mandelfarserede squash bagt i blomkålssovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
førstehjælp til de squash-ramte!
Jeg fremturer lidt med squash-retter, da jeg ved, at mange høster store mængder i øjeblikket. Som du sikkert har bemærket, kan squash anvendes på utallige måder. Her har jeg fyldt dem med en mandelfars og bagt dem i en blomkålssovs.
.
en elsket frugt
Vi er ikke alene om at holde af squash i Danmark. Disse gule og grønne frugter – og de tofarvede – har jeg fotograferet på markedet i Riga i Letland.
Og så har kært barn mange navne: franskmændene kalder squash for courget, og italienerne og amerikanerne siger zucchini.
Plantefarsen med linser og mandler kan også bages som en paté. Så vil den være fin både som middagsret og som pålæg.
Som noget helt nyt har jeg lavet en sovs af blomkål. Det er et godt alternativ til en fed opbagt sovs. Hvis du vælger at bage plantefarsen som paté, kan blomkålssovsen serveres som tilbehør sammen med bagte grøntsager eller et par salater.
.
mandelfarserede squash med blomkålssovs
(4 personer)
100 g brune eller sorte linser
3 spsk planteyoghurt
4 mellemstore squash
50 g løg
4 fed hvidløg
1 spsk spidskommenfrø
1/2 spsk korianderfrø
hakket chili efter smag
2 spsk jomfruolivenolie
50 g mandler
4 spsk havregryn
2 spsk tamari
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
frisk mynte
blomkålssovs:
250 g blomkål
2 dl planteyoghurt eller havre creme fraiche
2 fed hvidløg
1 dl grøntsagsbouillon
1 dl hakket mynte
2 tsk sumak (kan erstattes af citronsaft)
salt, peber, rørsukker
.
Kog linserne i rigeligt vand, ca. 20 minutter. Afdryp dem og purér dem sammen med 3 spsk yoghurt.
Skær squashene igennem på langs og tag 3/4 af indmaden ud. Hak den.
Hak løg og hvidløg.
Rist de to slags frø gyldne på en tør pande, til de dufter.
Tilsæt olie, løg, hvidløg, chili og indmaden fra squashene. Svits blandingen til løgene er let gyldne.
Rør blandingen i de purerede linser.
Tag 10-12 mandler fra og hak resten mellemfint. Rør dem i farsen sammen med havregryn, tamari og citronsaft. Smag godt til med salt og peber.
Drys de udhulede squash med lidt salt og peber og fordel fyldet i skallerne. Pres det godt sammen. Hvis der er fyld til overs så bag det i en lille ovnfast skål for sig. Det egner sig glimrende som pålæg.
Findel blomkålen til sovsen og purér den i blenderen. Tilsæt yoghurt, presset hvidløg og et drys salt og peber.
Purér blandingen til den er ensartet. Rør mynten i og smag til med sumak eller citronsaft samt salt og peber.
Hæld sovsen i et ovnfast fad og sæt de fyldte squash i sovsen. Pres mandelflagerne og nogle mynteblade lidt ned i farsen og dryp med lidt olivenolie.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag squashene 20-25 minutter.
Spis fx en grøn salat med hvidløgsdressing til de fyldte squash – og måske en spidskålssalat med brombær, som også er i sæson lige nu.
.
sommerlig spidskålssalat
Du finder opskrift på spidskålssalaten med rødbeder, brombær og blåbær her.
.
Kære Kirsten, hvor skønt, jeg ser en vifte af muligheder ud fra råvarerne i denne dejlige opskrift, tusind tak😋
Kærlig hilsen Jette
PS, jeg er vild med tanken om også at kunne anvende blomkålssovsen til meget andet, skønt👍
Kære Jette,
Det lyder godt, at du lader dig inspirere. Jeg tror, du bliver glad for blomkålssovsen som tilbehør til mange andre ting, fx frikadeller og pateer.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, så har vi prøvet retten, og ja den smagte virkelig, virkelig godt. Hurra, vi har også mad til i aften.
Mon ikke jeg bare kan lune den lidt?, Det vil jeg prøve. Meget lækkert med blomkålssovsen, kærlig hilsen Jette.😋
Kære Jette,
Det glæder mig meget at høre. Og dejligt med lidt restemad.
Du kan sagtens opvarme retten i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter. Måske skal du tilsætte lidt væde til sovsen inden, da den kan tørre lidt ind efter endnu en gang i ovnen.
Kh Kirsten
Uhmmm den glæder jeg mig til at lave. Knus Wanda
Det kommer du ikke til at fortryde!
Knus og sommersol fra Kirsten
Lyder fantastisk!!!!!!!!!!!
Hvor glædeligt. Jeg håber, det lyder lige så fantastisk, når du har prøvet retten!
God fornøjelse – og
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy