være glade for den ueeeeendelige sommer, men nu klager vi så alligevel … for nu er det FOR varmt. Ak ja. JEG synes også, det er varmt.
Men måske er det naturen, der reagerer på vores ignorering af den igennem årtier. Vi har skaltet og valtet med klodens fantastiske natur og ressourcer. Vores grådighed har ingen grænser kendt.
Måske er det klimaændringerne, der nu begynder at vise tænder? Det er der forskellige holdninger til, men jeg mener, at det er på høje tid, vi får hovedet ud af busken. Vi må hver på vores lille plet i universet gøre dét, der er godt og opbyggeligt for naturen. Og vi kan gøre det hver på vores måde. Vi kan spare på vandet, vi kan spare på flyrejserne, vi kan cykle når det er muligt, spise efter årstiderne, vælge lokale råvarer – eller vi kan ændre vores madvaner eller, eller … der er utallige tiltag, der kan hjælpe vores skrantende klode.
Men nu er heden her altså, og derfor har jeg lavet et par “kølere”, som kan nydes på terrassen, under det store kastanjetræ, under parasollen eller hvor du ellers søger kølighed i disse dage – måske med en god bog indenfor rækkevidde.
Ovenfor er det koldt vand med skiver af limefrugt og masser af mynte.
.
små kølige hapsere med masser af smag
Vandmelonerne fylder godt på grønthandlernes hylder i øjeblikket, og de består stort set af vand. Så man tager … en vandmelon, en agurk og nogle oliven. Hvis du ikke er til vandmelon, eller ikke lige kan finde én eller har kræfter til at slæbe den tunge fætter hjem i varmen, så brug en anden melon. Den skal bare helst ikke være for sød.
..
en lille mundret bid
Jeg håber, du fornemmer en svalende aura fra de små melonskiver direkte fra køleskabet.
.
vegansk feta er en nyhed
Blandt veganere har en plantebaseret fetaost været et stort ønske i lang tid. Nu har Violife så lanceret en vegansk ost af fetatypen (den kaldes “greek white”). Den passer fint i denne lille canapé. Du kan naturligvis vælge andre former for ost – eller helt udelade den.
.
sådan gør du
Du skal til 4 personer bruge 2-3 skiver vandmelon, 1/2 agurk, sorte og/eller grønne oliven, evt. fetaost, et stænk god jomfruolivenolie, friskkværnet peber og masser af mynteblade.
Jeg har marineret agurkeskiverne i en sød eddikedressing. Det er ikke nødvendigt, men det giver en ekstra smagsoplevelse.
Høvl tynde skiver på langs af agurken. Brug et mandolinjern. Du kan anvende skiverne som de er. Eller du kan som sagt marinere dem i en mild eddike smagt til med ahornsirup eller rørsukker samt salt og peber. Lad skiverne ligge i marinaden et par timer eller længere.
Stik runde stykker ud af vandmelon-skiverne med en lille metalform eller et glas. Mine måler 5 cm i diam.
Skær det antal små klodser af osten, der passer til antallet af melonstykker. Vikl en halv agurkeskive omkring hvert stykke ost. Læg agurkerne på vandmelonerne, stik en cocktailpind gennem en oliven og ned gennem agurk og melon.
Sæt canapeerne koldt indtil serveringen. Dryp med lidt olivenolie, drys med mynteblade og lidt friskkværnet peber.
.
indtaget af rosévin er steget i takt med temperaturen
Salget af rosévin er eksploderet i år. Du kan da også med fornøjelse nyde de små hapsere med et glas kølig rosé. Eller du kan vælge myntevandet nedenfor.
.
opgraderet mynte/limevand
Du kan opgradere mynte-limevandet med skiver af den stærkt antiinflammatoriske ingefær – eller evt. skiver af agurk.
Hvis du vælger ingefær, så skær tynde skiver af en knold og hæld en kande kogende vand over. Afkøl vand og ingefær og kom skiver af limefrugt eller citron samt mynte i.
.
Kære Kirsten!
Ja, væske skal der til i varmen, og både lime-myntevandet og vandmelonhapserne ser skønne og fristende ud. Dog vil jeg helt klart undlade den veganske feta, for produkterne fra Violife består stort set kun af kokosolie tilsat smags- og farvestoffer – bestemt ikke noget, jeg vil byde min krop. Men når det er sagt, så kan de små hapsere af vandmelon, agurk og oliven kun blive et hit.
Kærlige sommerhilsener
fra
Merete
Kære Merete,
Jeg er helt enig med dig angående de veganske produkter. Jeg undgår dem helst, og når jeg nævner den nye “feta”ost, er det udelukkende fordi jeg ved, at mange veganere gerne vil bruge den. Vegetarer kan jo vælge den almindelige feta, eller man kan, som jeg skriver, helt udelade osten.
Jeg håber du bliver glad for de små canapeer.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Hvor har du ret, tror også at kloden giver svar på vores behandling af den.
Jeg har aldrig brudt mig om solen til at ligge under eller som nu 🙂
ÆÆÆÆlsker det overskyede vejr og regn. Det er så dejlig svalende og rensende. 🙂
Gode ideer du er kommet med denne gang også til at drikke. Bruger selv agurker i denne tid.
Hyg dig i varmen, jeg sitter inden dørs i mit kølige rum 🙂
Knus fra Wanda
Hi Wanda,
Ja, det er om at finde skygge og kølighed i disse dage! Jeg håber vandmelonen og myntevandet vil holde dig “kørende”.
Knus fra Kirsten
Gode, anvendelige opskrifter
Jeg plejer at bruge citron, mynte og skiver af ingefær – men hvor skolder du dem først
Kære Elisabeth,
Tusind tak. Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter.
Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål om at skolde?
Kh Kirsten
Du skriver, at man skal hælde kogende vand på ingefæren?
Nååå, jeg har nok ikke udtrykt mig klart nok. Jeg hælder kogende vand over tynde skiver ingefær for at få de gode stoffer trukket ud. Om vinteren drikker jeg ingefærvandet varmt som te, om sommeren koldt. Jeg lader skiverne blive liggende i vandet.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy