umamibagte gulerødder med sort linsesalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
et fad med gyldne rødder
Disse kulørte, bagte gulerødder kan måske ikke helt leve op til at være en hovedret. Det kommer lidt an på, hvor stor appetitten er, og hvor meget tilbehør du spiser til. Jeg foreslår en linsesalat, men du kan også fx servere en postej eller frikadeller til. Så bliver gulerødderne til tilbehør i stedet for.
Se fx svampe/mandelfrikadeller eller kikærtepostej. Men der ligger masser af andre opskrifter på frikadeller, postejer og pateer på bloggen. Du kan finde opskrifterne via søgefunktionen th.
Du kan selvfølgelig også servere gulerødderne og linsesalaten som et par frokostretter.
.
der er kommet kulør på gulerødderne
Jeg er vild med de kulørte gulerødder, som er dukket op de senere år. Jeg mener, at alle gulerødderne smager nogenlunde ens, men jeg elsker farver og fornyelse. Du kan selvfølgelig også sagtens vælge de gode gammeldags orangefarvede rødder. Det er nemlig langtfra altid nemt at finde de kulørte.
Når gulerødderne endte i ovnen, havde det to årsager. For det første kunne jeg ikke står for det farvestrålende bundt A-vitaminer i fast form ovenfor, for det andet fik jeg noget lækkert umamipasta forærende.
.
umami løfter rødderne op i en ny smagsdivision
Jeg plejer ikke at omtale produkter, jeg får forærende, men jeg vil gøre en undtagelse med disse gode smagsgivere. Jeg har modtaget dem fra firmaet Naturesource, og både umamipastaerne og misoen er rigtig gode at have på lager, når maden lige skal have en ekstra tak på smagsbarometret. De passer fint til gulerødderne, men du kan også nøjes med at røre reven ingefær, presset hvidløg – og evt. finthakket chili – i olie og pensle rødderne med denne hjemmelavede “pasta”.
Der hersker desværre stadig i vide kredse den fordom, at plantebaseret mad ikke smager af noget. Intet kunne være mere forkert, for det er netop i det dyre- og klimakærlige køkken vi bruger tonsvis af krydderier, krydderurter og smagstilsætninger som disse umami-spækkede produkter. Umami kaldes også den femte smag, og er dén smag, der skulle give størst smagsmæssig tilfredsstillelse (umami betyder velsmag på japansk).
Læs evt. mere om umami her – og de fem grundsmage her.
Firmaet Naturesource sælger i øvrigt en masse andre gode plantebaserede produkter og andet sundt on line.
.
sort linsesalat som tilbehør
Linser er rigtig gode proteinleverandører, og en linsesalat passer fint til gulerødderne. Her er linserne blandet med bladselleri, men du kan vælge mange andre grøntsager – eller blot nøjes med linserne alene.
.
umamibagte gulerødder med sort linsesalat
(4 personer)
3/4 kg gulerødder
3 spsk umami ingefærpasta (kan evt. erstattes af reven ingefær, se ovenfor)
3 spsk olivenolie
50 g valnødder
frisk estragon eller koriander
linsesalat:
200 g sorte linser
2 stilke bladselleri
en håndfuld grønne og/eller lilla salatblade
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk citronsaft eller frugteddike
1 fed presset hvidløg
1 tsk knust spidskommen
1 tsk kanel
salt, friskkværnet peber
.
Lav først linsesalaten. Kog linserne i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem. Snit bladsellerien med blade og bland dem i linserne sammen med de valgte salatblade.
Rør dressingen sammen, smag den til og hæld den over salaten. Vend rundt og drys evt. salaten med lidt valnødder ved serveringen.
Læg gulerødderne på en bageplade.
Rør umamipastaen helt ud i olien og pensl det på gulerødderne.
Bag gulerødderne i en 190 grader varm ovn ca. 10 minutter. Vend gulerødderne og bag dem ca. 5 minutter mere.
Servér gulerødderne med hakkede valnødder og frisk estragon eller koriander. Giv linsesalaten til separat.
.
.
.
Hej Kirsten
Ved du hvor længe pastaen kan holde sig i køleskabet når der er taget hul på den?
Og tusind tak for alt din dejlige mad.
Bliver så glad og inspirerende hver gang der
tikker et nyhedsbrev op
Krams herfra
Hi Annette,
Der er ikke noget så dejligt som at gøre andre glade. Så tusind tak for dine søde ord.
Jeg vil gætte på, at pastaen kan holde sig et par måneder i køleskabet, men for at være sikker kan du evt. spørge forhandleren.
Kh Kirsten