bladsellerisuppe med sennep og tamariristede valnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
suppe med sjove smagsnuancer
gule ærter som grund
For kort tid siden bad Vibeke, en af bloggens læsere, om opskrifter med flækærter (gule ærter). Det er en rigtig god idé, som jeg ikke vil sidde overhørig, for de tørrede ærter er meget proteinrige og kan ofte bruges i stedet for linser. Og så kan de danne basis som i denne suppe. I min nye suppebog, “Supper & Co.”, som udkommer den 14. februar, er der desuden opskrift på gode gammeldags gule ærter.
Hvis du også gerne vil have flere flækærter i din madplan, så er der yderligere tre opskrifter her: linsefrikadeller, persiske auberginer og græskarsuppe.
et kæmpe bundt plantefibre
Som jeg skrev om for nylig er bladselleri tyktarmens bedste ven. Men ikke nok med det, bladselleri virker også rensende og styrkende for kroppen.
Bladselleri spises oftest rå i salater eller som “gnave-stave” sammen med gulerødder og agurk. Rå eller tilberedt: bladselleri er en skøn og afgiftende grøntsag, som din krop vil vide at værdsætte. Det er ren detox!
En rund håndfuld valnødder leverer vigtige Omega 3 fedtsyrer.
.
selleri elsker sennep
Selv om de to slags selleri, bladselleri og knoldselleri, ikke umiddelbart minder så meget om hinanden, har de tilfælles, at de har det godt sammen med sennep. Tænk bare på en af mine yndlinge: den franske sellerisalat, som serveres på en enhver fransk bistro med respekt for sig selv.
Og faktisk kan du erstatte bladselleri med knoldselleri i denne suppe.
.
bladsellerisuppe med sennep og tamari-ristede valnødder
100 g løg
4 fed hvidløg
100 g renset porre
1 spsk sorte sennepsfrø (kan erstattes af spidskommen)
2 spsk kokos- eller olivenolie
100 g gule ærter (flækærter) eller gule linser
3/4 l grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
et nip chili
3-4 stilke bladselleri
150 g kartofler
1-2 dl plantefløde: havre, mandel eller soja
1-2 spsk dijonsennep
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
4 spsk hakkede valnødder
1 spsk tamari
Hak løg og hvidløg. Snit porren.
Rist sennepsfrøene i en tør gryde, til de ”springer”. Tilsæt olien og varm den op. Kom løg og porrer i gryden og svits dem, til løgene er let gyldne.
Skyl ærterne og tilsæt dem sammen med bouillon, laurbærblade og chili efter smag. Læg låg på gryden og lad suppen simre 10 minutter.
Snit bladsellerien og bladene. Tag de pæneste blade fra til pynt. Skær kartoflerne i små terninger.
Kom bladselleri og kartofler i suppen og kog den 10 minutter mere.
Afkøl suppen lidt og blend den. Tilsæt fløde efter smag og evt. mere bouillon, hvis suppen er for tyk.
Smag godt til med sennep, ca. 1 spsk fintreven citronskal, citronsaft, salt og peber.
Kom valnødderne på en pande sammen med tamari og rist dem let.
Servér suppen pyntet med friske blade af bladselleri og ristede valnødder. Drys evt. også med lidt sennepsfrø.
.
folkekøkken i Rudersdal
Du kan nå det endnu! Det grønne folkekøkken i Rudersdal fortsætter:
Det grønne Folkekøkken i Rudersdal, som jeg startede i Holte i efteråret sammen med Henrik Hjortdal, blev en stor succes med tre udsolgte vegetariske/veganske middage og lange ventelister.
Vi fortsætter succesen og flytter fra Holte til Mantziusgården i Birkerød. Første middag i år er mandag den 30. januar.
Hvis du vil møde nye mennesker og nyde lækker vegetarisk mad, kan du tilmelde dig ved at sende middagens pris, kr. 40,-, pr. mobil pay til telefon: 20 78 26 89.
.
Kære Kirsten –
Tak for opskriften, det er en superlækker suppe! Jeg synes det er dejligt at du bruger gule ærter – de er ind imellem lidt glemte, selvom de er meget nemme at anvende. Glæder mig til opskriften på gule ærter!
🙂 Vibeke
Kære Vibeke,
Det er dejligt, at du synes om suppen. Faktisk er den lidt usædvanlig, men da det både kniber med opskrifter med gule ærter og med bladselleri, synes jeg det er en god kombination.
Kh Kirsten
PS: med hensyn til de gule ærter i min nye bog (udkommer den 14. februar), synes jeg faktisk. at de smager nøjagtig som min barndoms gule ærter – nu blot uden animalsk islæt.
Hej Kirsten
Lyder rigtig godt! Men er det virkelig nok at koge flækærterne i ti minutter? Og så bare ti minutter derefter? Sidst jeg kogte flækærter skulle de koge i over en time for at blive bløde og lækre.
Bedste hilsener K
Hi Katja, Du skal også koge ærterne med grøntsagerne. Bid i et par ærter for at mærke om de er møre. Nogle ærter skal koges mere end andre. God fornøjelse. Kh Kirsten