artiskokker med flødestuvede svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
artiskokker er både smukke og lækre
Efter en spændende og inspirerende rejse til Uzbekistan er jeg hjemme igen. Og det var også dejligt at komme i gang i mit eget køkken efter de mange anderledes smagsoplevelser. Jeg har prøvet at efterligne en del af de mange salater, jeg blev præsenteret for, og så har jeg lige bagt nogle af de brød, jeg smagte på rejsen. Så glæd dig. Opskriften kommer snart.
Da jeg skulle til at fylde “lagrene” op, fristede min lokale Irma med stakke af artiskokker, og det kunne jeg ikke stå for.
Artiskokker findes i flere forskellige former og farver. Nogle er rød-lilla, andre er grønne, nogle er slanke, andre er kuglerunde. Artiskokker fås som bittesmå babyartiskokker og som kæmpestore globeartiskokker. Lige nu er der masser af artiskokker i butikkerne. Tidslen, som det retteligt er, kommer fra Sydeuropa. Hen på sommeren kan vi også høste artiskokker i Danmark.
Artiskokker er rigtig sunde. De er fiberrige og indeholder A- (beta-caroten), B- (især folat), C- og K-vitaminer og mineraler som magnesium, jern, kalium, mangan og fosfor.
Artiskokker indeholder bitterstoffet cynanin, der er styrkende for lever og galde. De er vanddrivende, afgiftende og kolesterolregulerende.
I denne opskrift får artiskokkene selskab af de lækre kejserhatte, men du kan bruge alle mulige andre svampe.
H.C. Andersen kaldte artiskokken for en ærteskok. På digterens tid blev artiskokken hovedsagelig dyrket i herregårdenes urtegårde og blev overvejende spist af overklassen. Nu kan vi heldigvis alle nyde den delikate artiskok. Det er bunden af tidslen, er kan spises, samt “kødet” der sidder nederst på bladene.
Små artiskokker kan grilles eller spises rå, hvis de skæres i papirtynde skiver og marineres i en olie-eddikemarinade. De kan også braisseres, men det allernemmeste er blot at koge artiskokkerne og nyde dem blad for blad med et lækkert dip.
artiskokker med svampecreme
4 store artiskokker eller 8 små
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
1 tsk knust rosenpeber
2-3 kviste rosmarin
250 g kejserhatte
2 dl sojafløde eller anden fløde
1 spsk lime- eller citronsaft
Skræl stilkene på artiskokkerne. Læg artiskokkerne i kogende vand. Kog dem ca. 20 minutter afhængig af størrelsen. Hiv et blad af midt i artiskokken for at mærke, om den er mør.
Skær løgene i både og hak hvidløgene. Svits løgene i olien, til de er let gyldne. Tilsæt rosenpeber og rosmarin.
Skær svampene i skiver og kom dem på panden. Steg dem ved reask varme. Drys med lidt salt og peber.
Hæld fløden på svampene og tilsæt citrussaft.
Lad svampene simre et par minutter og smag til med salt, peber og citrussaft.
Afdryp artiskokkerne og skær dem igennem på langs. Fjern ”skægget” i bunden af artiskokkerne og fordel svampecremen i de halve artiskokker.
Hvis du tilbereder retten, før den skal serveres, kan den varmes i ovnen.
Både bund og “kødet” nederst på bladene af artiskokken spises.
Servér gerne en eller to salater til artiskokkerne, fx grøn salat med pomolo og avocado og kulørt gulerodssalat.
kære Kirsten,
Det har været super inspirerende at følge dine flotte rejsebeskrivelser og fint at høre om mødet med alle de skønne kvinder I har truffet. Du er en supergod fotograf – smukke, smukke billeder og lækre spændende opskrifter.
Tak til dig og velkommen hjem igen.
Gode hilsner
Anne
Kære Anne,
Tusind tak for din søde hilsen. Jeg soler mig i al din ros. Det er så dejligt, når andre også har glæde af både oplevelser og opskrifter. Og det VAR virkelig en begivenhedsrig tur.
Kh Kirsten