bagt græskarsuppe med kardemomme og kanel
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
happy Halloween – luk op for noget lækkert
I aften gløder og glimter øjnene på tusindvis af udhulede græskar. Nu går det løs med Halloween-løjerne, men vil du hellere spise græskarrene end bruge dem til lygter (men det ene udelukker jo ikke det andet!), er her en opskrift på en suppe, hvor græskarret og de andre grøntsager bages.
.
en bispehue
Du kan bruge alle slags græskar til suppen, men jeg har valgt det dekorative græskar, der populært kaldes “bispehue”. Når man ser på græskarrene midt i billedet, er det nemt at forstå hvorfor de har dette navn. Toppen af græskarret ligner faktisk en kalot.
Jeg har valgt at servere suppen i det bagte græskar. Hvis du foretrækker det samme, skal du dog skære meget mere græskarkød ud og blende, end jeg har gjort på fotoet øverst – eller i al fald sørge for, at der bliver taget et par spsk græskarkød med, når du øser suppen op. Ellers vil der være alt for meget spild.
Du kan også fjerne de groveste, knoprede dele af skallen og blende resten af græskarkødet og skallen til en ny portion suppe, måske smagt til på en anden måde end i denne opskrift. Der ligger mange opskrifter på græskarsuppe på bloggen. Brug søgefunktionen i spalten th.
Husk at en suppe som denne er velegnet til frysning. Så der er god grund til at lave en stor portion. Der er ikke noget som at hive en lækker suppe ud af fryseren på en travl, kold vinterdag for lynhurtigt at kunne servere en duftende, varmende solgylden suppe.
.
Suppen smager selvfølgelig også dejligt serveret i en skål eller tallerken.
Når grøntsagerne bages i stedet for at koges, får de en mere fortættet smag. Men hvis det passer dig bedre, kan du også blot koge grøntsagerne og derefter purere dem i kogevandet. Husk at du kan koge skrællen med af græskarret. Fjern blot kernerne og evt. mørke eller “knudrede” felter.
Hvis du vil servere suppen som hovedret, så tilsæt 100 g lyserøde linser, mungbønner eller gule ærter – og spis ristet rugbrød til.
Kog i givet fald linserne/bønnerne/ærterne ca. 20 minutter i dobbelt mængde vand og blend dem med i suppen.
.
Veggieworld – gå ikke glip af den store messe 2. og 3. november
Med Halloween og masser af slik og løjer godt overstået, kan det være sundt for både krop og sjæl at besøge den store messe, VeggieWorld, i København den 2. og 3. november.
Du kan læse mere om messen her.
Du kan se hele programmet her.
VeggieWorld kommer for første gang til Skandinavien, og det hele kommer til at foregå i København, i Øksnehallen på Halmtorvet lige bag ved Hovedbanegården.
VeggieWorld er den største forbrugermesse for plantebaserede produkter. På VeggieWorld vil du opleve, at en plantebaseret livsstil ikke kun er bæredygtig og sund, men også sjov og lækker.
Gå på opdagelse i de forskellige boder, smag på lækre plantebaserede produkter, lær at lave mad med de bedste kokke og lyt til inspirerende foredrag.
Du kan også købe de nyeste bøger om plantebaseret kost på messen. Jeg vil selv være på Dansk Vegetarforenings stand lørdag den 2. november fra kl. 11.30-12. Her kan du købe min nye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” – og få den signeret. Benyt dig af tilbuddet, hvis du ikke allerede har sikret dig bogen. Men den er også en dejlig julegave til alle, der vil leve grønnere og mere klimabevidst.
ÅBNINGSTIDER
Lørdag 02/11/2019 | Kl. 10.00 til 18.00
Søndag 03/11/2019 | Kl. 10.00 til 18.00
.
bagt græskarsuppe med kardemomme og kanel
(4-6 personer)
400 g græskar
200 g løg
200 g gulerødder
evt. 1 lille fennikel
olivenolie til bagning
6 fed hvidløg
1 karton hakkede tomater med væde (400 g)
5-6 dl grøntsagsbouillon
1/2-1 tsk knuste kardemommefrø efter smag
2-3 tsk kanel
evt. lidt chili
1 økologisk limefrugt
salt, friskkværnet peber, agavesirup
plantefløde
fennikelgrønt, oregano eller anden krydderurt
sorte sesamfrø
Skær græskarret igennem og fjern kernerne, hvis du bruger et græskar som hokkaido eller andet rundt græskar.
Hvis du derimod bruger en “bispehue”, så bag græskarret helt, da det er meget hårdt at skære i. Skær toppen af efter bagningen og fjern kernerne.
Skær løgene i både og gulerødderne i stave. Hvis du bruger fennikel, så skær den i strimler.
Læg alle grøntsagerne på en bageplade og vend dem i olie. Pensl det indre af græskarret.
Sæt pladen i en 200 grader varm ovn og bag grøntsagerne ca. 20 minutter afhængig af størrelsen på grøntsagerne. Bag hvidløgsfeddene med de sidste 5-6 minutter af bagetiden.
Stik i græskarret efter 10-15 minutter. Græskar bliver hurtigt mørt.
Tag kødet ud af græskarret med en ske og blend det sammen med de andre bagte grøntsager, tomaterne med væde samt ca. 5 dl grøntsagsbouillon, kardemomme, kanel og evt. en smule chili, enten friskhakket eller tørret. Måske skal der tilsættes mere bouillon.
Hvis du ikke vil bruge græskarret som “terrin”, så blend hele græskarret med, både kød og skal.
Smag suppen til med limesaft, fintreven limeskal, kardemomme, kanel, salt, peber og sirup.
Servér suppen portionsvis, sæt 1 spsk fløde på toppen og pynt med lidt frisk grønt. Drys med sorte sesamfrø.
.
mens vi snakker om supper …
… så er suppesæsonen jo skudt i gang. Derfor vil jeg minde om min store suppebog med masser af opskrifter på lækre og mættende supper, både til morgenmad, frokost, forret og som hovedret.
Du kan også få bogen som lydbog hos Bookmate.
.
Mit græskar skal da have meget mere end 20 min for at blive mør…
Kære Lilian,
Der er forskel på hvor fast græskar-kød er. Jeg har brugt den såkaldte bispehue, som er temmelig blød i kødet.
Det er nødvendigt at stikke i græskarret under bagningen, for at være sikker på, at græskarret ikke får for lidt eller for lang tid i ovnen.
Kh Kirsten