bøffer eller frikadeller af squash
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
fyld op i fryseren
Squashene boomer derude i haverne. Selv om dræbersneglene er flinke til at hjælpe med til at fortære squashene, er der som regel en betragtelig høst tilbage alligevel.
Squash kan heldigvis anvendes på utallige måder. I dag foreslår jeg at lave en stor portion plantefars af squashene og stege bøffer eller frikadeller, som kan fryses ned.
.
Plantefarsen kan nemlig steges som bøffer eller frikadeller. Kolde er bøfferne fine i en burger, og frikadellerne er velegnede som pålæg på et stykke rugbrød.
Serveres bøfferne eller frikadellerne varme som middagsret, smager de dejligt med fx en spansk tomatsovs eller en sataysovs og nye kartofler.
.
variér smagen med krydderurter
Du kan bruge alle slags krydderurter i plantefarsen. Jeg har valgt timian og salvie, men løvstikke eller mynte vil også være fint. Er du til noget mere eksotisk, kan du tilsætte spidskommen, chili og /eller karry.
Hvis du vil optimere bøfferne/frikadellerne med protein, kan du tilsætte et par dl kogt quinoa.
.
frikadeller eller bøffer af squash
1/2 kg squash
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
4 spsk fintsnittet frisk salvie eller anden krydderurt
2 spsk frisk timian
1-2 spsk citronsaft
1 spsk loppefrøskaller (Husk)
ca. 1/2 dl havre-, kokos-, soja- eller anden plantefløde
100-150 g havregryn, evt. glutenfri
3-4 spsk kikærte- eller sojamel
.
Riv squashene groft og kom dem i en sigte. Drys ca. 1/2 spsk salt på, gnid det ind i squashene og lad dem trække ca. 1/2 time.
Skyl squashene og pres så meget væde som muligt ud af dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til de er let gyldne.
Tilsæt squash, krydderurter og lidt citronsaft. Svits et par minutter mere.
Pisk fløden ud i loppefrøskallerne. Pisk et minuts tid. Rør fløden i farsen sammen med havregryn og mel. Smag godt til med citronsaft og peber, evt. også salt, men farsen vil formentlig være salt nok fra saltningen af den revne squash.
Lad farsen hvile en halv times tid og vurdér derefter konsistensen. Hvis farsen er for lind, så tilsæt flere havregryn og evt. mel. Hvis den er for fast, så rør mere fløde i. Farsen må ikke være for lind, så er den svær at håndtere.
Form med melede hænder 8-9 bøffer eller 12-13 frikadeller.
Du kan bage bøfferne/frikadellerne i ovnen eller på en pande. Hvis de skal bages, så sæt dem på bagepapir på en bageplade. Pensl overfladen med lidt olivenolie.
Bag bøfferne/frikadellerne i en 200 grader varm ovn 10 minutter. Vend dem og bag dem endnu 10-15 minutter, til de er gyldne på overfladen.
Hvis du steger bøfferne/frikadellerne på en pande, så varm rigeligt olie godt op og sæt bøffer eller frikadeller på panden. Steg dem gyldne på begge sider.
Hvis bøfferne/frikadellerne serveres varme som aftensmad, kan de forsynes med bløde løg og/eller ristede kantareller, som er begyndt at forgylde skovbunden netop nu.
.
bøf i burger
burger”topping”
Hvis du vil servere bøffen i en burger, kan du bage burgerboller af den æltefri dej, som jeg bruger til ciabattaboller. Se opskriften her.
Som “topping” kan du bruge utallige ting som grillet og flået peberfrugt, mild chili, ristede svampe, avocado, guacamole, tomat- og agurkeskiver, salatblade etc. Jeg har her valgt ristede løg og kantareller.
Du kan smøre de to stykker burgerbolle med jordnøddesmør, mandelsmør, hummus, pesto, mayo etc.
.
romescosovs
En spansk romescosovs med mandler og nødder er fin til bøfferne/frikadellerne, se opskriften her.
Du kan også vælge en gomasovs af ristede sesamfrø. En skøn sovs med masser af smag.
.
gomasovs
Se opskrift på gomasovsen her.
.
Mums. Ser skønt ud.
Hvor meget fløde skal man bruge? Og kan man erstatte fløden med noget andet for at gøre dem veganske?
Knus
Luise
Kære Luise,
Mange tak. Det glæder mig rigtig meget.
Du skal bruge den mængde fløde, der er angivet i opskriften – og fløden ER plantebaseret. Du kan bruge havre-, soja, mandel- eller anden plantefløde.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Så det heldigvis igen tid til dine dejlige deller. Fylder altid godt op i fryseren med dem. Det er rigtig dejligt at kunne trække et par deller op i løbet af vinteren.
Det er rigtig godt at spise dem lige nu med en omgang ratatouille og nye kartofler. En sommerbasker fuld af smag og kraft fra haven og drivhuset!
Ja, det er dejligt med en fryser fuld af frikadeller! Så er der også gemt lidt solskin til mørkere tider.
Og det lyder rigtig lækkert med ratatouille og nye kartofler til. I øjeblikket er det ren fornøjelse med alle de dejlige grøntsager.
Kh Kirsten
Uhmmmmm 🙂
Tak, Wanda. Jeg elsker den lyd!
Knus fra Kirsten
Hejsa. De ser så lækre ud 🙂 Har du et alternativ til at lade dem trække med salt for at få væden ud?
Kære Marianne,
Det glæder mig. Desværre har jeg ikke et alternativ til salt. Men lad den revne squash stå i sigten lidt længere og forsøg at presse så megen væde ud som muligt.
Kh Kirsten
Skal de steges inden de fryses?
Kære Gitte,
Ja, det skal de. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy