spidskålsfad med svampe, bønner & små bagte rødbeder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
spidskål lag-på-lag
Ude er godt, hjemme er bedst. Næsten! Jeg er vild med at rejse ud, møde nye mennesker og smage ny mad, men jeg er også altid enormt glad for at komme hjem igen. Ikke mindst at komme hjem i mit eget køkken og udvikle nye retter med inspiration eller ideer fra de retter, jeg har nydt undervejs. Dem kommer jeg tilbage til, for det kræver lidt eksperimenteren.
Hjemme fra al gourmetmaden i Stockholm, trængte jeg virkelig til en god solid ret uden dikkedarer. Og heldigvis havde jeg flere af mine foretrukne grøntsager i køleskabet.
Så jeg kunne hurtigt lave denne ovnret med spidskål og små bagte rødbeder, fordi jeg havde både spidskål og rødbeder i køleskabet. To slags grøntsager, der sagens kan klare sig på køl nogle uger (rødbederne meget længere), og som er to af mine yndlinge. Derfor er det sjældent, at de ikke er inden for rækkevidde!
Da det skulle gå lidt stærkt, greb jeg en dåse bønner til at dække proteindelen. Jeg er ellers ikke vild med dåsemad, men når tiden er knap, slækker jeg lidt på principperne. Men har du tid, er det en god idé at bruge tørrede kidneybønner (eller andre bønner), sætte dem i blød mindst 8 timer og koge dem i nyt vand 30-40 minutter. Se evt. om kogning af bønner her.
Hvis du selv koger bønnerne, så tilsæt finthakket chili efter smag samt tomatketchup (se nedenfor).
.
små ovnbagte rødbeder
Som tilbehør har jeg valgt små runde rødbeder. Du kan selvfølgelig bruge rødbeder af enhver størrelse eller form, men jeg valgte de små, fordi de kan bages næsten samtidig med at spidskålen er i ovnen. Det er altid dejligt at økonomisere med energiforbruget.
Og så er der jo endelig dét, at store rødbeder kan skæres i mindre stykker!
.
.
spidskålsfad
1 mellemstort spidskålshoved
250 g porrer
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g svampe
4 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 dåse chilibønner (400 g) (eller 200 g tørrede bønner, finthakket chili og 2 dl tomatketchup)
25 g hel boghvede
Tag forsigtigt bladene af spidskålen. Skær det nederste grove stykke af ribberne. Hak dem.
Snit porrerne og svits dem i olien sammen med de hakkede ribber 3-4 minutter.
Hak svampene og hvidløgene og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits endnu et par minutter. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Bland bønnerne med væden i de svitsede grøntsager. Smag til igen. Eller kog tørrede bønner og tilsæt hakket chili samt tomatketchup.
Læg spidskålsbladene i kogende vand et par minutter. Afdryp dem.
Læg et lag spidskålsblade i et ovnfast fad. Læg derefter bønneblandingen sammen lagvis med spidskålsbladene. Øverste lag skal være spidskål.
Drys boghvedekernerne på kålen og pensl med et par spsk olivenolie.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag lasagnen ca. 20 minutter.
.
små bagte rødbeder
4-8 små rødbeder
4 spsk havre creme fraiche eller anden creme fraiche
1/2-1 spsk revet peberrod
1 spsk klippet purløg eller løgtop
.
Skrub rødbederne helt rene og sæt dem i en ovnfast form. Bag dem møre i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter afhængig af størrelsen.
Rør creme fraichen med reven peberrod efter smag. Smag yderligere til med salt og friskkværnet peber.
Skær evt. et snit i rødbederne og sæt en teskefuld creme fraiche i snittet. Drys med klippet purløg eller løgtop.
.
.
Kære Kirsten.
Glæder mig til at lave retten. Hvor køber du havre cremefraiche?
Kh Aase
Kære Aase,
Jeg håber, du bliver glad for spidskålsretten.
Jeg køber havre creme fraiche i Irma, men jeg tror, at også andre supermarkeder fører den. Hvis du spiser mælkeprodukter, kan du bruge almindelig creme fraiche (eller mayonnaise).
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Wowwww denne ret skal prøves af lige om lidt – ÆÆÆÆÆlsker spidskål og rødbeder 🙂
Og selvfølgelig kan det også laves som denne opskrift.
Jeg spiser mest spidskål og rødbeder rå uhmmmm
Jamen, jeg prøver jo altid at lave noget, der vil glæde DIG, kære Wanda! Jeg håber, du ER glad nu!
Knus fra Kirsten
Du kan tro jeg er glad kære Kirsten 🙂
Knus fra Wanda
❤️ ❤️ ❤️
Skøn opskrift med ingredienser, der er nemme at komme til, og som man næsten har på lager 🙂 Har lavet et print, og så kommer den menu på bordet i weekenden.
Vedr. “ude er godt, men hjemme er bedst” blev dette begreb, da Majken var ret lille diskuteret over middagsbordet, nok i forbindelse med en ferie, hun forstod jo ikke rigtig udtrykket “ude” og korrigerede med: “ude er godt, men inde er bedst” 😀 -sødt, ikke !
Hi Dorit,
Ja, engang imellem skal det være både nemt og overkommeligt rent ingrediensmæssigt. Men derfor kan det heldigvis sagtens smage godt. Faktisk er den enkleste mad jo ofte den lækreste! Jeg håber, I vil nyde retten i weekenden.
Ja, det er da virkelig sødt med den bemærkning fra din datter. De så hjerner tænker ofte meget mere kreativt end vi andre – eller forstår tingene på en helt anden, men logisk måde.
Kh Kirsten
Retten er godkendt, og vi skal have anden halvdel i dag. Vi fik nu kun alm. salat til, da vi pga tørken kun har meget få rødbeder i år…. og de skal blive i jorden og vokse sig større.
Tænkte om det måske var muligt, du skrev ca. størrelse på de fade du laver retterne i, nemlig ikke altid til at vide, hvilken størrelse man skal benytte. I dette tilfælde kunne jeg godt have brugt et mindre, så laget blev tykkere.
Kh fra Dorit
Det er godt at høre, Dorit! Tak for det.
Tak også for at spørge til fadenes/formenes størrelse. Jeg har ikke tænkt på det, men det er en rigtig god idé at medtage den oplysning. Det vil jeg være opmærksom på i fremtiden. Det er SÅ dejligt med gode ideer til forbedring af opskrifterne. Så tak, tak …
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy