helstegt blomkål m grillede ”røgede” svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
brug hovedet!
Blomkål er et hoved med mange personligheder. Den mest kedsommelige møder man, hvis kålen koges. Kogt kål burde faktisk være forbudt. Jeg er parat til at sende madpolitiet efter alle, der koger kål. Kogning fjerner både smags- og næringsstoffer – og så lugter det grimt. Når kål ikke er skattet højt nok, skyldes det formentlig, at den dyrebare grøntsag behandles forkert.
Hvis rå blomkål skæres i papirtynde skiver, har den straks en helt anden og meget mere interessant smag, ikke mindst hvis skiverne nydes med aioli.
Rives blomkålen til “sne”, åbenbarer den endnu en anderledes smag. Jeg har lige eksperimenteret med den fintrevne blomkål som en grøntsags cous-cous. Opskriften kommer snart på bloggen.
Men også grillet, bagt eller ristet blomkål er lækkert. Her har jeg bagt et helt blomkålshoved. Bagningen bevarer både smag og næringsstoffer. Som alle typer kål indeholder blomkål A-, B-, C-, E- og K-vitaminer. Af mineraler er der især kalk, magnesium, jern og fosfor i blomkål.
kål er gudernes gave …
Alle former for kål er ren medicin og forkælelse af kroppen. De fleste kåltyper indeholder sennepsolier. Det har vist sig, at en kost med et naturligt indhold af sennepsolier aktiverer visse enzymer i leveren, som menes at beskytte os mod mange forskellige giftstoffer. Forskning viser, at man kan forebygge vigtige livsstilssygdomme ved at spise planter med sennepsolier, ikke mindst kål.
Andre interessante stoffer i kål er især indoler og isothiocyanater, der dannes ud fra gruppen af forbindelser kaldet glucosinolater. Disse ser ud til at være kræfthæmmende.
To andre stoffer i kål, glutathione og quercetin, er stærke antioxidanter, der også er virksomme mod kræftceller. Især fremhæves broccoli for sin kræfthæmmende virkning, men alle typer kål er en gave til hver enkelt celle i kroppen.
helstegt blomkål m grillede ”røgede” svampe
1 stor blomkål eller 2 små, ca. 1 kg
olivenolie
25 g sesamfrø
1 spsk sesamolie eller anden olie
1 spsk kanel
evt. 1 bdt persille
svampe:
150 g kejserhatte eller friske shiitakesvampe
marinade:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk tamari
2 spsk citronsaft
2 tsk røget paprika
1 tsk røgsalt eller alm. salt
1-2 spsk blåbær- eller ahornsirup
Behold de pæneste grønne blade på blomkålen.
Pensl blomkålen med olie og pak den ind i bagepapir.
Sæt kålen på en bageplade og bag den i en 200 grader varm ovn 30-40 minutter afhængig af størrelsen. Stik i kålen med en kniv for at mærke, om den er mør. Kålen må gerne stadig være lidt fast.
Pak kålen ud af papiret og stil den under grillen, til den er gylden.
Rist sesamfrøene gyldne i olien og tilsæt et drys salt.
Tilbered svampene, mens kålen er i ovnen. Du kan med fordel lade svampene marinere nogle timer eller natten over.
Rør olie, tamari, citronsaft, paprika og salt sammen og smag til med frugtsirup og evt. lidt mere af de andre ingredienser. Tilsæt også et drys peber (eller knust chili).
Skær svampene i skiver og læg dem på en bageplade. Pensl med marinaden. Hvis du lader dem stå nogle timer, så vend dem inden du sætter dem under grillen og pensl med resten af marinaden.
Sæt pladen med svampene tæt på grillen og grill dem, til de er gyldne. Vend dem en enkelt gang.
Sæt også kålen under grillen, hvis du synes den skal være lidt mere gylden i toppen.
Servér den bagte kål drysset med ristede sesamfrø og kanel, evt. også hakket persille.
Hvis du vil have en sovs til, foreslår jeg den spanske romescosovs.
forslag til tilbehør:
ris- og linseret
bønne- og linsesalat
Uhmmmm den skal da lige prøves en af dagene.
Ser utrolig lækker ud det blomkål 🙂
Knus Wanda og takker for opskriften
Lad mig høre, hvad du synes, Wanda.
Stort knus og god weekend til dig fra Kirsten
Du har den mest fantastiske og inspirerende hjemmeside, TAK for den.
Hanne
Kære Hanne,
Det er sandelig lidt af et ridderslag at få her lørdag formiddag! Tusind TAK. Hvor er jeg glad!
Kærlige hilsener til dig.
Tilslutter mig roserne 😄
Tusind tak, Connie. Nu er dagen endnu bedre!
Kærlige hilsener fra Kirsten
EN SKØN RET, STOR SMAGSFYLDE OG EN DEJLIG REN SMAG.
ikke SIDSTE GANG DEN RET ANVENDES.
RESTER DERAF ANVENDTES SAMMEN MED EN GRØN SALAT MED LIDT HAKKEDE MANDLER OG HJEMMELAVET OLIE +ÆBLEBALSAMICOMARINADE MED LIDT REVET CITRONSKAL ( ØKOLOGISK NATURLIGVIS)
Kære Lene,
Hvor er du hurtig! Det er dejligt, at du kunne lide retten. Og tusind tak for ideen med udnyttelse af resten af blomkålen. Mandler og citron passer som fod i hose til blomkål. Dejligt at dele ideer. TAK!
Kh
Kirsten
Jeg har været til byen og købe svampe og blomkål (elsker blomkål) og planlægger at prøve i morgen. Rigtig god Kristi Himmelfartsdag til dig og jeg kan kun tilslutte mig – superlækre opskrifter og indbydende fotos. En stor inspiration.
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy