Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

3

december 2020

12

KOMMENTARER

super food-suppe – næring til alle celler i juletiden – luk op for låge nr. 3

Skrevet af , Posted in supper

.

styrk immunforsvaret – tid til sjæle- og celleføde

broccolisuppe-m-pesto.1

December måned er for de fleste af os en dejlig tid. Men også udfordrende! I år selvfølgelig ikke mindst på grund af corona. Så midt i alle juleforberedelserne og overvejelserne om hvad der skal serveres i julen for vores kære, er det en god idé lige at huske sig selv og sin egen sundhed i løbet af december og de andre vintermåneder. Denne suppe er ikke decideret julemad. Den er beregnet til at give styrke til at komme helskindet gennem den mørke og travle tid.

For at booste kroppen er det en god idé at spise detox-mad, dvs mad med mange antioxidanter og ekstra gode næringsstoffer, der udrenser og aflaster kroppen. Alle sammen ting, der kan få en decembertræt krop op på dupperne igen (det kan du læse meget mere om i min bog: “Sund vegetarisk” (tidligere udsendt med titlen: “Powerfood – detox kroppen, boost immunsystemet og få masser af energi”). Bogen er også god at have ved hånden efter jul, hvis du skulle få brug for at tabe et par kilo!

Og når det handler om lækre og sunde supper, er der mange flere ideer til supper fra hele verden plus tilbehør i min bog: “Supper & Co.”

Sæt ind på sundheden nu. Der er ingen undskyldning: supper er lavet på ganske kort tid!

 .

detox-suppe – styrk kroppen til juletravlheden

broccolisuppe

Noget af det bedste til detox af kroppen er supper, fordi du får man en masse gode næringsstoffer sammen med meget væde. I denne suppe har jeg bl.a. brugt broccoli og gurkemeje, som begge er kræfthæmmere. Broccoli er desuden rig på antioxidanter og indeholder kalk, som styrker knoglerne. Blandt kålsorterne er broccoli en af de stærkeste kræfthæmmere, og fibrene i kålen binder brugt kolesterol. Ingefær og hvidløg virker antiinflammatoriske og bakteriedræbende.

Du kan tilsætte dine egne yndlingsgrøntsager og fx også svampe.

Suppen får ekstra kraft fra pestoen af brøndkarse. Brøndkarse ligger øverst på den amerikanske liste over dét, man kalder “powerhouse”-produkter. Dvs ting med ekstraordinært mange gode næringsstoffer.

Både hørfrøolien, valnødderne og brøndkarsen indeholder Omega 3 fedtsyrer, som mange får for lidt af.

Hvis du laver suppen, når det er sæson for ramsløg i foråret, kan du bytte brøndkarsepestoen ud med en ramsløgpesto. Ramsløg er også supersunde og indeholder bl.a. mange gange mere C-vitamin end citroner. Måske har du nogle blade liggende i fryseren? Så kan de med fordel anvendes her.

.

D-vitamin

Hvis du vil sikre dig ekstra i denne vinter, er det en god idé at tage en D-vitaminpille dagligt. Mange af os får ikke D-vitamin nok i årets mørke måneder, og det er ikke  mindst vigtigt i år i forhold til corona. Mange studier tyder på, at D-vitamin kan afhjælpe eller forhindre alvorlig covid19. Det ser ud, som om  sygdommen simpelt hen forløber lettere, hvis man er dækket ind med D-vitamin.

Du finder et fint udvalg af D-vitaminpiller – og mange andre tilskud – hos firmaet 24med.dk

 

plantekraft

krydderurter

Man skulle ikke tro det, men de spinkle krydderurter besidder stor styrke, når det gælder sundhed. Det er en god vane altid at drysse en form for grønt på sin mad, hvadenten det er kartoffelmaden, en suppe, en salat eller en hovedret. En af de helt store helte er brøndkarsen.

 

brøndkarse

er en urt, der er blevet brugt medicinsk i århundreder, og det er ikke mærkeligt, for den lille vandglade plante er proppet med gode stoffer, især mange A-, C- og K-vitaminer, og indeholder meget kalk, magnesium, mangan og fosfor. Og så har brøndkarse et pænt indhold af Omega 3 fedtsyrer.

Brøndkarse regulerer kolesterol. Stoffet gluconasturtiin, der giver planten dens let pebrede smag, ser ud til at være kræfthæmmende.

K-vitaminer gavner hjerne og hukommelse, og A-vitamin styrker synet.

Brøndkarse ligger som nævnt nr. 1 på den amerikanske liste over “powerhouse” produkter. Men ramsløg er et godt alternativ i forårsmånederne.

 

broccolisuppe med brøndkarsepesto

50 g sorte belugalinser

100 g løg

2 spsk kokosolie eller anden olie

2 spsk reven ingefær

1/2 spsk gurkemeje

8-10 dl grøntsagsbouillon

150 g gulerødder

250 g broccoli

4 fed hvidløg

limefrugt

pesto:

1 potte brøndkarse

25 g valnødder

2 fed hvidløg

1/2 dl hørfrøolie (kan erstattes af olivenolie)

evt. 50 g reven, tør ost (evt. vegansk)

limesaft

 

broccolisuppe-m-pesto

Lav først pestoen: kom alle ingredienserne i køkkenmaskinen eller blenderen. Blend til pestoen er findelt.

Smag til med salt, peber og limesaft.

 

brøndkarsepesto

Kog linserne i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Hak løgene og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt ingefær, gurkemeje og bouillon. Bring suppen i kog.

Skær broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger. Skær guleroden i halve skiver. Hak hvidløgene.

Kom grøntsagerne i gryden og kog dem 3-4 minutter. Tilsæt linserne. Sluk for varmen og smag til med salt, peber, ingefær og limesaft.

Servér suppen portionsvis med en skefuld pesto på hver portion.

 

brøndkarsepesto.1

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

12 Kommentarer

  1. Sølvi christensen
  2. Lis Lemb
  3. Dorte
  4. Jonna
  5. Lotte Glantz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.