spansk kartoffeltortilla med rosenkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, tofu
.
kartofler på spansk
Kartoflerne er ved at være lidt trætte, men de kan få helt nyt liv i en nem og hurtig ovnret.
Denne ovnret er en spansk tortilla med kartofler. Tortillaen er en klassiker i Spanien, hvor den spises som hovedret, men et lille stykke indgår også ofte, hvis man spiser et udvalg af små spanske tapas.
Jeg har for egen regning tilføjet rosenkål.
Den spanske tortilla skal ikke forveksles med de tynde “pandekager” stegt af majsmel, der er basismad i Mellem- og Sydamerika.
.
små sunde kerner
En spansk tortilla bages normalt med æg. Æggene er her erstattet af pureret tofu. For af få en sammenhængende tortilla, skal du enten bruge planteæg eller mel. Hvis du tilføjer det sorte salt fra Himalaya, kala namak, får du en æggeagtig smag i tofumassen.
Jeg har drysset tortillaen med kerner af granatæble. Det er dog hverken nødvendigt at tilføje rosenkål eller granatæble, men begge dele er supersunde – og så pynter de røde “perler”!
.
undgå røde stænk i hele køkkenet
Kernerne kan være vanskelige af få ud af skallen på et granatæble. Køkkenet kan nemt komme til at ligne en slagmark, hvis man ikke kender de fif, der tæmmer saften. Du kan se her, hvordan man gør.
.
lidt grønt på toppen
Foruden kernerne af granatæble har jeg drysset med brøndkarse. Men du kan vælge en hvilken som helst krydderurt, fx vil timian også være velegnet.
.
kartoffeltortilla med rosenkål
(4 personer)
200 g tofu, evt. røget
2 dl havre- eller sojafløde + ekstra til topping
3 spsk planteæg fra TrueGreens – kan erstattes af majsmel eller kikærtemel
2 tsk sort salt (kala namak)
2 tsk middelhavs all round krydderi fra TrueGreens – kan erstattes af 1 spsk blandet basilikum, oregano og timian
2 spsk gærflager + ½ dl havre- eller sojafløde, kan evt. udelades
2 spsk olivenolie
salt, friskkværnet peber
grøntsager:
600 g kartofler
100 g løg
150 g rosenkål
.
Blend tofuen med 2 dl fløde, planteæg eller mel, sort salt, krydderier og olie.
Blend til massen er jævn, og smag til med krydderi/urter, sort salt og friskkværnet peber.
Skær kartoflerne i tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
Skær løget i tynde både.
Bevar rosenkålene hele eller skær dem igennem.
Læg 1/3 af kartoflerne og løgene i et ovnfast fad. Fordel 1/3 af tofumassen ovenpå.
Læg endnu to lag.
Sæt rosenkålene ned mellem kartoflerne i et pænt mønster.
.
Bag tortillaen i en 200 grader varm ovn 20 minutter.
Hvis du bruger gærflager, så rør dem med 3/4 dl fløde og dryp blandingen på retten. Dryp også med lidt olie.
Bag tortillaen færdig, til overfladen er gylden, 25-30 minutter.
.
.
om at printe opskrifter uden fotos
Da jeg ofte bliver spurgt, hvordan man printer opskrifterne ud uden at få alle fotoene med, kommer her en lille brugsanvisning:
Klik på ikonet print friendly nedenfor. Her kan du klikke fotoene væk, så du kun printer den sorte tekst ud.
.
.
Kære Kirsten
Tak for endnu en inspirerende opskrift.
Jeg lurer lidt på de kartofler. For at de skal kunne være møre på den kun 20 min lange tur i ovnen, ville jeg jo tro de skulle være kogte.
Men opskriften siger jo “bare” kartofler.
Har der indsneget sig en fejl?
Kærlig hilsen
Lotte
Kære Lotte,
Selv tak.
Du har ret i, at 20 minutter bagetid er for lidt. Men jeg skriver også i opskriften, at når man har lagt “toppingen” på, skal kartoflerne bage endnu 20-25 minutter, til overfladen er gylden.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Det gør du da også… 😄
Der havde jeg vist lige travlt nok.
Tak for øjenåbningen.
Og god weekend
Lotte
Det er helt O.K. Lotte.
God weekend til dig.
Kh Kirsten